Active Beauty
Previjanje beba na način koji je nježan za bokove
Tekst: Eva Pohn

Dobro previjena pelena

Previjanje beba na način koji je nježan za bokove

Kroz mamine i tatine ruke prode oko 5000 pelena prije nego što njihovo dijete osvoji svijet bez njih. Nakon tisucu ponavljanja, svaki pokret je vec na svom mjestu, medutim, svaki pocetak je težak. Primalja Tanja Krutzler zna za pocetnu nesigurnost mladih roditelja i zalaže se za što nježnije mijenjanje pelena za zaštitu bokova. Objašnjavamo kako ce ova nježna metoda mijenjanja pelena uspjeti i Vama uz malo vježbe.
Primalja Tanja Krutzler mnogim je mladim roditeljima važna potpora. Ona zna da prvo treba nauciti pravilan i prije svega nježan nacin mijenjanja pelena za zaštitu bokova. „Bebini zglobovi još nisu u potpunosti razvijeni pri rodenju. Podižete li bebinu guzu tijekom previjanja, automatski povlacite male nožice. To može jako opteretiti zglobove kuka i kralježnicu. To želimo izbjeci.“

Nježan nacin previjanja za zaštitu bokova

Znatno nježnije za bokove od klasicnog nacina podizanja je previjanje na sljedeci nacin: „Provucite ruku ispod jedne noge tako da Vam leži na ruci, a drugu nogu primite za bedro. Beba je tako u blagom bocnom položaju i stražnjica se može nježno podici”, objašnjava strucnjakinja. Alternativno se dijete takoder može zaokrenuti na bok. Dobro poduprite, stavite pelenu ispod i ponovno okrenite bebu na pocetni položaj.

Mnogi mladi roditelji upoznati su samo s metodom podizanja i skepticni su prema ovoj varijanti koja je nježna za bokove. „Ponekad se roditelji osjecaju kao da tada nemaju dovoljan pregled da pravilno ociste bebu. Potrebno je vrijeme da se naviknete”, kaže Krutzler. U principu, primalja svim roditeljima preporucuje varijantu koja je nježna za bokove za cijelo vrijeme mijenjanja pelena, ali takoder dodaje: „Cim dijete pocne puzati ili hodati, ionako morate postati kreativni s mijenjanjem pelena.“

Razlika kod previjanja djevojcica i djecaka

Varaju se svi koji misle da je svejedno hocete li previti djevojcicu ili djecaka. „Najvažniji savjet kada djevojcici mijenjate pelene je da uvijek cistite od naprijed prema natrag. Kao i kod odraslih žena, crijevne bakterije inace mogu uci u rodnicu i izazvati upalu. Buduci da se izmedu vanjske i unutarnje usne vulve cesto nalaze naslage, ovo podrucje treba pažljivo cistiti vlažnom maramicom, ali nikako pamucnim štapicem. Prilikom mijenjanja pelena djecacima (a i nekim djevojcicama) morate biti spremni na neželjeno tuširanje, jer kada skinete toplu pelenu, do penisa dolazi hladan zrak koji potice nagon za mokrenjem. Sljedece se takoder odnosi na roditelje djecaka: „Nemojte cistiti ispod kožice osim ako ne osjecate da dijete nešto boli. Buduci da je kožica obicno još uvijek cvrsto pricvršcena za glavic, njezino povlacenje može dovesti do mikroozljeda”, objašnjava primalja. Kasnije, kada se dijete pocne igrati s penisom, glavic i kožica se polako i automatski odvajaju jedan od drugog. No, ako se pojavi bol ili neugodan miris, potrebno je pažljivo ocistiti prostor u kojem se taloži smegma.

Kompletna oprema

Sve što novopecenim roditeljima treba za život s bebom možete pronaci u dm-u. Asortiman za bebe je velik i nudi širok izbor za sve u vezi s previjanjem. Vrlo popularne i rado se kupuje primjerice: