Active Beauty
Vrijeme je za dojenje: savjetnica za dojenje i babica odgovara na 5 najvažnijih pitanja
Tekst:

Pitanje-odgovor

Vrijeme je za dojenje: savjetnica za dojenje i babica odgovara na 5 najvažnijih pitanja

Svaki početak je težak. Premda je dojenje navodno najprirodnija stvar na svijetu, kod novopečenih majki često izaziva dojbe (ili očaj). Sakupili smo pet najčešćih pitanja dojilja i postavili ih savjetnici za dojenje i babici Christini Kulle. Stručnjakinja je ponudila odgovor na svako pitanje.

Christina Kulle primalja je u Klinici u Klagenfurtu te je voditeljica regionalnog ureda Austrijske komisije za primalje u Koruškoj. Za ACTIVE BEAUTY odgovorila je na najvažnija pitanja o dojenju.

Dojim li prečesto svoju bebu?

Ne! To nikako ne može biti prečesto. O mnogim individualnim čimbenicima ovisi koliko će često dijete poželjeti dojiti. Između osam i dvanaest puta dnevno potpuno je normalno. Ni u kojem slučaju ne smijete odgađati obrok, što obično činite kada pokušavate uspostaviti pravilan ritam dojenja. Međutim, pokazalo se da je bebu najbolje zasititi čim postane gladna ili žedna.

Kako mogu znati unosi li moja beba dovoljnu količinu tekućine?

To možete vidjeti prema općem stanju bebe – a prije svega prema izlučivanju: potpuno dojeno dijete od četvrtog dana života trebalo bi imati četiri do šest mokrih pelena dnevno, a nakon drugog tjedna života šest do osam. Bebe također dva do pet puta imaju žute stolice od majčinog mlijeka – one su mekane i nisu formirane.

Trebam li redovito vagati svoju bebu?

Ne, vaša babica će se pobrinuti za to. Redovito važe novorođenče i savjetuje vas o dojenju. Nemojte biti pod stresom ili se dodatno opterećivati vaganjem djeteta.

Može li moja beba zaspati dok doji?

Dojenje, osobito u prvim danima bebina života, također je vrlo naporno i zamorno za novorođenče. Ponekad je javlja žutica. Važno je da beba ne spava dubokim snom, nego da je neprestano potičete na to da pije, na primjer, blagim stimuliranjem stopala. Tijekom konzultacija o dojenju babica vam to dodatno može objasniti i pokazati.

Što pomaže kod infekcije prsnog koša?

Puno odmora i izbjegavanje stresa. Vaša babica će pratiti obroke pri dojenju, savjetovati vas i pokazati vam mogućnosti učinkovite terapije, poput obloga od skute. Ako imate temperaturu ili se ne osjećate dobro, morate posjetiti liječnika.