Active Beauty
Koliko je sna potrebno vašem djetetu?

Lijepo spavaj!

Koliko je sna potrebno vašem djetetu?

„Ako je dijete dovoljno umorno, samo će zaspati.“, „Beba treba biti budna tijekom dana kako bi navečer brže zaspala.“ ili „Djecu je bolje staviti kasno na spavanje navečer kako bi ujutro dulje spavali.” – Mitovi i poluistine često dominiraju našim znanjem o temi spavanja beba i djeteta. Korisno je znati koliko sna je djetetu zapravo potrebno.

Koliko sna je potrebno djetetu? – Odgovaramo na često postavljana pitanja

Ne dopustite da vas poluznanje ili usporedbe s drugim obiteljima obeshrabre. Koliko je sna potrebno djetetu vrlo je individualno pitanje. Donosimo odgovore na najčešće postavljana pitanja o spavanju beba i djece.

1. Koliko je sna potrebno djeci ovisno o dobi?

Prije svega, treba napomenuti da se potrebe za snom razlikuju od djeteta do djeteta. Ako ipak želite znati koliko bi sati sna dnevno bilo adekvatno u određenoj dobi, evo nekoliko smjernica:

 • 0-1 mjesec: 18 sati
 • 2-3 mjeseca: 16 sati
 • 4-11 mjeseci: 14-15 sati
 • 2-3 godine: 12-13 sati
 • od 4 godine: 11-12 sati

2. Moje dijete spava kraće nego što je preporučeno – kada se trebam zabrinuti?

Primalja Tanja Krutzler iz Pinkafelda odgovorila nam je na pitanje: „Ako su djeca općenito dobro razvijena, ne morate se odmah brinuti. Ako niste sigurni, obratite se svojoj primalji ili pedijatru.” Bečki pedijatar dr. Peter Voitl smatra preporučene sate spavanja za djecu smjernicom koja se također može odbaciti zato što se djeca individualno razvijaju. A i ne čitaju preporuke :).

3. Što olakšava odlazak na spavanje u svakodnevnom životu?

Iako djeca nisu strojevi na kojima morate povući ručicu kako biste ih "ugasili", postoji nekoliko stvari koje možete pokušati ako mislite da vašem djetetu treba više sna:

 • rutine: ako vaša beba ili dijete ima problema sa spavanjem, možete pokušati uspostaviti redovitu dnevnu rutinu. U najboljem slučaju, to također dovodi do pravilnijeg ritma spavanja. Usporite svakodnevicu i stavljajte dijete na spavanje uvijek u isto vrijeme. To omogućuje razvoj unutarnjeg sata djeteta.
 • vrijeme prije odlaska na počinak pripada samo vama i vašoj bebi: zajedničke aktivnosti poput kupanja, mazanja losionom, masaže, maženja, čitanja i pjevanja ili akustična pomagala poput sviranja glazbenih kutija i bijelog šuma mogu djelovati umirujuće. Isprobajte različite mogućnosti i pogledajte što je najučinkovitije za vaše dijete. Međutim, važno je da novouvedene mjere testirate nekoliko dana, jer bebama treba neko vrijeme da se naviknu na nove rutine.
 • tama i tišina: pobrinite se za to da spavaća soba noću bude zamračena i tiha. Kada se beba probudi, izbjegavajte jake izvore svjetlosti i razgovarajte s njom što je tiše moguće. Male noćne lampice pogodne su za noćno dojenje.
 • ojačajte povjerenje: ni u kojem slučaju ne dopustite bebi da plače. Uvijek postoji razlog zašto se budi noću. Bez obzira je li gladno, boli li ga želudac ili je ružno sanjalo, sada treba svoje roditelje. Poklanjajući mu potrebnu pažnju, ojačat ćete svoju vezu s njime i njegovo osnovno povjerenje u vas. To znači da noću može opuštenije spavati.
 • stavljanje djeteta na spavanje u krevetić: stavite dijete u krevetić dok je još budno. Bebama daje sigurnost da se probude na istom mjestu gdje su i zaspale.
 • obratite pozornost na signale umora: svako dijete ima svoj način na koji pokazuje da je umorno. Spektar može varirati od zijevanja preko trljanja očiju do hvatanja za uši. Stoga pažljivo promatrajte svoje dijete i prepoznajte obrasce koji se ponavljaju. Reagirate li odmah na prvi znak umora i stavite bebu u krevet, izbjeći ćete oslobađanje hormona stresa koji joj kasnije onemogućuju da zaspi.
 • optimalna temperatura za spavanje: skloni ste bebu obući u dodatni sloj odjeće ili čak pojačati grijanje u spavaćoj sobi kako se vaše dijete ne bi smrznulo? To nije dobra ideja. Optimalna temperatura u spavaćoj sobi je 16-18 stupnjeva – to vrijedi i za bebe i djecu. Također se pridržavate osnovnog pravila da beba uvijek treba nositi jedan sloj više od odraslih. To bi obično trebalo biti dovoljno da se dijete ne prehladi.

4. Koji položaj spavanja je dobar za bebe?

Ako djetetu treba više sna nego što ga dobiva, to također može biti posljedica položaja spavanja koji nije optimalan. Primalja Tanja Krutzler daje jasnu preporuku: „U prvoj godini svakako se preporučuje ravni položaj na leđima, posebno radi sprečavanja sindroma iznenadne smrti dojenčadi. To je najbolji način da beba diše.” Prednost: bebe ne mogu samostalno mijenjati položaj spavanja u prvih šest mjeseci života. Stoga uvijek stavite dijete na leđa kako bi zaspalo. Osim sigurnosnog aspekta, ovaj položaj spavanja može poboljšati i kvalitetu sna.

5. Koji je najbolji način da spustim u krevet bebu koja spava?

Ako je beba zaspala tijekom nošenja ili dojenja, nije uvijek lako spustiti je u krevetić, a da je ne probudite. To je uglavnom zbog njezina iskonskog instinkta, koji još uvijek djeluje iz vremena kada su bebe odvojene od roditelja bile izložene velikoj opasnosti. Iako to danas više nije tako, bebama je u prirodi da dignu uzbunu čim primijete da im roditelji odlaze. Taj se instinkt ne može istrenirati, ali postoje opcije koje vam mogu olakšati život:

 • obiteljski krevet: ako primijetite da je vašem djetetu potrebna fizička blizina tijekom spavanja, a vama kao obitelji je to izvedivo, pustite ga da spava u vašem krevetu. Ne morate se brinuti da ćete previše razmaziti svoju bebu. Bebino spavanje treba mijenjati svakih nekoliko mjeseci. Stoga bi se moglo dogoditi da će uskoro biti spreman spavati u vlastitom krevetu. A ako se to ne dogodi - i to je sasvim u redu.
 • spojeni kreveti: ako je vaš krevet premali ili se brinete za to da ćete ugušiti bebu dok spava ili joj slučajno navući dekicu preko glave, razmislite o nabavci krevetića koji je spojen s vašim. Prednost: možete staviti ruku na svoje dijete i održavati fizički kontakt.

6. Kada bebu treba zadnji put podojiti/nahraniti prije odlaska na spavanje?

Kako bi se dijete prije spavanja dobro zasitilo i ne bi mu odmah trebao drugi obrok, treba ga podojiti ili mu dati bočicu neposredno prije odlaska na počinak. Ako svoju bebu želite polako odvikavati od dojenja kao načina uspavljivanja, pobrinite se za to da beba tijekom posljednjeg podoja čvrsto ne zaspi.

7. Što je, osim majčinog mlijeka, prikladno kao obrok prije spavanja?

Ako je vaše dijete već staro šest do osam mjeseci i više nije u potpunosti dojeno, ovo je dobro vrijeme za uvođenje večernje kašice. Ako beba još uvijek doji, mliječna kašica se lako može pomiješati s izdojenim majčinim mlijekom. Alternativno se može koristiti zamjensko mlijeko. Iako bebe ne bi trebale konzumirati previše kravljeg mlijeka u prvoj godini života, ono je također dobro - u umjerenim količinama - za večernji obrok zbog visokog udjela proteina. Pomiješajte otprilike 200 g prokuhanog, pasteriziranog mlijeka (3,5 posto masnoće) s 20 g žitarica (primjerice krupice, zobenih ili prosenih pahuljica) i malo kuhanog na pari pa pasiranog voća po izboru. Želite li navečer djetetu dati neko jelo na brzinu, na dm.hr također postoji veliki izbor mliječnih kašica za laku noć.

8. Kako možete potaknuti spavanje tijekom noći ako je djetetu potrebno više sna?

U prva tri mjeseca bebe još ne prepoznaju dnevno-noćni ritam, zbog čega su noću gladne jednako često kao i danju. Za roditelje je to stresno, ali nema razloga za brigu. Otprilike do četvrtog mjeseca života većina beba se navikne na to da više ne dobivaju hranjive tvari 24 sata na dan kao što su dobivale u maternici. To rezultira dužim fazama sna noću. Međutim, može proći određeno vrijeme dok mališani ne napune dvije godine prije nego što mogu potpuno ostati bez mlijeka noću. Ako majka više ne doji, za to vrijeme može koristiti zamjensko mlijeko.
Samo noćno spavanje usko je povezano s djetetovim razvojem: sve dok je noću gladno, neće moći spavati cijelu noć. Ne morate se brinuti oko toga - to je sasvim normalno. Savjeti iz točke tri ne samo da vam mogu pomoći da zaspite već i da se ne budite. I ovdje isprobajte možete li optimizirati kvalitetu svog sna i sna svog djeteta. I što je najvažnije: ne dopustite da vam bilo što ili bilo tko uzrokuje stres!

9. Kako dijete naviknuti na vlastiti krevet?

Prije svega, ovdje treba naglasiti da djeca u prvim godinama života ne moraju spavati u vlastitom krevetu, pa čak ni sobi. Slušajte svoj osjećaj i raspravite s partnerom koja je situacija za spavanje najbolja za vas kao obitelj. Ako odlučite da je vrijeme da se vaše dijete preseli u vlastiti krevet, postoji nekoliko stvari koje vam mogu olakšati prijelaz:

 • komunikacija: ako je vaše dijete već dovoljno staro da razumije problem, nemojte se bojati otvoreno objaviti svoj plan. Spoznaja što može očekivati pomoći će vašem djetetu da prihvati novu situaciju.
 • pozitivno potkrepljenje: neka nova situacija spavanja bude ugodna vašem djetetu. Ponekad može pomoći da mu date novu plišanu životinju za krevet da ga štiti i da se s njom mazite noću ili lijepu navlaku za krevet.
 • alternativa maženju: čim vaša beba spava u vlastitom krevetu, automatski gubi vrijeme za maženje s roditeljima koje je prije imala cijelu noć. Ovo u početku može biti prilično teško za mališane. Stoga svakako uključite puno fizičke blizine u svoju večernju rutinu i svjesno planirajte vrijeme za maženje. Jutarnje maženje u krevetu roditelja također može pobuditi iščekivanje kod djece.
 • strpljenje: za neku djecu useljenje u vlastiti krevet malo je teže nego za drugu. Imajte na umu da ne postoje pravila o tome koliko brzo proces mora biti dovršen. Budite strpljivi i prilagodite tempo svom djetetu: možda bi vaš zajednički cilj za sada mogao biti da vaše dijete dvije noći u tjednu spava u vlastitom krevetu, a ostale noći s vama kao i obično. Nakon toga možete povećavati intervale. Također je važno da djetetu date do znanja da je i dalje dobrodošlo u roditeljski krevet ako, primjerice, ružno sanja ili se boji biti samo.

Iako je tema “Koliko sna potrebno djetetu?” i sve u vezi s uspavljivanjem, spavanjem i samostalo spavanje vrlo individualna, vi kao roditelj možete doći do točke u kojoj ćete biti preopterećeni. Ako osjećate da ne znate što učiniti sami, nemojte se bojati potražiti stručnu pomoć svoje primalje ili pedijatra.