Active Beauty
Sedam održivih i ujedno zabavnih jesenskih ideja

Inspiracija

Sedam održivih i ujedno zabavnih jesenskih ideja

Dok je ljeto za većinu jamstvo za dobro raspoloženje, na jesen stvari drukčije stoje - tmurni kišni dani nam znaju itekako promijeniti raspoloženje. A nakon tko zna kojeg puta u toploj kupki i ugodne večeri na kauču imamo želju za nečim novim. Srećom da i hladnije doba godine ima štošta za ponuditi. Pročitajte naših sedam održivih ideja za jesen kada ste kod kuće ili na otvorenom.

Održivo i sezonski: sedam ideja za jesen protiv dosade

1. Sakupljanje divljeg bilja za održivu kuhinju

Mnoge divlje biljke i na jesen nose plodove – one su odličan izvor nutrijenata ravno iz prirode. U listopadu je primjerice glog spreman za berbu - on raste u obliku manjeg stabla ili velikog grma i nosi tamnocrvene, otprilike jedan centimetar velike plodove. Najslađe su kada ih se ubere nakon prvog mraza. Budući da plodovi sadrže puno pektina, mogu se koristiti kao sredstvo za želiranje tako što ih se zajedno s drugim plodovima preradi u marmeladu.

Također u listopadu, a i u studenom, dozrijeva šipak od kojeg se može napraviti čaj od šipka. Popularan je i kao slatkasti sastojak u začinjenim umacima.

Listići koprive za salate ili čajeve dostupni su tijekom cijele godine. No, jeste li znali da i sjemenke sadrže dragocjene hranjive tvari? Od listopada se po smećkastoj boji može prepoznati da su sjemenke koprive dozrele. Sa svojim decentnim orašastim okusom je odlična kao dodatak salatama, juhama, sendvičima ili musliju.

2. Pletenje umjesto kupnje šala

Ako u svoju garderobu želite unijeti novi modni dodatak, ne morate nužno odmah pohrliti u trgovinu. Što kažete na ideju da sami ispletete šal? Pletenje ima meditativan učinak i na kraju imate unikat koji ste stvorili vlastitim rukama. Ručni rad posebno će održiv biti ako koristite recikliranu pređu, rasparate neki stari vuneni džemper koji više ne nosite ili neku iznošenu majicu razrežete u tanke trake.

3. Održive ideje za jesen za otpalo lišće

Umjesto da otpalo jesensko lišće bacite u kantu za biootpad, možete puno bolje iskoristiti. Ako ga rasprostrijete po zasađenom vrtu, zaštitit će poput pokrova biljke i njezino korijenje od hladnoće te će joj osigurati važne hranjive tvari. Ako lišće odnesete na kompost, onda ćete za godinu dana biti nagrađeni posebno rahlom zemljom. Važno je da prethodno usitnite lišće koje će sporim procesom trunuti. Tako će se cijeli proces ubrzati. Neka ispod stabala i grmova jesensko lišće odmah ostane - tamo mogu prezimiti ježevi, ali i manje životinje poput guštera, žaba, glisti i kukaca.


4. Domaće sredstvo za pranje rublja od kestena

Među najomiljenije ideje za jesen – osobito kod djece – spada sakupljanje kestena. Međutim, od kestena se mogu praviti ne samo smiješni čovječuljci, nego i vlastito sredstvo za pranje rublja. Naime, kesteni u sebi sadrže saponine. Ovako krenite: sakupite osam do deset kestena i očistite ih od prljavštine. Zatim ih oštrim nožem sitno nasjeckajte. Ostavite ih preko noći u velikoj staklenci koju ste napunili vrelom vodom. Mliječnu, pjenastu tekućinu izlijte kroz sito u jednu zdjelu - i gotovo je domaće pripremljeno sredstvo za pranje rublja od kestena! Stavljajte ga kao i uobičajeni tekući deterdžent u odgovarajući pretinac Vaše perilice za rublje. Ako želite pojačati snagu čišćenja, dodajte još tri žlice sode bikarbone.

5. Javnim prijevozom na planinarske izlete

Jesen je klasično vrijeme za planinarenje. No, dolazak automobilom sve je samo ne dobar za okoliš. Dobra vijest je da se do mnogih izletničkih destinacija može doći jednako dobro i autobusom ili vlakom.

6. Umjesto streaminga: ideje za jesen za veću održivost

Jeste li znali da prilikom streaminga sadržaja na internetu nastaje CO2? Za ekološki prihvatljivu jesensku večer srećom postoje mnoge alternative. Sigurno Vam na polici već stoje neke knjige koje samo čekaju da ih pročitate. Ili izvadite opet one stare društvene igre i priredite zabavnu večer za igranje zajedno s obitelji, susjedima ili prijateljima.

7. Uredite hranilice za ptice

Ne sele se sve ptice u jesen na jug - kos, plavetna sjenica, crvendać i druge ptice cijelu zimu ostaju ovdje i razveselit ćete ih hranilicama koje će obogatiti njihov meni. Pritom treba voditi računa o nekoliko stvari. Kamo najbolje s tim dozatorom hrane? U najboljem slučaju se u blizini ne nalaze nikakve staklene plohe koje mogu biti smrtonosna klopka za ptice. Grmovi ili stabla će pružati zaštitu od ptica grabežljivaca. Dozator bi trebalo urediti tako da životinje ne hodaju po hrani i da je ne kontaminiraju svojim izmetom. Kuglice za sjenice ne bi trebalo zamatati u plastične mreže - u njima bi ptice mogle teško ozlijediti svoje noge. Gotovo sve vrste ptica će se veseliti sjemenkama suncokreta. Ptice koje jedu meku hranu, poput crvendaća ili palčića, obradovat ćete i grožđicama, voćem, zobenim pahuljicama ili mekinjama.