Active Beauty
Nečista koža: 10 iznenađujuće jednostavnih savjeta
Tekst: Astrid Doppler

Clean and simple

Nečista koža: 10 iznenađujuće jednostavnih savjeta

Studije pokazuju da oko 80 posto ljudi pati od akni ili barem ozbiljnih nepravilnosti na koži u nekom trenutku svog života. Ponekad problem nestane sam od sebe, ali u mnogim slučajevima nečista koža ostaje. Srećom, ponekad i male promjene u svakodnevnom životu mogu pomoći. Svakako vrijedi isprobati naše nevjerojatno jednostavne savjete.

Nečista koža može imati mnogo uzroka

Budući da još uvijek postoje brojni mitovi oko nečiste kože, odmah na početku valja reći da se problemi s kožom ne javljaju samo kod tinejdžera i nisu znak da netko svoju kožu ne njeguje na pravi način. Nepravilnosti na koži mogu imati puno različitih okidača, poput probavnih problema, neuravnotežene prehrane, konzumiranja alkohola, stresa i mnogih drugih. Stoga nije tako lako odrediti uzrok. Naši savjeti imaju za cilj pomoći vam da malim promjenama u svakodnevnom životu na jednostavan način poboljšate izgled svoje kože.

1. Dvostruko čišćenje nečiste kože

Temeljito čišćenje osobito je važno za nečistu kožu jer se inače lakše začepljuju pore i žlijezde lojnice. Za to je preporučljivo najprije ukloniti šminku i krupnu nečistoću, na primjer uljem za čišćenje, a zatim ponovno dubinski očistiti lice nježnim gelom ili pjenom za čišćenje.

2. Nema mehaničkih pilinga za nečistu kožu

Mehanički pilinzi čiste kožu dubinski do pora pomoću mikročestica koje sadrže. Abrazivne čestice mogu potaknuti infekcije i uzrokovati širenje bakterija po licu, što zauzvrat može dovesti do novih mrlja. Umjesto toga, bolje se osloniti na kemijske pilinge s AHA i BHA kiselinama.

3. Koristite kremu za sunčanje na nečistoj koži

Odaberite laganu kremu za sunčanje ili gel koji neće začepiti pore, ali ne preskačite dnevnu zaštitu lica od sunca. Zašto? Pilinzi, kozmetički tretmani i druge metode koje se koriste za liječenje prištića čine kožu osjetljivijom i podložnijom UV-zračenju. Osim toga, izloženost sunčevoj svjetlosti isušuje gornji sloj kože i čini je debljom, stoga se nečistoće mogu sve više stvarati ispod tog sloja. Ožiljci od prištića također se brže pojavljuju bez zaštite od sunca.

4. Dezinficira nečistu kožu

Redovito perite ili dezinficirajte ruke i predmete koji vam se često nalaze u blizini lica (npr. mobitel).

5. Ako vam je koža nečista, držite ruke dalje od lica

Čak i ako vam je teško, ne dirajte lice. Nažalost, često to nesvjesno radimo tijekom dana. Više se usredotočite na to, jer se obično može lako izbjeći. Svaki put kada dodirnete lice rukama, znoj, prljavština i bakterije mogu doprijeti do nježne kože lica, što pak potiče nastanak prištića. Bez obzira na negativne posljedice za vašu kožu, lakše se možete zaraziti i bolestima ako rukama unosite viruse i bakterije u usta i sluznicu.

6. Često mijenjajte posteljinu ako imate nečistu kožu

Ako patite od nečiste kože, posteljinu biste trebali mijenjati barem jednom tjedno. Kod teških akni, najbolje je to raditi svaka tri dana. Razlog: ako ih ne mijenjamo dovoljno često, navlake za presvlake mogu biti leglo bakterija. Noću se ondje skuplja prljavština, sebum, čestice kože, dlake i još mnogo toga. Dok spavamo, bakterije se šire po koži lica i uzrokuju nicanje novih prištića.

7. Odgovarajuća prehrana za nečistu kožu

Ako želite svoje probleme s kožom staviti pod kontrolu, pokušajte neko vrijeme izbjegavati određene namirnice. To uključuje:

  • kravlje mlijeko: sumnja se da remeti našu hormonalnu ravnotežu i potiče proizvodnju sebuma. Višak sebuma može začepiti pore i time potaknuti mitesere i prištiće.
  • svijetlo pšenično brašno: prištići su male upale kože. Budući da pšenično brašno potiče sklonost tijela upalama, konzumacija žitarica također može dovesti do povećanog stvaranja prištića.
  • šećer: isto vrijedi i za (industrijski) šećer. Osim toga, redovita konzumacija previše šećera može potaknuti proizvodnju sebuma u koži.
  • gotovi proizvodi: obično sadrže znatno više šećera nego domaća jela. U slanoj hrani također postoji skriveni šećer. Osim toga, prerađena hrana često sadrži rafinirana ulja poput palminog ulja, koja također mogu imati negativan učinak na izgled kože povećavajući razinu kolesterola i čineći tijelo podložnijim upalama.

Umjesto toga, redovito jedite ove namirnice:

  • voće: prvenstveno agrumi često sadrže vitamin C koji jača vezivno tkivo i regulira ravnotežu vlažnosti kože.
  • povrće: cink djeluje protuupalno u organizmu. Vitalni element u tragovima uglavnom se nalazi u zelenom povrću kao što su kupus i brokula. Osim toga, povrće je obično bogato antioksidansima.
  • proizvodi od cjelovitih žitarica: za razliku od svijetlih žitarica, brašno od cjelovitih žitarica ne djeluje upalno u organizmu. No, sadrži vrijedan vitamin B9 (folnu kiselinu) koji podržava zdravu diobu stanica i time ubrzava obnovu kože.

8. Pijte puno tekućine ako imate nečistu kožu

Uvijek pijte najmanje dvije litre vode ili nezaslađenog čaja dnevno, pogotovo ako se borite s nečistom kožom. Do pojačanog stvaranja prištića može doći i kada tijelo zbog nedostatka tekućine pokušava izlučiti toksine koji se inače izlučuju kroz bubrege kroz kožu. To pak može začepiti pore i pospješiti pojavu prištića.

9. Opuštanje za nečistu kožu

Emocionalna neravnoteža i stres također mogu dovesti do nesavršenosti kože. To je zato što kada je pod stresom, tijelo oslobađa neuropeptide koji stimuliraju proizvodnju sebuma i potiču upalu. Osim toga, psihički stres može usporiti zacjeljivanje rana, što znači da se prištići dulje zadržavaju na koži. To može izazvati dodatni stres, osobito kod osoba s ozbiljnim kožnim problemima, što može dovesti do začaranog kruga.
Stoga si dajte redovite pauze u svakodnevnom životu, pokušajte s meditacijom i uvijek se podsjećajte da vaše trenutačno stanje kože ne određuje vaš život i vašu vrijednost kao osobe.

10. Alati za uljepšavanje čiste nečistu kožu

Priznajemo krivnju - ponekad smo jednostavno previše lijeni da brinemo o redovitom čišćenju kistova i spužvica za šminkanje. Oni su predodređeni za nakupljanje bakterija: zbog redovitog kontakta s kožom, ostaci proizvoda i čestice kože lijepe se na njih. Sljedeći put kad se koriste, razmažu se po licu i mogu dodatno iritirati kožu. Stoga je vrijedno odvojiti vrijeme za temeljito čišćenje kozmetičkih alata barem jednom tjedno, posebno ako imate problema s kožom: jednostavno pomiješajte malo šampona ili gela za pranje vodom i njime očistite kozmetičke alate te ih pustite da se dobro posuše. Upozorenje: kozmetičke spužvice općenito zamijenite najkasnije nakon dva do tri mjeseca.

Nema poboljšanja, njega kože jednostavno ne funkcionira ili je razina patnje posebno velika? Znajte da niste sami u ovome. U takvim slučajevima najbolje je obratiti se dermatologu i potražiti stručnu pomoć. Na primjer, stručnjaci mogu upotrijebiti krvni test kako bi došli do korijena problema i predložili odgovarajuće liječenje.