Active Beauty
Dodaci prehrani s kolagenom – ima li koristi od njih?
Tekst: , Margit Hiebl

Pojačanje za ljepotu

Dodaci prehrani s kolagenom – ima li koristi od njih?

Trenutno su u modi kolagen i hijaluron za oralnu upotrebu. Kažu da nema lakšeg načina za jačanje kože, tkiva i zglobova. Ali je li dovoljna samo zdrava prehrana? Razgovarali smo s nutricionisticom o toj temi.

Popularni sastojak kolagen – što sve može?

Kada se radi o čvrstoj koži, kolagen se dugo smatrao čarobnom formulom koja se sada ne može nanositi na kožu samo u obliku kreme, već se može koristiti i unutar tijela u obliku napitaka, pilula za uljepšavanje ili kao „glow coffee“. Ovaj strukturni protein osigurava stabilnost i čvrstoću u tijelu i procjenjuje se da čini trećinu ukupne mase proteina u ljudskom tijelu: Nalazi se u tetivama, ligamentima, kostima, hrskavici i prije svega u koži.

Koje vrste kolagena postoje?

Stanice tkiva proizvode različite, prilagođene oblike kolagena. Koža se uglavnom sastoji od kolagena tipa I, a hrskavica sadrži kolagen tipa II. Međutim, kako starimo, sposobnost tijela da proizvodi kolagen se smanjuje. Zbog toga tkivo može vezati manje vode, a koža postaje opuštenija i više naborana.

Koje su dobrobiti uzimanja kolagena?

Najvažnije pitanje kod svih dodataka prehrani postavlja se i kod proizvoda s kolagenom - dospijeva li tamo gdje treba? Münchenska diplomirana ekotrofologinja i nutricionistica Sabine Häberlein to vidi prilično kritično: „Govore da suplementi s kolagenom usporavaju starenje kože ili ga čak poništavaju. Međutim, nema značajnih znanstvenih dokaza za ovaj učinak.“

Kombiniranje dodataka prehrani?

Pripravci kolagena se često ne koriste u čistom obliku, već se kombiniraju s drugim tvarima poput hijaluronske kiseline, elastina ili vitamina C kako bi navodno kožu učinili još čvršćom i zaglađenijom. I ovdje je nutricionistica skeptična: „Nema značajnih dokaza za takve kombinacije. Zato prema Uredbi o zdravstvenim tvrdnjama proizvođačima nije dopušteno reklamirati izjave vezane uz zdravlje.“

Ovo su prirodni izvori kolagena

„Hrana sadrži dovoljno kolagena ili njegovih komponenti u prirodnom obliku. Stoga ga nije potrebno uzimati kroz dodatke prehrani“, kaže Häberlein. Izbor ukusnih, prirodnih izvora kolagena je ogroman, tu ima po nešto za svačiji ukus i svačiji način prehrane.

Uravnotežena prehrana sa sljedećim namirnicama osigurava prirodno jačanje kolagena u tijelu:
  • Meso i proizvodi životinjskog porijekla: govedina, losos, temeljac od kostiju, sir
  • Povrće: soja (i tofu), grašak, paprika, peršin, brokula i gljive
  • Žitarice, orašasti plodovi i sjemenke: zobene pahuljice, bučine koštice, riža, kikiriki, pšenične klice, leća i riža