Active Beauty
Višegodišnji favorit - plava kosa. Činjenice o plavoj boji kose
Tekst: Margret Hoffmann

Kosa kao da je obasjana suncem

Višegodišnji favorit - plava kosa. Činjenice o plavoj boji kose

Gotovo je već zakon prirode da tko ima ravnu kosu, želi kovrčavu, tamnokosi sanjaju o svijetloj kosi i obrnuto. Međutim, plava kosa je veoma rijetka i tražena.

Možda priželjkujemo svjetliju kosu jer nam dočara dašak ljeta. Srećom, oni koji nisu prirodno plavi mogu naći način da postignu plavu boju. Dakle, zašto je plava kosa tako rijetka, koje mogućnosti bojenja postoje i na što treba obratiti pažnju?

Činjenice o plavoj kosi

Prirodno plava kosa u brojkama

Samo dva posto svjetske populacije ima prirodno plavu kosu, a plavokosi su vrsta koja izumire. Za prirodno plavu kosu oba roditelja moraju nositi gen za plavu kosu i prenijeti ga dalje.

S prosječno 150.000 vlasi osobe plave kose imaju najviše vlasi na glavi (iako su tanje od onih kod osoba drugih boja kose). Radi usporedbe, brinete imaju u prosjeku oko 110.000 vlasi, kod osoba crne kose riječ je o prosječno 100.000, a kod crvenokosih oko 90.000 vlasi.

Plava kosa kao dijete, a kasnije tamnija

Na fotografijama iz djetinjstva ste još imali svijetloplavu kosu, a sada Vam je kosa skoro smeđa? Za to je odgovoran genetski program Vašeg tijela. Boju kose određuju dva pigmenta, tzv. melanini, feomelanin određuje crvenkasto-plavu kosu, eumelanin je takozvani smeđe-crni pigment.

U djetinjstvu se proizvodi više svijetlog pigmenta. S godinama, faktori rasta, hormonalne promjene i brojni procesi u tijelu dovode do pojačane proizvodnje eumelanina te kosa potamni. Srećom, postoji mnogo načina da Vas ponovo krasi plava kosa.

Plava kosa: posvijetliti ili izbijeliti?

U principu, svaka kosa, koliko god bila tamna, može postati plava. Međutim, kod bojenja je bitna pravilna tehnika i Vaša osobna preferencija boje.

  • Kako posvijetliti kosu: Kao i kod svake obojenosti, pigmenti također igraju glavnu ulogu. Kada se kosu želi posvijetliti, s nje se uklanjaju prirodni pigmenti, a istovremeno se dodaju umjetni. Tamnoplava kosa može se pretvoriti u prekrasnu zlatnu ili medenu plavu. Međutim, ovom tehnikom više od ovoga nije moguće posvijetliti kosu. Ovaj postupak funkcionira samo s neobojenom kosom. Kosa koja je već obojena ne može se posvijetliti na ovaj način!
  • Kako izbijeliti kosu: Ako prirodno imate veoma tamnu kosu, ali želite imati svijetloplavu, tada je izbjeljivanje jedina opcija. Ovdje hidrogen peroksid otapa sve prirodne pigmente iz kose. Kako bi se kosa posvjetlila ona prolazi kroz različite stupnjeve boje, od crvene preko narančaste do žute i na kraju bijele, tj.plave. Tek nakon toga se toniranjem postiže željena nijansa od crvene preko zlatne do srednje plave u kosi.

4 tehnike bojenja za plavu kosu

1. Balayage plava

Popularna tehnika bojenja kose izgleda posebno fantastično na plavoj kosi i kada je kosa stvarno duga. Kod balayage se pramenovi u različitim nijansama boja, koje su tek nešto svjetlije od prirodne boje kose, slobodno nanose kistom po kosi. Ova tehnika daje Vašoj kosi prirodan izgled. Što je najbolje, nećete tako brzo imati izrast zato što se sredstvo za izbjeljivanje kod balayage uopće ne nanosi na korijen kose. Tehnika je nježnija prema kosi i nećete imati primjetan, tamni izrast.

2. Plavi pramenovi

Kad razmišljamo o klasičnim pramenovima, možda pomislimo na guste svijetloplave zebraste pruge na smeđoj kosi koje poznajemo iz mladosti. Međutim, plavi pramenovi su dobar način za posvijetliti kosu bez potrebe za njezinim cijelim izbjeljivanjem. Često je dovoljno obojati nekoliko pramenova gornjeg sloja kose u nekoliko svjetlijih nijansi i već ćete imati lijepi odsjaj kose na sunčevoj svjetlosti uz novu svježinu. Naš savjet, obojite kosu oko čela u malo svjetliju nijansu te će Vam to vizualno otvoriti lice.

3. Decentne nijanse plave bez bojanja

Ne morate nužno ići u frizerski salon kako biste u kosi imali decentne nijanse plave. Plavu kosu možete kreirati i kod kuće s ovim proizvodima.
  • Sprej za posvjetljivanje: nakon pranja kose koristite sprej za posvijetliti kosu s kojim kosa postupno postaje svjetlija svakim nanošenjem, a rezultat postaje još intenzivniji izlaganjem toplini, na primjer pri feniranju.
  • Šamponi s kojima kosa postaje svjetlija: ovi šamponi zahvaljujući sastojcima poput citrusa i kamilice kombiniraju njegu kose s efektom plave boje. Posebno su prikladni blondies, proizvodi za bojenu kosu koja bi trebala zasjati još nekoliko nijansi svjetlije.
  • Toniranja: Nakon izbjeljivanja, toniranje daje željenu nijansu. Nedostatak pritom je što se toniranja relativno brzo ispiru zbog čega boja može izgledati beživotno. Stoga biste trebali redovno tonirati izbijeljenu kosu. Za idealan rezultat veoma je važno točno odrediti početnu boju kose.

4. Zbogom žute nijanse.
Posebna boja kose zahtijeva posebnu njegu! Budući da je izbijeljena kosa zapravo posvijetljena i time pod stresom, prije svega joj je potrebna vlaga pa su redovne maske za kosu i njegu obavezne.

Kod prirodno plave ili izbijeljene kose često se javlja žuta nijansa umjesto željenog hladnog plavog tona. Ako ste redovno na bazenu i plivate u vodi bogatoj klorom, Vaša kosa uskoro može dobiti zelenu ili žutu nijansu. To se može ispraviti proizvodima za nijansiranje, poput silver šampona, koji zahvaljujući plavo-ljubičastim pigmentima neutraliziraju tople tonove.