Active Beauty
Zašto kemijski pilinzi posebno njeguju

Najnoviji kemijski pilinzi su nježniji nego što im ime govori: AHA, vitamin C i Co.

Zašto kemijski pilinzi posebno njeguju

Oni uklanjaju mrtve stanice kože, licu pružaju temeljito čišćenje i potiču cirkulaciju i stvaranje novih stanica: pilinzi. Do sada su prije svega bili dostupni kao kuglice ili zrnca. Ali posebno osjetljivoj koži to trljanje može biti previše. Iako možda zvuči iznenađujuće: Kemijski pilinzi ponekad su nježnija varijanta.

Mnogi kemijski pilinzi nude se u obliku seruma. On se nanosi navečer nakon što se očisti lice te se nakon određenog vremena djelovanja ispere vodom. Ako je kiselina dozirana u vrlo maloj količini, tada takvi proizvodi mogu ostati i tijekom noći na koži, ali ovdje obavezno treba poštivati upute s napomenama. Ovisno o intenzitetu proizvoda i osjetljivosti kože neki se pilinzi primjenjuju samo jednom tjedno, dok se drugi koriste svakodnevno. Važno je kožu lagano približiti novim proizvodima. Nakon toga se, kao i nakon svakog pilinga, veseli dobroj njezi. Hidratantni serumi i kreme na svježe očišćenoj koži mogu razviti sav svoj učinak.

 

Voćne kiseline (AHA):

Za ultimativni sjaj

AHA je skraćenica za alfa-hidroksikarbonske kiseline koje posebno kod izblijedjele kože mogu postići čuda. One osiguravaju da se u koži sprema više vlage i da ona time postaje zaglađenija i djeluje svježije. Najpoznatija voćna kiselina je glikolna kiselina koja odvaja stare čestice kože i potiče obnavljanje stanica.

 

Hijaluronska kiselina:

Za hidratiziranu kožu

Hijaluron je važan dio našeg vezivnog tkiva te ga tijelo samo proizvodi, ali proizvodnja sve više popušta sa starenjem. Posljedica može biti obješena i suha koža. Hijaluronska kiselina stoga je u svijetu kozmetike posebno popularna zbog njezinog svojstva vezivanja vode. Kod nanošenja prodire duboko u kožu, potiče vlastitu proizvodnju hijalurona i time donosi veći volumen i zategnutost. Koža izgleda znatno više hidratizirana i svježija. Koža koja je posebna suha i sklona aknama i koja zahtijeva njegu koja ne sadrži ulje profitirat će od pravog čudesnog napitka koji će utažiti želju za hidratacijom. Hijaluron se rado koristi u proizvodima protiv starenja jer se njime veže voda ispod kože i ista time djeluje nabujana.

 

Retinol:

Za zategnutu kožu

Retinol potiče stvaranje kolagena u koži i istodobno suzbija enzime koji smanjuju to stvaranje novih stanica. Time koža postaje čvršća, a bore se smanjuju. Nije ni čudo da je poznat kao aktivna tvar protiv starenja. Kod visokog udjela retinolske kiseline proizvod bi trebalo koristiti samo dva puta tjedno kako se koža ne bi počela ljuštiti. Kao i većina kiselina i retinol se primjenjuje navečer kako bi kožu tijekom sna podržao pri regeneraciji.

 

Salicilna kiselina (BHA):

Za čistu kožu

Salicilna kiselina pripada skupini beta-hidroksikiselina i ulazi u borbu protiv prištića i nečiste kože. Ona oslobađa pore od viška loja i zahvaljujući antibakterijskim tvarima brže zacjeljuje upale. Zadebljana koža kod redovite primjene postaje mekša i ujednačenija. Budući da kiselina ipak brzo može isušiti kožu, trebalo bi je nanositi samo na ona zahvaćena mjesta. Salicilna kiselina posebno je prikladna za masnu i mješovitu kožu.

 

Vitamin C (askorbinska kiselina):

Za ujednačen ten

Vitamin C pravi je svestrani majstor i tijelu čini dobro ne samo iznutra. On neutralizira slobodne radikale, time štiti stanice od starenja i tenu daje blistav izgled zahvaljujući nježnom učinku pilinga. Međutim, posebice može pomoći pri ujednačavanju nejednakog tona kože i bržem zacjeljivanju nečistoća. Prištići i mrlje na koži zbog procesa suzbijanja melanina se znatno smanjuju i posvjetljuju. Vitamin C prikladan je za sve tipove kože.