Active Beauty
Sretni bez djece: Žene i parovi ne žale za ničim

Namjerno bez djece: Ovo ide u prilog tome:

Sretni bez djece: Žene i parovi ne žale za ničim

Bez djece nema ispunjenog života? To je vrlo jednostrano mišljeno jer: Mnoge žene koje ne žele djecu ili parovi koji svjesno ne žele djecu su sretni. Čak mnogo. I za to postoje dobri razlozi.

S rođenjem djeteta sve se mijenja. Ali što ako netko uopće ne želi tu promjenu? Nikada niste osjetili želju za djecom? Nikada niste čuli za sveprisutno „otkucavanje sata“ u vezi s razmnožavanjem? Činjenica jest:  Mnogi su parovi sretni i bez djece.

No nažalost mnogi ne vjeruju uvijek u tu njihovu sreću. Parovi, a posebice žene koje ne žele djecu moraju se često opravdavati zbog svoje odluke. To nije pošteno. Planiranje obitelji bi u konačnici trebala biti privatna stvar! Ako Vi kao žena ili par koji namjerno ne želi djecu trebate dobre argumente kako biste svom okruženju zauvijek pojasnili o čemu se radi: Ovdje ste na pravom mjestu!

 

 

8 razloga zašto možemo biti sretni i bez djece

Modeli života se ne mogu uspoređivati.

Svaki je čovjek drugačiji. Mi imamo svoje individualne DNA, naš osobni otisak prsta, našu vlastitu boju očiju i našu sasvim drugačiju predodžbu sreće i ispunjenja. U životu se stoga ništa ne može generalizirati. A pogotovo ne kad se radi o važnim temama kao što je planiranje obitelji.

 Moderni ideali majke: Koliko je visoka mjerna ljestvica?

Broj djece po obitelji smanjio se tijekom posljednjeg desetljeća. Očekivanja od roditelja i potomaka su međutim možda utoliko narasla. Od pretporođajnih tečajeva joge preko oblikovanja u ranom djetinjstvu sve do savršeno organiziranog dječjeg rođendana: Majke su postale prave visokoučinkovite poduzetnice koje trebaju sve napraviti savršeno. Na to često u svakom slučaju prisiljava društvo. Nije ni čudo što je mentalno opterećenje popratna pojava kod mnogih.

Dijete nije samo nešto usput. Ono je oličenje roditeljskog truda. Nitko naravno nije prisiljen da se prepusti tom nadmetanju. Ali nije niti uvijek lako pobjeći od toga. Je li to opravdan razlog da se ne žele djeca? Možda ne nužno. Ali svijest o tome ne može štetiti.

 Biti sretan bez djece nije egoistično.

Žene koje ne žele djecu misle uvijek samo na sebe? Takve predrasude su teške, ali se nažalost uvijek iznova mogu čuti. Ovakve izjave su prije svega jedno: apsolutno pogrešne. Upravo suprotno je točno: Žene ili parovi koji svjesno ne žele djecu, time čine uslugu ne samo sebi, već i svom potencijalnom djetetu.

Ako biste protiv svog unutarnjeg glasa ipak osnovali obitelj, zasigurno biste bili emocionalno rastrgani, možda preopterećeni ili potajno nesretni – i time roditelji koji ne žele dijete. Nije uzalud nedavno načeta tema „Regretting Motherhood“: Žene koje su se javno izjasnile da žale što su postale majke. (Ovo može shvatiti svatko na svoj način, ali činjenica je: To je društvena tema.)

I žena koja ne želi dijete je ipak žena.

Tko je zapravo rekao da žene tek s djetetom postaju prave žene? Povezivanje ženstvenosti s majčinstvom prastara je tema.  Svaka žena koja se osjeća kao žena i jest žena. Zar to nije pravo mišje čudo? I tu dijete ništa ne mijenja. Žene s djetetom postaju majke. Ali žena je žena. To je tako jednostavno.

Ostati par umjesto postati roditelj.

Kada je netko pronašao veliku ljubav, želi i uživati u njoj punim plućima i prije svega je ne dijeliti. Upravo ta težnja čini mnoge parove sretnima i bez djece. Oni imaju jedan drugog. Mogu slaviti i njegovati svoju vezu. I s time su potpuno zadovoljni. Lijepa zamisao, ili?

Roditeljska ljubav: Što se propušta?

Ljubav između roditelja i djeteta je jedinstvena, neopisiva i za mnoge mame i tate najveća sreća na svijetu. Da, bez djece se ne može upoznati upravo ta vrsta sreće. To je točno. Ali hoće li zato nešto nedostajati? Tome u prilog ne ide: Kako može nedostajati nešto što nije poznato i nikada željeno. A što je s ljubavlju prema partneru? I ta ljubav može biti apsolutna. O ljubavi se ne može raspravljati. Statistika potvrđuje da se sreća roditelja često nakon drugog djeteta rapidno smanjuje i često vodi do raskida ..

Dijete i karijere: Ne isključuju jedno drugo. Ali je izazov.

Poslovni uspjeh za mnoge znači emocionalno ispunjenje. Ali što kada dođe beba? Tada počinje razlomljenost između djeteta i karijere koja je možda moguća, ali sigurno nije jednostavna. Činjenica jest: Roditelji koji rade često su pod stresom. Činjenica je također: U mnogim slučajevima su žene još uvijek tu više pogođene. A to ne želi svaka(ki)!

Sreća bez djece = usamljenost u starosti?

„Kasnije ćeš biti sama“, često se spotiče mnogim ženama koje ne žele djecu. Pogrešno! Jer često parovi ili samci bez djece njeguju veći krug prijatelja. A kada djeca kasnije jednom odu iz kuće, prijatelji su ti koji ponovno dolaze u prvi plan. Osim toga: Koliko primjera znamo kod kojih su djeca u odrasloj dobi odselila u inozemstvo? Ili stari roditelji iz drugih razloga bez posjeta sjede u staračkom domu? Garancije protiv usamljenosti nema. Čovjek može samo sam na tome raditi. U bilo kom obliku.