Menu

Kako naučiti slušati naš unutarnji glas

Tko osluškuje samog sebe, osvješćuje što mu je zaista potrebno.

Home » Nadahnuće » Kako naučiti slušati naš unutarnji glas - 02.2020

„Neke osobe doista čuju unutarnji glas, dok druge imaju slike u glavi.“, govori mentalna trenerica i učiteljica joge Irene Itene. Već se dugo bavi pozitivnom snagom unutarnjeg glasa, razvila je prikladnu aplikaciju – i u ovom intervjuu otkriva način kako da naučimo slušati svoj unutarnji glas.

Kako uspijevate izbaciti negativne misli iz glave?

„Unutarnji kritičar“ rado se javlja i to glasno – u obliku negativnih obrazaca razmišljanja. Čim toga postanete svjesni, možete naučiti da takvim mislima ne pridajete više pozornosti i da se ciljano koncentrirate na pozitivne stvari. Tek nakon toga možemo postepeno osvijestiti naš unutarnji glas.

Kako doživljavamo unutarnji glas?

Unutarnji glas može se percipirati preko raznih osjetilnih kanala. Neke osobe doista nešto čuju, dok druge imaju slike u glavi ili ih primaju emocionalnim putem, dakle preko unutarnjeg osjećaja. Temeljem njih uspostavljamo unutarnju vezu prema nama samima.

Zašto često ne čujemo taj glas?

U svakodnevici moramo savladati brojne izazove koji zahtijevaju cijelu našu pozornost. Tko se previše zadržava na onome vanjskome, taj je odvučen i više nije u stanju doživjeti svoj unutarnji glas. Ponekad taj glas zvuči jako tiho i nježno tako da ga lako prečujemo. Stoga je važno da se uvijek iznova svjesno isključite iz svakodnevice i pozornost usmjerite prema unutrašnjosti sebe.

Koji je najbolji način da usmjerimo pozornost na unutrašnjost sebe?

Potrebno je prije svega htjeti. Najjednostavnije i najučinkovitije je svjesno disanje. Kada je sva koncentracija usmjerena na disanje, brzo će Vas usredotočiti na trenutak i tako na same sebe.

Što osim toga preporučate?

Provoditi puno vremena u prirodi potiče osjetila te nas povezuje s nama samima. Tišina i prostranstvo prirode će umiriti i razbistriti um i misli. Oni pomažu da se vratimo sebi.

 

Naučiti čuti unutarnji glas: 2 savjeta Irene Itene

  1. Čuti vlastito disanje

Disanje je praktičan alat kojim se možete približiti Vašem unutarnjem glasu. Tu pomažu već i jednostavne vježbe disanja: Sjednite uspravno i s prekriženim nogama na pod ili na meditacijski jastuk. Zatvorite oči. Polako i svjesno udahnite i izdahnite. Pritom zamišljajte kako se udisani zrak širi cijelim Vašim tijelom i prodire u svaku stanicu.

  1. Slušanjem do opuštenosti

Uz aplikaciju “Power Relax” koju je razvila Irene Itene možete pritiskom na tipku slušati umirujuće zvukove uparene s nježnim glasom mentalne trenerice. Zvukovi se odašilju na frekvenciji moždanih valova od četiri do osam herca. Time se želi omogućiti odmaranje tijela, proširenje duha i otvaranje puta prema unutarnjem glasu. Cilj je bolje povezivanje sa samim sobom i povećanje intuicije, pokretačke snage i dobrobiti. Dostupno je i kao CD „Time out“.

Prema gore
OKViše informacija