Active Beauty
Sada je vrijeme za clean beauty proizvode

Što se zaista krije iza pojma clean beauty i koje alternative postoje?

Sada je vrijeme za clean beauty proizvode

Veganski, nisu testirani na životinjama, održivi i bez mikroplastike: lista želja kada su u pitanju kozmetički proizvodi postaje sve duža. Beauty industrija tu listu sustiže jer je sada vrijeme za clean beauty. Upravo iz tog razloga u njezi za odrasle sve se više koriste proizvodi za bebe.

Pojam clean beauty

Pojam clean beauty nastao je u SAD-u. Ne postoji konkretna definicija ili fiksni standard o tome koji su proizvodi zapravo „čisti“. Stoga su opisi „zeleno“ i „prirodno“ uvijek upitni. A jednako kao i proizvodi koji „ne sadrže kemiju“, trebaju se kritički promatrati. Ipak, sve na svijetu bazirano je na kemijskim spojevima. Kemija je, dakle, nešto sasvim prirodno.

Jednostavno rečeno: pojam clean beauty prvenstveno je marketinška konstrukcija koja zvuči primamljivo. Svaka marka sama za sebe može definirati clean beauty i odlučiti koji će proizvodi biti obuhvaćeni tom kategorijom. Kod nekih marki, „clean“ se odnosi na činjenicu da proizvodi nisu testirani na životinjama, dok kod drugih taj aspekt uopće nije relevantan.

 

Je li moj omiljeni proizvod zaista „clean“, pa ne sadrži mikroplastiku i slično?

Prije ljudima gotovo da i nije bilo bitno koje sastojke sadrži njihov omiljeni šampon ili gel za tuširanje. To je danas drukčije: u vrijeme mikroplastike, opsesije wellnessom i detoks tretmanima, potrošači žele znati što se zapravo krije u kutijicama i tubama njihovih kupaonica.

Aplikacije poput Codechecka potrošačima omogućavaju da se u tren oka informiraju o proizvodima. To zasigurno može biti šok, kao na primjer kada saznate da pojedini sastojci nepovoljno utječu na hormone te tako narušavaju dobrobit Vašega domaćinstva. S druge strane, još više sreće osjećate kada naiđete na proizvod koji je „u potpunosti zelen“ jer su sastojci na prirodnoj bazi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blaga njega novi je trend

Trend zdravog života i kritički pristup potrošača nisu jedino što pokretu clean beauty daju temelj. Nepovoljni vanjski utjecaji i stres kod sve većeg broja ljudi izazivaju probleme s kožom. Stoga potrošači koriste proizvode za njegu sa sastojcima koji ne iritiraju kožu. Ne žele više koristiti šampone i gelove za tuširanje koji sadrže mikroplastiku, konzervanse i bojila te posežu za prirodnom kozmetikom i proizvodima za njegu.

 

Proizvodi za njegu beba prava su alternativa

Osobe koje imaju osjetljivu kožu, pa stoga cijene proizvode koji ne sadrže mikroplastiku, parabene i slične sastojke, a pritom ne žele trošiti puno novaca, mirne savjesti mogu posegnuti za proizvodima za njegu beba. Proizvodi za bebe podliježu strogim kontrolama i koncipirani su na način da u rijetkim slučajevima izazivaju kožne iritacije. Osim toga, proizvodi za njegu beba bazični su, dakle imaju pH vrijednost kože.

 

Koje proizvode za njegu beba koristiti?

– Šamponi za bebe posebno su pogodni za rijetku kosu. Njihovo djelovanje nije toliko jako kao od normalnih šampona, zbog čega nisu namijenjeni masnoj kosi.

– Za suhu kožu lica ili kao krema za ruke pogodne su kreme za bebe za zaštitu od vremenskih prilika – posebno tijekom zime.

– Ulje za bebe odličan je proizvod za njegu suhe i osjetljive kože, a također se može koristiti za njegu ispucale kose.

– Gelovi za kupanje i tuširanje beba pogodni su za sve tipove kože, dakle i za veoma osjetljivu kožu, zbog čega su idealni proizvodi za cijelu obitelj.

– Vlažne maramice za bebe povoljna su alternativa za uobičajene vlažne maramice za skidanje šminke.

– Puder za bebe zbog svog antibakterijskog djelovanja umiruje izritiranu kožu. Savjet: puder nanesite prije brijanja i na taj način spriječite iritacije.