Veganski med kao namirnica?

Veganska prehrana podrazumijeva izbacivanje namirnica životinjskog porijekla, a med je jedna od njih. Vrijedne pčele same sebi proizvode med kao izvor hrane za preživljavanje oštre zime. Naravno, ima pčelara koji rade u skladu s pčelama i uklanjaju samo višak meda – ali to i dalje nije veganski.

Veganski med: pet alternativa pčelinjem medu

Ovdje su razne ukusne alternative za konvencionalni pčelinji med, od milja nazvan „ved“.

1. Agavin sirup

Ovaj veganski med dobiva se od biljke agave. Bilo kava, čaj ili za pečenje slastica – agavin sirup je multitalent i može se koristiti na mnogo načina kao alternativa medu. Ovaj se sirup pravi od biljke agave i prije svega je prisutan u Meksiku. Sastoji se od fruktoze i glukoze, ali ne podiže razinu šećera u krvi kao rafinirani šećer.

2. Rižin sirup

Rižin sirup kao i mochis izvorno dolazi iz Japana. Posebno se preporučuje kao zaslađivač onima koji su na režimu prehrane s niskim udjelom fruktoze ili bez glutena. Kao što mu ime govori, ovaj sirup je napravljen od riže i veganska je alternativa medu. Međutim, doziranje bi trebalo biti umjereno jer se ovdje radi o čistoj glukozi.

3. Javorov sirup

Javorov sirup pravi se od stabala javora i popularan je za doručak posebno u Kanadi. Također je dobar za ukrašavanje naših palačinki od heljdinog brašna koje su opisane u donjem receptu. Ovisno o razredu, zlatni ton javorovog sirupa je svjetliji (razred A) ili intenzivniji (razred C). Razred A ima blaži okus i savršen je dodatak slasticama!

Savjet:

Kada je riječ o javorovom sirupu, svakako obratite pozornost na oznaku „vegan“ jer neki brendovi u svoj sirup dodaju i životinjske boje.

4. Sirup od smrekinih vršaka

Uzbudljivo je što sve priroda nudi od biljnog blaga. Za proizvodnju sirupa od smrekinih vršaka se smrekini vršci svježe sakupljaju i pomiješaju sa šećerom u staklenci. Nakon mjesec dana sirup je spreman. Ne samo da čajevima daje prekrasnu slatkoću i može se mazati na kruh kao veganski med, već je zahvaljujući svojim eteričnim uljima i poznati domaći lijek protiv kašlja. Savršena alternativa medu tijekom sezone prehlada!

5. Med od maslačka

Još jedan ved (veganski med) koji nam priroda daje. Med od maslačka pravi se od svježih cvjetova maslačka i pomiješa se s vodom i šećerom. Slično sirupu od smrekinih vršaka, med od maslačka je savršen za zaslađivanje čajeva u sezoni prehlada jer je između ostalog bogat cinkom.

Dobro je znati

Snagu prirode ne treba podcjenjivati. Kod brojnih tegoba uzimanje maslačka nije preporučljivo. Molimo Vas da se prije toga konzultirate sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.