Active Beauty
Namirnice koje hlade iznutra

Rashlađujuća prehrana: Zašto krastavci, špinat ili jagode rashlađuju u vrućim danima.

Namirnice koje hlade iznutra

Hrana nije samo punjenje želuca, već ima i dodatne pogodnosti za naše tijelo. Može zagrijati i ohladiti na način da tijelo dovoljno hidratizira. Ovdje se posebno preporučuju hladni zeleni čaj ili čaj s mentom ili kaduljom, kao i jogurt ili hrana na bazi vode, kao što su krastavci i rajčice. Saznajte ovdje kojom hranom hladite tijelo iznutra.

Krastavci

Sa sadržajem vode od 97 %, krastavci su idealni kao osvježenje između a prema Ayurvedi imaju i smirujući učinak.

Rajčice

Rajčice također sadrže mnogo vode i također mnogo antioksidanata koji štite od slobodnih radikala. U određenoj mjeri, čak i juha od rajčice zadržava rashladna svojstva.

Špinat

Kao pire, smoothie ili sirova hrana: špinat sadrži mnogo gorkih tvari koje osiguravaju ugodnu temperaturnu ravnotežu pri vrućinama.

Salate

Zelena salata je također visoko na listi idealnih ljetnih jela. Uz klasičnu zelenu salatu sastojci kao što su krastavci, rajčice ili kapljice soka od limuna osvježavaju.

Jogurt, skuta i svježi sir

Tu su i brojni proizvodi od fermentiranog mlijeka koji hlade iznutra. U južnim zemljama često se uživa u kombinaciji s krastavcima, rajčicama i drugim hladnim povrćem.

Kokos

Prema Ayurvedi, kokosove pahuljice, mlijeko ili voda prikladne su za toplinsku kompenzaciju kada vanjske temperature prelaze 30 stupnjeva.

Jagode

90 % vode i mnogo vitamina C čine jagode zdravim i osvježavajućim plodovima s relativno niskim kalorijama.

Dinje

Dinje također sadrže mnogo vode i idealne su za užinu u bazenu ili kao ljetni sastojak za salate.

Citrusi

Bilo svježe cijeđeno ili narezano: citrusi se smatraju optimalnim voćem za gašenje žeđi i pomažu tijelu da se ohladi.

Metvica

Ne samo u čaju, nego i kao dodatak salatama i drugim jelima, lišće mente ima osvježavajući učinak. Razlog za to je mentol, koji je sadržan u paprenoj metvici i rodbini.

Kadulja

Poput metvice, kadulja se koristi i kao čaj i u kuhinji. Zimi ublažava upalu grla i kašalj, ljeti radi protiv prekomjernog znojenja.

Zeleni čaj

Hladi, detoksificira i isporučuje tekućinu koja je hitno potrebna tijekom dana. Zeleni je čaj ljetno piće par excellence. Ne bi smio biti previše vruć ili hladan, inače ga tijelo mora dovesti na pravu temperaturu i time se opet zagrijava.