Active Beauty
Njega kože u sauni: neki to vole vruće

Sauna, spa i kada smanjuju razinu stresa jačaju imunitet i postižu fascinantne učinke.

Njega kože u sauni: neki to vole vruće

Dosta vam je zimskog vremena? Kada se hladnoća već uvukla u kosti, a tama pomalo utječe na raspoloženje, tada je vrijeme za kratku stanku na toplom. Jedan dan u spa centru, ugodna večer u sauni ili mirisna kupka u vlastitoj kadi odličan su izbor kako biste podigli raspoloženje i temeljito razmazili kosu, kožu i tijelo.

Redoviti tretmani znojenja kakvi su posebno popularni u Finskoj čiste i dušu i tijelo te jačaju imunitet. Ali ne profitira samo imunitet od ove vruće stanke nego i cjelokupan organizam: Osnažuje se kardiovaskularni sustav, izmoreni mišići se regeneriraju, a razgradnja čimbenika stresa se potiče. K tome se poboljšava prokrvljenost i dovod kisika u tijelu što će osigurati glatku kožu i blistav ten.

Međutim, pravilno znojenje valja naučiti. Osnovna pravila glase: nema alkohola, nema teške hrane ni teških bolesti jer to bi bilo preveliko opterećenje za tijelo. Posjet sauni može, doduše, spriječiti prehlade, ali ne ih i izliječiti. Preporuča se skinuti sve pirsinge, nakit ili ukosnice od metala jer bi pri zagrijavanju mogli spržiti kožu i kosu. Tko naginje rozaceji ili varikoznim venama, ta mjesta može namazati kremom s učinkom hlađenja ili prekriti vlažnim maramicama kako vrućina ne bi dodatno proširivala žile.

 

Pravilno znojenje u sauni

Prije odlaska u saunu uvijek biste se trebali tuširati. Ako u spa centru postoji termalni bazen, tada topla kupka može pomoći pri aklimatizaciji. Cirkulacija se može pokrenuti masažom s četkom. Nakon toga dobro posušiti jer vlažna koža se ne može tako lako znojiti.

Idealna su dva do tri odlaska u saunu od osam do petnaest minuta po odlasku. Između i nakon toga osvježenje potražite u kratkoj šetnji na otvorenom. Znoj uvijek isperite hladnom vodom jer sve ostalo bi uništilo sav učinak saune. Tko želi, u nastavku može otići još u parnu kupelj. Tamošnja vlaga može se iskoristiti za piling tijela. Nakon što ste se naribali smjesom za piling, pustite je da u parnoj kupelji kratko odstoji te je zatim jednostavno isperite. Nježnomazna koža zajamčena!

U sauni i parnoj kupelji savršeno se može razmaziti i kosa nanošenjem kure. Proizvodi za njegu su uz vrućinu i paru posebno intenzivni. Na koži spremnost za prihvat aktivnih tvari i nakon znojenja još neko vrijeme ostaje povišena. Stoga se isplati nakon posljednjeg odlaska u saunu nanijeti masku za lice i tijelo njegovati bogatim losionom.

 

                                                  Wellness s dodanom vrijednošću

Nešto dobro u hladno godišnje doba si možete priuštiti i tako što ćete jednostavno zaroniti. Primjerice, u thalasso kupku. U spa centrima se voda pritom obogaćuje morskom soli, algama ili blatom što zahvaljujući boji i morskom mirisu divno opušta. Morska blaga usto donose brojne vitamine, minerale i elemente u tragovima koji kožu štite i njeguju. Kombinacijom s drugim thalasso tretmani se učinak može pojačati. Objekti za wellness često prije toga nude pilinge sa soli i blatom, a za kasnije kure s algama i muljem.

 

Spa osjećaj za kod kuće

Tko se radije opušta kod kuće, može si komadić mora donijeti u vlastitu kadu. Soli za kupanje iz Mrtvog mora potiču obnovu stanica, jačaju imunitet, oslobađaju dišne puteve i smiruju živce. Ovisno o količini vode, za pravu slanu kupku potrebno je oko jedan i pol kilogram soli. Time se postiže koncentracija kao u ljudskoj krvi što pogoduje apsorpciji minerala i elemenata u tragovima. Petnaest minuta vremena provedenih u kupki na 37 stupnjeva pritom je idealno. Oni koji su u potrazi za ultimativnom lakoćom mogu udio soli podići s 20 na 25 posto i svoju kadu prenamijeniti u plutajući splav u kojem će lebdjeti u bestežinskom stanju. Dubinsko opuštanje zajamčeno!

Kao i u spa centru se program opuštanja i kod kuće može po želji nadograditi. Maske za lice su tijekom kupanja posebno djelotvorne, dok se losioni i obloge za tijelo najbolje odmah nakon toga primjenjuju. Osobe koje žele zategnutiju kožu, trebale bi posegnuti za proizvodima sa smeđim algama koji potiču metabolizam i stvaranje kolagena. Ovdje se često rade kombinacije sa zelenim algama ili planktonom koje pružaju puno hidratacije, potiču regeneraciju i osiguravaju blistav izgled kože.