Active Beauty
Dodaci prehrani: na šta žene trebaju obratiti pažnju

Mikronutrijenti

Dodaci prehrani: na šta žene trebaju obratiti pažnju

Žene imaju relativno veliku potrebu za vitaminima, mineralima i elementima u tragovima. Kako dodaci prehrani mogu pomoći tokom puberteta, trudnoće i menopauze.

U usporedbi s većinom muškaraca, žene jedu svjesnije. No to ima i lošu stranu, više od polovice je već probalo dijetu s rizikom da svoje tijelo ne opskrbljuju s dovoljno nutrijenata. Osim toga zbog menstruacije, uzimanja lijekova kao što su kontracepcijske pilule i višestrukog opterećenja zaposlenih majki, žene trebaju opskrbljivanje mikronutrijentima zasnovano na potrebama, na primjer putem dodataka prehrani.

Dodaci prehrani: kada i koji su potrebni ženama?

Korisni nutrijenti tokom puberteta

Tipične tegobe menstrualnog ciklusa kao što su grčevi, mučnina, proljev i glavobolja često se mogu ublažiti magnezijem, vitaminima B, omega-3 masnim kiselinama i gama linolenskom kiselinom. Osim toga, mlade žene obično uzimaju kontracepciju u svoje ruke. Međutim, suvremeni kontraceptivi koji sadrže estrogen poput pilule utiču na opskrbljivanje tijela mikronutrijentima, baš kao što pripravci koji sadrže estrogen djeluju na simptome menopauze. To se posebno odnosi na najvažnije vitamine B, vitamin C i magnezij. Element u tragovima cink igra važnu ulogu u stvaranju hormona i često se preporučuje kao dodatak kod kožnih problema povezanih s ciklusom. Uravnotežena prehrana nije uvijek dovoljna za nadoknađivanje ove povećane potrebe. Mikronutrijenti kao dodaci prehrani mogu pomoći ženama u ovom slučaju.


Dodaci prehrane u slučaju želje za djetetom i trudnoće

Godine želje za djetetom, trudnoće i vrijeme dojenja su veoma osjetljive faze života za žene. Dodaci prehrane su preporučljivi za određene mikronutrijente. To prvenstveno uključuje folnu kiselinu, koju treba uzimati pri planiranju trudnoće. Tu su i jod i željezo, veoma često i vitamini B, vitamin D, magnezij i cink. Nezasićene omega-3 masne kiseline ne igraju važnu ulogu samo za nerođeno dijete. Pretpostavlja se da se rizik od prijevremenog porođaja, budućih alergija kod djeteta i majčine postporođajne depresije smanjuje ako su trudnice adekvatno opskrbljene njima.

„Trudnice bi se barem dvaput tjedno trebale počastiti masnom morskom ribom poput lososa, haringe i skuše”, preporučuje bečka nutricionistkinja dr. Sonja Schwinger. „Potreba za vitalnim tvarima u ovoj fazi može se u velikoj mjeri pokriti svjesnim unosom voća i povrća, ali se potreba za pojedinim vitaminima i mineralima tokom tog vremena može povećati i do 100 posto”, kaže dr. Schwinger. Alternativa ili dodatak ribljim jelima su biljna ulja od repice, soje, perile, lanenog sjemena i oraha ili dnevna porcija oraha i badema.

Budući da je majčino mlijeko najbolja hrana za potomstvo u svakom pogledu, stručnjaci preporučuju dojenje beba najmanje šest mjeseci. Za to vrijeme ne samo da se majčina potrošnja energije značajno povećava, nego i opskrbljivanje mikronutrijentima treba individualno prilagođavati, baš kao i tijekom trudnoće.

Važni nutrijenti tokom menopauze

Menopauza se može već najaviti u dobi od 40 godina. Proizvodnja hormona estrogena i progesterona se tada progresivno smanjuje. „Hormonalna neravnoteža pogoduje riziku od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti“, upozorava dr. Schwinger. To je često popraćeno tipičnim simptomima menopauze kao što su valunzi, umor, promjene raspoloženja, glavobolje i suhe sluznice. Status hormona proveden u laboratoriju daje informacije o tome koje mikronutrijente bi eventualno trebalo unijeti putem dodataka prehrani.

„Prehrana, vježbanje/kretanje i hormonska podrška u biljnom i homeopatskom obliku odnosno putem bioidentičnih hormona omogućuju brzu kompenzaciju ako je potrebno a time i nestanak simptoma“, objašnjava dr. Schwinger. Najpoznatiji od ovih biljnih aktivnih sastojaka su izoflavoni i lignani iz crvene djeteline i soje, koji prema istraživanjima, ublažavaju tipične simptome menopauze te mogu pozitivno utjecati na gustoću kostiju i nivo lipida u krvi.