Active Beauty
Vođenje dnevnika: trebali biste isprobati ovih 6 metoda

Terapija pisanjem

Vođenje dnevnika: trebali biste isprobati ovih 6 metoda

U narodu postoji uzrečica prema kojoj nešto skidamo s duše kada se želimo rasteretiti bremena. Pisanje može biti dobro za naše psihičko stanje, no ponekad samo unosi više reda u naš svakodnevni život. Predstavljamo šest metoda vođenja dnevnika koje odgovaraju širokom spektru potreba.

Terapija pisanjem: isprobajte šest različitih metoda vođenja dnevnika

1. Metoda vođenja dnevnika za one koji žele svoje misli staviti na papir: klasični dnevnik

Kako voditi klasični dnevnik?

Iskustva, razmišljanja, strahovi, radosti, snovi: sve stane u dnevnik! Svaki unos počinje trenutačnim datumom - tako da se misli i osjećaji uvijek mogu kronološki segmentirati. U prosjeku je potrebno 60 dana da se razvije rutina pisanja, stoga je važno na početku planirati vrijeme za pisanje. Pisati se može u različito vrijeme, na primjer, ujutro uz doručak ili navečer prije odlaska na spavanje.

Što vam je potrebno za klasični dnevnik?

Najbolje je odvojiti malo više vremena za odabir dnevnika. Bitno je da ima listove na crte, dobre korice koje se neće raspasti već nakon nekoliko mjeseci i olovku koja se neće razmazati ni ako pišete brzo.

Čemu služi klasični dnevnik?

Kada pišete dnevnik, bavite se svim razinama osjeta i iskustva. To potiče usredotočenost na vlastito ja. Pojavljuju se obrasci ponašanja kojih prije niste bili svjesni. Osim toga, prema nekoliko studija, pisanje dnevnika također potiče sposobnost koncentracije!

2. Metoda vođenja dnevnika za sve koji žele integrirati više kreativnosti u svoju svakodnevicu: bullet vođenje dnevnika

Kako funkcionira bullet vođenje dnevnika?

Cilj ove metode je razviti rutinu koja vodi u svjesniji svakodnevni život. Hoće li fokus biti na zadacima, ciljevima, vlastitim emocijama ili ključnim temama (npr. kreativni projekti ili fitness) u potpunosti ovisi o autoru. Obično raspored počinje godišnjim kalendarom. Također, možete izraditi mjesečni kalendar za svaki mjesec, a zatim ići u detalje s tjednim i dnevnim pregledom. Inspirativne dizajnerske ideje mogu se pronaći na Instagramu i Pinterestu.

Što vam je potrebno za bullet vođenje dnevnika?

Knjiga s točkastim stranicama i visokokvalitetnim papirom idealna je za bullet vođenje dnevnika. To vam daje više slobode u dizajnu i nije vezano uz crte. U suprotnom, sve što trebate je ravnalo, olovka i gumica, crni tanki flomaster i malo highlightera, olovaka u boji ili flomasteri.

Koja je svrha bullet vođenja dnevnika?

Vođenje dnevnika može razjasniti vaš vlastiti kaos misli ili sastanaka, što povećava produktivnost i olakšava prepoznavanje osobnih ciljeva. Ova metoda vođenja dnevnika pomaže u razvijanju korisnih rutina i navika. Mnogi ovu metodu opisuju i kao vrlo meditativnu.

3. Metoda vođenja dnevnika za kreativne umove: jutarnje stranice

Umjetnica, spisateljica i redateljica Julia Cameron otkrila je ovu tehniku vođenja dnevnika kako bi pobudila inspiraciju kod ljudi u kreativnim (npr. spisateljskim) profesijama. Ovu metodu vođenja dnevnika detaljno opisuje u svojoj knjizi “Put umjetnika”.

Kako se pišu jutarnje stranice?

Kao što ime sugerira, jutarnje stranice pišu se odmah ujutro i mogu biti stalni dio jutarnje rutine. Cilj je tehnikom struje svijesti zapisati sve što vam padne na pamet na tri do četiri stranice A4 formata. Struja svijesti može teći nefiltrirano, piše se bez evaluacije (automatsko pisanje). Nakon toga, spremni ste započeti dan i baviti se kreativnim projektima poput pisanja knjige ili slikanja.

Što vam je potrebno za jutarnje stranice?

Tri do četiri lista papira i olovka za pisanje svakog jutra. I, naravno, mjesto (lijepa kutija, na primjer) za skrivanje jutarnjih stranica od radoznalih sustanara.

Koja je svrha jutarnjih stranica?

Pišući bez samokritičnosti, ulazimo u struju svijesti i onda dajemo priliku novim, kreativnim mislima prije nego ih odmah ponovno odbacimo. Prioriteti i dominantne teme mogu isplivati na površinu tijekom pisanja jutarnjih stranica ako se određene misli ponavljaju nekoliko dana. Možda već postoje kreativne ideje za nadolazeće projekte (možete ih jednostavno označiti i prenijeti u bilježnicu ideja, na primjer).

Savjet za knjigu:


Put umjetnika
Julia Cameron

4. Metoda vođenja dnevnika za sve koji žele biti svjesni pozitivnih trenutaka: dnevnik zahvalnosti ili sreće

Kako se vodi dnevnik zahvalnosti ili sreće?

Na čemu sam trenutačno posebno zahvalan? Što je danas bilo posebno lijepo? Najbolje je navečer rezervirati 5 - 20 minuta da sagledamo dan i zapišemo trenutke sreće ili na čemu smo zahvalni i tako to i osvijestimo. S vremenom se fokus sve više usmjerava na pozitivne događaje i može dugoročno poboljšati raspoloženje.

Što vam je potrebno za dnevnik zahvalnosti ili sreće?

Uglavnom, dovoljna je olovka, papir i pozitivan stav. No postoje i posebno pripremljene knjige u koje se, primjerice, trenuci sreće mogu unijeti u unaprijed tiskani popis. Petominutni dnevnik s određenim pitanjima i poticajima za pisanje posebno je prikladan za početnike. A ako je posebno stresno i osjećate se kao da nemate vremena za to? Samo pišite i dalje!

Kakvu korist imamo od dnevnika zahvalnosti ili sreće?

Dnevnik zahvalnosti ili sreće može dovesti do više pažnje, zahvalnosti, svjesnosti, smirenosti i vedrine. Unatoč malom vremenu, ovaj oblik pisanja dnevnika može pomoći da živimo svjesnije. Kroz spisateljske impulse male, lijepe stvari dolaze do izražaja i naučite se s više razumijevanja odnositi prema sebi. Osobito dugoročno, ova metoda vođenja dnevnika utječe na prioritete koje postavljate za svaki dan.

5. Metoda vođenja dnevnika za sve koji žele nešto izbaciti iz sebe: hypnowriting

Kako funkcionira hypnowriting?

Hypnowriting vas potiče da uspostavite kontakt sa svojim unutarnjim znanjima. Metoda koju je razvila Bečanka Ursula Neubauer spaja najbolje iz svijeta hipnoterapije i terapije pisanjem. Vaša vlastita mašta i tehnike iz terapeutskog pisma koriste se kako bi vas doveli u stanje određenog transa. Čak se može činiti kao da ruka sama klizi po papiru. Za početak, prvo nekoliko puta duboko udahnete i zatvorenih očiju uronite u sebe. Zatim spustite olovku na papir, počnete pisati - i nastavite razvijati osjećaj protoka misli. Bez obzira kakve se unutarnje slike ili impulsi javljaju, zapisujete ih bez davanja ocjena. Nije važno što pišete, glavno je da ne stajete.

Što vam je potrebno za hypnowriting?

Olovka, malo papira, mašta i strpljenje.
Savjet: Unaprijed postavite alarm i odvojite vrijeme za jedinicu za pisanje (počnite s 10 minuta, produžite kasnije). Tada se možete opustiti i prepustiti vježbi.

Koja je svrha hypnowritinga?

Svi smo pod velikim stresom u svakodnevnom životu i stresne situacije nas progone u noći, a ponekad nam čak i kradu san. Stanje transa kod pisanja opušta, stvara jasnoću i olakšava. Ideje, uvidi i rješenja problema koji možda postoje već duže vrijeme odjednom se vrlo lako pojave. Budete li se njime redovito bavili, primijetit ćete to kroz opuštenije provedene dane i noći.

6. Metoda vođenja dnevnika za sve koji žele ostvariti svoje želje: skriptiranje

Kako funkcionira skriptiranje?

Pojam skriptiranje zapravo dolazi iz metoda mentalnog treninga, a poznat je i pod pojmom manifestacija. Ideja je da se samo zamišljanjem možete osjećati jakim, sretnim ili bogatim koliko biste željeli biti - a uz nastavak manifestacije, i hoćete. Obraćajući pozornost na te želje, usmjeravate svoje misli u pravom smjeru i pomažete im da postanu stvarnost. Zvuči ezoterično? Mnogi treneri pisanja također misle tako i uglavnom su skeptični u pogledu metode, ali: prema kvantnoj fizici, pozitivne misli imaju određenu vibraciju, koja zatim privlači više pozitivnih misli...

Što vam je potrebno za skriptiranje?

Puno mašte i vjera u energiju iz svemira koja ispunjava želje. Početnici mogu svoje ideje i ciljeve staviti na papir i zapisati ih kao svojevrsnu listu želja. Napredni učenici vizualiziraju svoje misli bez olovke i papira. Strogo govoreći, ne treba vam alat za pisanje. Za neiskusne korisnike, međutim, može biti lakše i pomoći u vizualizaciji. Važno je promatrati manifestaciju kao kontinuirani proces koji zahtijeva praksu.

Kakvu korist imamo od skriptiranja?

Čak i ako biste trebali zadržati određenu dozu realizma: dati više prostora pozitivnim mislima nego negativnim, znati što želite i usmjeriti svoju energiju na stvari zbog kojih se osjećate dobro nije ništa za osudu, ali vas može učiniti sretnijim i zadovoljnijim.