Active Beauty
Knedle s blitvom: tri najbolje vrste knedli
vrijeme čitanja: min
U svijetu knedli

Knedle s blitvom: tri najbolje vrste knedli

Dosadile su vam obične knedle? Ove tri varijante donose raznolikost i zasigurno će biti pun pogodak! Sezonske knedle s blitvom, klasične knedle sa špinatom i knedle s ciklom – pokazat ćemo vam kako ih pripremiti.

Recept za knedle s blitvom: sezonski užitak!

Što vam je pritom potrebno:


250 g kruha za knedle (ili suhog bijelog kruha narezanog na kockice)
200 ml mlakog mlijeka
200 g blitve
1 luk
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
malo maslinovog ulja
3 jajeta
120 g brašna
prstohvat soli
prstohvat papra
prstohvat muškatnog oraščića
2 žličice soli (za kuhanje knedli)
malo limunovog soka
brašno ili krušne mrvice, prema potrebi

Sastojci za ukrašavanje:


150 g maslaca
2 žlice parmezana
prženi orašasti plodovi (npr. orasi ili lješnjaci)

Priprema:

1. Priprema kruha za knedle
Za pripremu knedli s blitvom stavite kruh za knedle u zdjelu i prelijte mlakim mlijekom. Ostavite da odstoji 15 minuta. U međuvremenu operite blitvu, osušite je i odvojite listove od stabljika. Listove grubo nasjeckajte, a stabljike narežite na sitne komadiće.
2. Priprema blitve
Zakuhajte lonac vode s malo soli i blanširajte blitvu 1 minutu. Zatim je ocijedite u cjedilu, isperite hladnom vodom i dobro osušite.
3. Prženje luka i miješanje smjese
Sitno nasjeckajte luk i češnjak te ih kratko popržite na malo ulja u tavi. Ostavite da se ohlade. Blitvu, mješavinu luka i češnjaka, jaja i brašno dodajte u zdjelu s kruhom za knedle. Sve dobro izmiješajte rukama. Dodajte začine – sol, papar, muškatni oraščić i malo limunova soka – te ponovno dobro izmiješajte.
4. Oblikovanje i kuhanje knedli
Vlažnim rukama oblikujte knedle. Ako je smjesa previše mekana, dodajte malo brašna ili krušnih mrvica na ruke dok oblikujete knedle kako biste postigli čvršću konzistenciju. U velikom loncu zakuhajte vodu s malo soli, smanjite vatru i kuhajte knedle na laganoj vatri 15-20 minuta.
5. Prženje orašastih plodova i priprema maslaca
U tavi kratko prepržite orašaste plodove po izboru (lješnjake ili orahe). Zatim otopite maslac i naribajte parmezan. Gotove knedle poslužite prelivenim maslacem, posipane preprženim orašastim plodovima i parmezanom. Dobar tek!

Recept za knedle sa špinatom: klasični favorit

Što vam je potrebno:

750 g sitno sjeckanog špinata (smrznutog)
1 luk
1 češanj češnjaka
350 g kruha za knedle (ili suhog bijelog kruha narezanog na kockice)
125 ml mlijeka
15 g omekšalog maslaca
2 jaja
1 žlica brašna
2 žlice krušnih mrvica
sol, papar, muškatni oraščić
malo limunova soka
brašno ili krušne mrvice, prema potrebi

Sastojci za ukrašavanje:

80 g maslaca (za posluživanje)
naribani parmezan

Priprema:

1. Priprema špinata i prženje luka
Odmrznite špinat i stavite ga u zdjelu. U međuvremenu, nasjeckajte luk i češnjak te ih kratko popržite u tavi s neprianjajućim premazom. Ostavite da se ohlade.
2. Miješanje svih sastojaka
U veliku zdjelu stavite kruh za knedle, mlijeko, odmrznuti špinat, maslac, smjesu luka i češnjaka, jaja, brašno, krušne mrvice, sol, papar, muškatni oraščić i malo limunova soka. Sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete homogenu smjesu.
3. Oblikovanje i kuhanje knedli
Vlažnim rukama oblikujte knedle. Ako je smjesa previše mekana, dodajte malo brašna ili krušnih mrvica na ruke dok oblikujete knedle kako biste postigli čvršću konzistenciju. U velikom loncu zakuhajte vodu s malo soli, smanjite vatru i kuhajte knedle na laganoj vatri 20-25 minuta.
4. Posluživanje knedli
Otopite malo maslaca i naribajte parmezan. Gotove knedle poslužite prelivenim maslacem i posipane parmezanom. Vaše ukusne knedle su spremne za uživanje!

Ovdje možete pronaći još puno zanimljivih i zdravih recepata.

Recept za knedle s ciklom: u maslacu s kaduljom

Što vam je pritom potrebno:

300 g kruha za knedle (ili suhog bijelog kruha narezanog na kockice)
125 ml mlijeka
1 luk
1 češanj češnjaka
30 g maslaca
250 g kuhane cikle (sitno pasirane)
2 jaja
1 žlica brašna
2 žlice krušnih mrvica
sol, papar, muškatni oraščić
brašno ili krušne mrvice, prema potrebi

Sastojci za ukrašavanje:


80 g maslaca (za posluživanje) 8–10 listova kadulje
4 žlice naribanog parmezana
svježe začinsko bilje, npr. peršin


Priprema

1. Priprema kruha za knedle i prženje luka
Za knedle s ciklom najprije prelijte kruh za knedle toplim mlijekom i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Luk i češnjak sitno nasjeckajte te ih pržite na maslacu dok ne postanu staklasti.
2. Miješanje svih sastojaka
Pasiranu ciklu dodajte u zdjelu s mješavinom kruha, zajedno s prženim lukom i češnjakom, jajima, brašnom, krušnim mrvicama, solju, paprom i muškatnim oraščićem. Sve dobro izmiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
3. Oblikovanje i kuhanje knedli
Vlažnim rukama oblikujte knedle. Ako je smjesa previše mekana, dodajte malo brašna ili krušnih mrvica na ruke dok oblikujete knedle kako biste postigli čvršću konzistenciju. U velikom loncu zakuhajte vodu s malo soli, smanjite vatru i kuhajte knedle na laganoj vatri 10–15 minuta, dok ne isplivaju na površinu.
4. Priprema maslaca s kaduljom i posluživanje
U tavi otopite maslac i pržite listove kadulje dok ne postanu hrskavi. Gotove knedle prelijte maslacem s kaduljom i pospite naribanim parmezanom i svježim začinskim biljem poput peršina. Dobar tek!

x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretraživanje.