Postavljanje granica znači empowerment

Žene su posebno sklone tome da ne mogu reći „ne“ i postaviti jasne granice. One ne žele postati nevoljene, pa često dobiju dodatnu porciju posla – mentalno opterećenje i briga o obitelji tada često automatski završe u njihovim rukama. Kako Vas se ne bi iskorištavalo, krajnje je vrijeme za više samoosnaživanja i svjesno povlačenje granica. Pomoću sljedećih savjeta naučit ćete reći „ne“:

1. Savjet: reći „ne“ znači reći „da“ samoj sebi

Zapravo već vrlo često govorite „ne“, i to samoj sebi. Kada nekom kažete „da“, ujedno se odlučujete protiv nečeg drugog. Često ste to Vi sami i Vaši vlastiti interesi. Obrnuto: svaki put kada nekome kažete „ne“, stvarate više prostora za svoje vlastite snove. Prihvaćate prekovremene sate iako biste radije željeli ići u kino? Ovdje govorite jasno „ne“ svojim vlastitim željama umjesto da postavite jasne granice. Pokušajte bolje osjetiti i zadovoljiti svoje vlastite potrebe. To je vrlo važan korak u samoj ljubavi prema sebi.

2. Savjet: reći „ne“ ne zahtijeva duga objašnjavanja

Ne želim sudjelovati u ovom događanju – to nije dovoljan izgovor? Ne. Jednostavno trebate imati hrabrosti reći „ne“. Duga objašnjavanja su suvišna. Time što se ne upuštate u duge isprike pokazujete snagu i stojite iza svog odbijanja. Bez „ako“ i „ali“.