Torta od svježeg sira s hrskavom podlogom

Ovaj jednostavan kolač možete pripremiti unaprijed, a neće oduševiti samo mamu!

Što vam je potrebno:

  • maslac za podmazivanje kalupa
  • 250 g piškota
  • 120 g otopljenog maslaca
  • 450 g jagoda
  • 1 žličica limunovog soka
  • 5 listova želatine
  • 400 g vrhnja za šlag
  • 250 g svježeg sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 pakiranje vanilin-šećera (npr. dmBio)

Kako pripremiti kolač:


1. Priprema podloge za kolač
Kalup za tortu (promjera 24 cm) lagano namastite maslacem po rubovima, a dno obložite papirom za pečenje. Piškote usitnite u kuhinjskom mikseru, pomiješajte s otopljenim maslacem i smjesu utisnite u kalup, ravnomjerno pokrivajući dno do rubova. Pokrijte i ostavite u hladnjaku 30 minuta dok se podloga ne stvrdne.

2. Priprema pirea od jagoda
Operite 300 g jagoda, uklonite peteljke i usitnite ih s limunovim sokom u pire. Pire stavite u lonac, dodajte želatinu i uza stalno miješanje kuhajte dok ne zavrije. Neka smjesa kuha barem dvije minute. Prebacite je u zdjelu i ostavite da se ohladi.

3. Miješanje pirea s vrhnjem i svježim sirom
Operite 50 g jagoda, uklonite peteljke i narežite ih na kriške ili kockice. Vrhnje za šlag istucite u čvrst šlag. U drugoj zdjeli izmiksajte svjež sir sa šećerom u prahu dok ne postane kremast. U kremu od sira umiješajte mlaki pire od jagoda, a zatim lagano dodajte istučeni šlag.

4. Punjenje kreme i dekoracija kolača
Kremu ulijte u kalup s podlogom, poravnajte površinu i ostavite u hladnjaku 3–4 sata. Ostatak jagoda s peteljkama rasporedite na sredinu kolača kao dekoraciju. Prema želji, za dodatnu hrskavost, možete dodati sušene kriške jagoda ili komadiće zdrobljenog bezea.