Dan planeta Zemlje motivira na smanjenje potrošnje plastike

Medunarodni Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja od 1970. godine kako bi se skrenula pažnja na teme koje su vezane za zaštitu okoliša. Dan planeta Zemlje 2024. godine obilježen je krilaticom „Planet vs. plastika“: diljem svijeta proizvede se svake godine oko 380 milijuna tona umjetnog materijala. Ako se potrošnja plastike ne reducira, nerijetko završava u prirodi i morima. Tijekom vremena razgraduje se do razine mikroplastike, štetne i za covjeka i za okoliš. Medunarodni dan planete Zemlje potice gospodarstvo na to da 2024. godine proizvodi 60 posto manje umjetnih materijala. I potrošaci bi mogli jako puno uciniti kako bi smanjili potrošnju plastike. Donosimo deset konkretnih savjeta koji mogu poslužiti kao poticaj.

1. Propitati vlastite kupovne navike

Važno vam je da ubuducr smanjite potrošnju plastike? Cestitamo! Udruga zero waste Austria preporucuje da si prije svega pri kupnji postavite sljedece pitanje: „Je li mi to uistinu potrebno?“ Svakim proizvodom koji izbjegnete, smanjujete kolicinu plastike u kucnom otpadu.

2. Okrenite se alternativi kako biste izbjegli plastiku

Dakako da ne možemo izbjeci sve plasticne proizvode i plakiranja, na neke smo u svakodnevnoj uporabi jednostavno upuceni. No dobro je da za brojne uporabne predmete koje svakodnevno koristimo, postoji alternativa koja ne sadrži plastiku. Donosimo neke primjere:

  • pijte iz svoje omiljene putne šalice koja se može višestruko koristiti
  • nemojte uopce koristiti slamke ili koristite one koje se mogu višestruko koristiti
  • u kuhinji umjesto aluminijske i plasticne folije koristite krpice od pcelinjeg voska koje su dugorocno primjenjive
  • u kupaonici prijedite na korištenje proizvoda koji ne sadrže plastiku
  • nemojte kupovati odjecu koja sadrži mikrovlakna, poput najlona ili poliestera.

3. Pri kupnji svjesno izbjegavajte plastiku

Kupujuci, puno možete napraviti u podrucju smanjenja uporabe plastike. Vaše navike pri kupnji takoreci su kljucna mjesta za redukciju plastike. Kupujte proizvode na tržnicama ili u specijaliziranim trgovinama u kojima nema plastike. Mislite na to da sa sobom uvijek nosite platnenu torbu te metale ili staklene posude.

4. Potražite alternativu mikroplastici

Brojni plasticni proizvodi mogu otpuštati sitne molekule umjetnog materijala, takozvanu mikroplastiku. I veci plasticni dijelovi raspadaju se s vremenom na mikroplastiku. Buduci da je mikroplastika štetna za okoliš i ljudske stanice, trebalo bi je izbjegavati. Što možete napraviti? Potražite, na primjer, s pomocu aplikacije CodeCheck sadrže li proizvodi koje koristite, mikroplastiku i ako je odgovor potvrdan, potražite alternativu. Proizvodi prirodne kozmetike koji su proizvedeni na ekološki poštedan nacin te kruti šamponi, na primjer, ne sadrže mikroplastiku.

5. Reciklirajte, ali što je moguce ispravnije

Odredeni plasticni proizvodi, poput plasticnih boca mogu se jako dobro reciklirati, što utjece na smanjenje proizvodnje novih umjetnih materijala. Pritom je važno da pri recikliranju pripazite na lokalne propise. U Hrvatskoj pakiranja od umjetnih materijala, pa tako i plasticne boce te tetrapak-pakiranja zbrinjavaju se u žute spremnike za otpad.

6. Budite kreativni u izbjegavanju plastike

Izbjegavanje plastike može biti i zabavno. Razmislite, na primjer, sami ili s prijateljicama kako biste mogli reducirati uporabu plastike. Donosimo nekoliko kreativnih prijedloga: probajte od naslaga kave napraviti ucinkovit piling za lice koji ce zategnuti vašu kožu. Ili od vec iskorištenih vrecica caja napravite hranjivo gnojivo za svoje biljke.

7. Downcyclingom reducirajte plastiku

Down… - što? „Downcycling“ je antonim pojmu „Upcycling“. Pritom predmete ne obezvredujete, nego im dajete dodatnu vrijednost. Možda zvuci neobicno, ali vrlo je jednostavno: rabljene stvari nemojte samo bacati, nego ih prenamijenite. Na primjer, pretvorite stare rucnike ili kuhinjske krpe u krpe za cišcenje. Ili upotrijebite korištenu cetkicu za zube kako biste ocistili fuge u tuš-kabini.

8. Zajednicka smanjena uporaba plastike

Obicno smo više motivirani ako smo u grupi. Ovaj psihološki efekt možemo iskoristiti pri reduciranoj uporabi plastike. Organizirajte se s prijateljicama i prijateljima i ukljucite se u lokalne akcije cišcenja. Udruga zero waste aktivna je u brojnim europskim zemljama.

9. Povodom Dana planeta Zemlje 2024. izracunajte koliko smeca proizvodite

Kao prvo, ovaj korak nema za cilj da u vama pobudi osjecaj krivice. No ako ste svjesni neke svoje specificne uporabe plastike, lakše cete je izbjeci. Za izracun postoji nekoliko, poglavito na engleskom jeziku, kalkulatora za plasticni otpad, kao što je, na primjer, Earthday.org.

10. Potpišite peticiju za smanjenu uporabu plastike

Plastika je globalni problem i mora se rješavati globalno. Medunarodna udruga Earthday.org pokrenula je peticiju za regulaciju plastike na globalnoj razini. To iziskuje mnoge zahtjeve, poput zabrane spaljivanja plasticnog otpada ili njegova izvoza u druge zemlje.