Active Beauty
Brzo spremna i tako sočna: veganska pita od jabuka

Slatko iskušenje

Brzo spremna i tako sočna: veganska pita od jabuka

Bakin voćni kolač spravljen u varijanti od namirnica potpuno biljnog podrijetla? Je li to moguće postići? Jasno da jest! Naša veganska pita od jabuka ukusna je i pravi je jesenski klasik, zahvaljujući cimetu i pekan-orahu.

Veganska pita od jabuka: uz ovaj recept bit će iznimno sočan!

Sastojci za vegansku pitu od jabuka (za 8 - 10 komada, odnosno za 1 kalup promjera oko 20 cm)

Priprema veganske pite od jabuka

1. Zagrijte pećnicu, pripremite jabuke
Zagrijte pećnicu na 180 °C, koristeći gornji i donji grijač. Kalup za pečenje (cca 20 cm ⌀) namažite uljem i pospite brašnom. Jabuke operite, izrežite im sredinu i vodoravno narežite voće na kolutove debljine palca. Odmah pokapajte limunovim sokom.
2. Zamijesiti tijesto
U zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo, vanilijom, i šećerom. Umiješajte bademovo mlijeko i ulje te ulijte otprilike polovicu tijesta u kalup.
3. Ulijte tijesto u kalup i pecite
Dno prekrijte s otprilike polovicom kolutića jabuka, pospite malo šećerom i prekrijte preostalim tijestom. Na vrh stavite preostale kolutiće jabuka i između njih rasporedite posljednje orahe. Pecite kolač dok ne porumeni, oko 40 minuta.

Slatki završetak: nakon hlađenja posuti šećerom u prahu.
Dodatni savjet: Na dm.hr pronađite veliki izbor proizvoda za pečenje.

Sve o jabukama: četiri razloga zašto su one naša lokalna superhrana

Bilo da ih jedemo u kolaču bilo samostalno, jabuke su omiljeno voće. U Hrvatskoj se prema podacima Hrvatske gospodarske komore godišnje po glavi stanovnika pojede otprilike 15 kilograma. To ni ne čudi s obzirom na to da su ugodnog okusa i brzo se jedu, što se odnosi na sve vrste, od voćnog i kiselkastog granny smitha do slatkog zlatnog delišesa! Ovom omiljenom voću gledamo ispod kore i pokazujemo što jabuke čini tako zdravima!

1. Sočno su osvježenje: jabuke se sastoje od 85 posto vode i u prosjeku sadrže gotovo 55 kilokalorija na 100 grama.
2. Nisu dobre samo iznutra: važne hranjive tvari u jabukama prvenstveno se nalaze u kori. Stoga jabuke uvijek dobro perite i najbolje ih je ne guliti prije jela.
3. Pojačavaju vitamine: jabuke posebno osvajaju bodove zahvaljujući vitaminima A, B1, B2 i E. Vitamini C i E također su prisutni i jačaju imunološki sustav, posebno u hladnim, vlažnim jesenskim i zimskim mjesecima.
4. Dobre su za probavu: pektini, neprobavljiva vlakna u kori jabuke, potiču crijevne bakterije na proizvodnju maslačne kiseline. Ovo je dobro za probavu i štiti crijevnu stijenku. Pektini također bubre u crijevima pa dulje ostajete siti.