Zapečeni cannelloni s povrćem: dva ukusna ljetna jela

Recept: cannelloni sa špinatom i umakom bešamel


Sastojci za 4 porcije:
  • 400 g svježeg listova špinata
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 luk
  • 75 g pinjola
  • 100 g kockica slanine
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • muškatni oraščić
  • 150 g ricotte
  • 12 cannellona
  • maslac za premazivanje posude
  • 3 žlice maslaca
  • 3 žlice brašna
  • 400 ml mlijeka
  • 100 g ribanog sira

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu, pripremite špinat i pinjole
Pećnicu zagrijte na 200 °C (uključeno gornje i donje grijanje). Špinat očistite, operite i osušite. Češnjak i luk ogulite te sitno nasjeckajte. Pinjole lagano prepržite u tavi bez ulja, izvadite ih i ostavite sa strane.


2. Pripremite nadjev za cannellone
Slaninu popržite u tavi dok ne postane hrskava, zatim dodajte češnjak i luk te ih kratko prodinstajte. Dodajte špinat i pustite da uvene. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Maknite s vatre, ostavite da se ohladi, grubo nasjeckajte i pomiješajte s ricottom i pinjolima. Prema potrebi dodatno začinite.

3. Napunite cannellone i pripremite umak bešamel
Cannellone napunite pripremljenim nadjevom i posložite ih jedan do drugog u prethodno namašćenu posudu za pečenje. Za umak bešamel otopite maslac u loncu, dodajte brašno i kratko ga popržite. Postupno ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te maknite s vatre.

4. Pecite cannellone u pećnici
Umak bešamel prelijte preko cannellona, pospite ribanim sirom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Dobar tek! 😊




Recept: Zapečena tjestenina s mrkvom, tikvicama i mljevenim mesom

Što vam je potrebno:

Sastojci za 4 porcije:

  • 500 g tjestenine (npr. rigatoni)
  • sol
  • 1 luk
  • 3 mrkve
  • 2 tikvice
  • ½ vezice mladog luka
  • 1 žlica ulja
  • 400 g mljevenog mesa
  • 2 žličice koncentrata rajčice
  • 1 konzerva rajčica (425 ml)
  • 150 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice + 1 žličica maslinovog ulja
  • papar
  • 125 g mozzarelle
  • 50 g sira gouda
  • 3 kriške slanine (oko 36 g)
  • oko 75 g rikole
  • 1 žličica balzamičnog octa

Priprema:

1. Skuhajte tjesteninu i pripremite povrće
Pećnicu zagrijte na 175 °C. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi prema uputama na pakiranju. Luk ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkvu ogulite, operite i narežite na kolutiće. Tikvice operite, očistite, prepolovite po dužini i narežite na tanke ploške. Mladi luk očistite, operite i narežite na kolutiće.

2. Pripremite mljeveno meso u tavi
U tavi zagrijte ulje i popržite mljeveno meso dok ne postane zrnasto. Dodajte nasjeckani luk i koncentrat rajčice te kratko pirjajte. Umiješajte rajčice iz konzerve i povrtni temeljac pa ostavite da lagano kuha oko 10 minuta.

3. Ocijedite tjesteninu i popržite povrće
Tjesteninu ocijedite. U drugoj tavi zagrijte žlicu maslinovog ulja i pržite tikvice i mrkvu dok ne postanu zlatno-smeđe, povremeno miješajući. Pred kraj dodajte mladi luk. Začinite solju i paprom, a zatim uklonite s vatre.

4. Ispecite tjesteninu, povrće i mljeveno meso u pećnici
Pomiješajte tjesteninu, povrće i mljeveno meso te smjesu stavite u namašćenu posudu za pečenje. Mozzarellu narežite na komadiće, a goudu naribajte. Posipajte sireve po smjesi i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na srednjoj razini oko 20 minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.

5. Pripremite slaninu i marinirajte rikolu
Zagrijte tavu i pržite kriške slanine dok ne postanu hrskave. Izvadite ih i stavite na papirnati ručnik da se ocijede. Rikolu očistite, operite i dobro osušite. Nasjeckajte rikolu na sitno. Slaninu razlomite na komadiće. Pomiješajte rikolu, slaninu, žličicu maslinovog ulja i balzamični ocat.

6. Završite i poslužite
Izvadite zapečenu tjesteninu iz pećnice. Po vrhu rasporedite rikolu i slaninu te odmah poslužite.

Dobar tek! 😊