Active Beauty
Kako funkcionira digitalna detoksikacija i što nam donosi
Tekst: Elisabeth Schmiedjell

Isključiti se

Kako funkcionira digitalna detoksikacija i što nam donosi

Čini li nas ovisnost o mobitelu sve usamljenijima i nesretnijima? Čini se da mnoge studije to potvrđuju: prema zaključcima, ako pametni telefon prečesto i predugo držimo u rukama, postajemo nepažljivi i depresivni. Ali kako da uspijemo manje gledati u mobitel kad ga (moramo) stalno imati uz sebe? Za vas imamo pet savjeta za digitalnu detoksikaciju – a istražujemo i pitanje što digitalna apstinencija zapravo donosi.

Pet savjeta za digitalnu detoksikaciju

1) Isključite push obavijesti

Gotovo sve aplikacije nude mogućnost informiranja o novostima putem push obavijesti. Ali ako koristimo puno aplikacija, naš pametni telefon mutira u neprekidan vatromet pažnje: stalno vibrira, zvoni ili svijetli. Stoga je za početak digitalne detoksikacije najbolje staviti mobitel na tiho, deaktivirati push obavijesti, učitavati ​​ponude u internetskom pregledniku ili – ako želite biti dosljedni – u potpunosti izbrisati neke aplikacije.

2) Reducirajte mobitel na njegove ključne funkcije

Funkcija budilice, kamera, integrirana svjetiljka: sve praktične dodatne funkcije, ali sve samo ne korisne za digitalnu detoksikaciju. Jer kad jednom uzmemo mobitel u ruke, iskoristimo priliku da ponovno pogledamo naše kanale na društvenim mrežama i onda ne uspijevamo napraviti skok. Stoga je najbolje te dodatne usluge prepustiti vanjskim objektima i na noćni ormarić staviti, primjerice, neku lijepu budilicu.

3) Suočavanje s društvenim očekivanjima

Pametni telefon uzrokuje digitalni stres – ali često postoji i društveni stres. Zbog stalne dostupnosti WhatsAppa i sličnih aplikacija, često osjećamo pritisak da na sve moramo odmah reagirati. Misli li druga osoba da sam nepristojan ako odmah ne odgovorim? Takve misli ponekad čak dovedu do toga da naši stvarni odnosi pate zbog pametnog telefona. Ako otvoreno poručite prijateljima i obitelji da više niste dostupni 24 sata dnevno i da iza toga ne stoji nikakva zla namjera, možda ćete pronaći jednog ili dva sljedbenika u digitalnoj detoksikaciji.

Digitalna detoksikacija za više slobodnog vremena bez pametnog telefona

4) Stvorite slobodno vrijeme i prostor bez pametnog telefona

Umjesto da ste na mreži 24 sata dnevno, bolje je rezervirati fiksno vrijeme tijekom dana za korištenje pametnog telefona i tada doista provjeravate samo pretinac e-pošte ili kratke poruke. Napredni korisnici sada ostavljaju svoje mobitele kod kuće za određene aktivnosti, na primjer, kada se nalaze s prijateljima, odlaze u trgovinu ili se bave sportom. Sljedeći korak je ograničiti korištenje pametnog telefona i kod kuće. Zone bez mobitela mogu biti blagovaonski stol ili spavaća soba.

5) Istražite ovisnost o mobitelu na dubljoj razini

Načelno je preporučljivo istražiti pozadinu problematičnog korištenja pametnog telefona. To može biti uz stručno vodstvo kao dio terapije, ali često je dovoljno postaviti samome sebi prava pitanja. „Pokušajte sami: kada dobijete želju provjeriti svoj telefon, pokušajte umjesto toga dokučiti: Kako se sada osjećam? Što se događa sa mnom? Kakve mi misli prolaze kroz glavu? Jesam li zbog nečega uznemirena?”, preporučuje psihologinja i sistemska terapeutkinja Nora Thiemann.

Suočavanje sa situacijama u kojima uzimate mobitel u ruke može biti od velike pomoći. Jer nakon što saznate koju funkciju ima korištenje pametnog telefona za Vas osobno, možete se riješiti svoje ovisnosti o mobitelu – i to dugoročno.

Što zaista donosi digitalna detoksikacija?

Pretjerano korištenje pametnih telefona nas ne čini sretnima, to je sigurno. Suprotno tome, čini li nas post od mobitela sretnima? Ne nužno, kaže studija Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu. Sudionici studije morali su drastično ograničiti korištenje mobilnog telefona na otprilike tjedan dana ili ga se u potpunosti odreći. Učinci apstinencije od pametnih telefona zatim su uspoređeni s nekoliko kontrolnih skupina. Post od pametnog telefona prema tome je promicao osjećaj autonomije, samopouzdanja, fokusa i općeg zadovoljstva – ali sve to samo u maloj mjeri. Potpuno odustajanje od mobitela imalo je još manje učinke - niti je povećalo dobrobit, niti je poboljšalo sklonost depresiji. Umjesto toga, ispitanici koji su prakticirali radikalnu digitalnu detoksikaciju prijavili su blago pojačane negativne osjećaje.

Potpuno isključivanje iz digitalnog svijeta također ne vodi osobnoj sreći. Ali definitivno nije pogrešno preispitati vlastito korištenje mobitela i ograničiti ga tamo gdje shvatite da Vam to više ne čini dobro.