Active Beauty
Go Green Challenge: pet ideja koje ćemo sada isprobati

Održivost

Go Green Challenge: pet ideja koje ćemo sada isprobati

Svi mi imamo namjeru živjeti održivo. Ali gdje početi? I zar ekološki prihvatljiv način života nije užasno naporan? Da, treba nam malo vremena dok ne ugradimo nove navike u svoju svakodnevicu. Ali korisno je jednostavno započeti i isprobavati određene stvari da biste u konačnici primijetili da ti Go Green izazovi mogu biti itekako zabavni – i da smo itekako ponosni na naša velika i mala postignuća.

Pet Go Green izazova za održiviji način života

1. Jedan tjedan bez automobila

Svima nam je jasno da je automobil gori za okoliš od javnog prometnog prijevoza ili bicikla. Ali tko zna kolika je doista velika razlika? S kalkulatorima za razinu CO2 svatko može izračunati svoju potrošnju prilikom vožnje automobila. Prijelazom na javni prijevoz ili bicikl (da, također i zimi je moguće!) se može uštedjeti stotine kilograma CO2. Kod svakodnevnog puta do posla od deset kilometara automobilom s motorom s unutarnjim izgaranjem godišnje proizvedete oko 400 kilograma CO2. S autobusom ili vlakom je, pak, samo oko 140 kilograma CO2 godišnje, a s e-biciklom je tek 9 kilograma CO2 u godini. Ako se odreknete vožnje automobila, možda uspijete pronaći druge načine - primjerice dogovorite više dana za rad od kuće ili se raspitate za mogućnosti dijeljene vožnje.

Ovaj izazov održivosti dobar je ne samo za okoliš, nego i za vlastito zdravlje. Stajanje u gužvi i visoki troškovi za gorivo također su dio prošlosti. Kada ste udobno smješteni u vlaku ili autobusu, možete iskoristiti vrijeme za čitanje knjige, slušanje podcasta, obavljanje posla – ili ući u razgovor s drugim putnicima.

2. Jedan zero waste dan

Jedan dan ne stvarati baš nikakav otpad - taj izazov održivosti i ne zvuči tako težak? Statistika je u svakom slučaju poražavajuća: u 2019. godini je svaka osoba u Europskoj uniji proizvela 502 kilograma otpada, čak sedam kilograma više nego godinu dana ranije.

Što se može učiniti protiv toga? Kupovati namirnice primjerice u trgovinama bez ambalaže ili na tržnicama, koristiti mogućnosti eko punionica ili puno toga sami kuhati, umjesto posezati za gotovim jelima. Tko ne uspije tog zero waste dana kompletno spriječiti nastanak otpada, jednostavno to može kompenzirati. Kod „plogginga“ možete prilikom trčanja ponijeti sa sobom malu vrećicu u kojoj ćete sakupljati odbačeni otpad.

3. Jedan dan jesti samo domaće proizvode

Svježi vitamini, optimalna zrelost i kratki transportni putovi - uz regionalne, sezonske namirnice u košarici činiti nešto dobro ne samo za okoliš, nego i za vlastito zdravlje. Što kažete na to da jedan dan na svoj tanjur stavljate samo sezonske proizvode iz svog kraja? Doduše, osobito u hladnije godišnje doba Go Green izazov može biti pravi izazov. Ali i na jesen i zimu kod nas ima puno ukusnog, sezonskog i regionalnog voća i povrća. Istražite vrste povrća i voća koje je u sezoni i kreirajte svoj dnevni meni.

4. Jedan mjesec preskočiti kupnju odjeće

Jedan od najvećih ekoloških zagađivača je tekstilna industrija - ona troši mnoge resurse poput vode, a kod brojnih radnih koraka kemikalije dijelom dospijevaju nefiltrirano u okoliš. Pored toga se mnogi odjevni komadi proizvode na drugom kraju svijeta kako bi prevalili dugačak put dok ne završe u našim ormarima. Kod pamučne majice kratkih rukava nastaje oko 4,3 kilograma stakleničkih plinova, a kod majice kratkih rukava od poliestera čak 5,5 kilograma.

Najprihvatljivija za okoliš i klimu je naravno odjeća koja se uopće ne proizvede i ne kupuje. Burze za razmjenu robe ili trgovine s rabljenom odjećom dobra su prilika za pronalazak odgovarajućih komada odjeće koji su već nošeni. Visible mending starim, pokidanim predmetima daje sasvim distinktivan, kreativan izgled. Stoga naš četvrti Go Green izazov glasi: jedan mjesec preskočiti kupnju odjeće. Jedina iznimka je da se pokidane stvari mogu zamijeniti ako ih se više ne može popraviti.

5. Jedan vikend digitalne detoksikacije

Ujutro nas budi pametni telefon, gledamo kakvo će biti vrijeme, svakodnevno pišemo bezbroj poruka i mailova, a navečer se opuštamo uz gledanje serija. Neprestano smo okruženi uređajima koji troše struju i koji su povezani s internetom. Međutim, velik dio energije nastaje izgaranjem fosilnih sirovina poput ugljena i nafte. Digitalna detoksikacija je rješenje za taj problem – jednostavno češće budite offline. Jasno je da samo nekolicina nas tijekom uobičajenog radnog tjedna to može realizirati. Ali što kažete na to da jednostavno jedan vikend krenete s time? Družite se s prijateljima ili obitelji, kuhajte zajedno, pozovite susjede na igranje igara, čitajte knjigu, bavite se sportom ili započnite neki svoj projekt o kojem već dugo razmišljate - sve su to divne mogućnosti kako i offline možete provoditi ugodno vrijeme.

Želite još Go Green izazova?

Pobudila Vam se želja za dodatnim izazovima održivosti? Mnoge inspiracije i ideje pronađite u aplikaciji Go Green izazov. Ova aplikacija svojim korisnicima svaki tjedan postavlja zadatke za očuvanje okoliša. Pokrivanjem područja poput potrošnje energije, sprečavanja otpada i mobilnosti želi pomoći u postizanju sveobuhvatnog održivog stila života korak po korak.