Active Beauty
Umjesto fast fashion: trend samostalne izrade visible mending

Samostalna izrada

Umjesto fast fashion: trend samostalne izrade visible mending

Krpanje? Do sada se smatralo ne tako cool. U pravo se vrijeme pojavio novi način popravka odjeće: visible mending naziv je trenda koji u Japanu ima već stoljetnu povijest. Pod time se smatraju vidljivi popravci odjeće. Prednost je da je ovaj trend posebno dobar za početnike jer se ovdje ne traži savršenstvo.

Najvažnije o visible mending

Ovdje ćete pronaći neke činjenice o trendu upcyclinga.

Što je potrebno za visible mending?

Popravak nekog odjevnog predmeta bi obično trebao biti što manje vidljiv. Ali kod ovog oblika upcyclinga radi se o baš suprotnom. Slično se kao kod japanskog kintsugija svjesno na to skreće pozornost. Cilj: pretvoriti neki nedostatak (npr. rupu) u nešto lijepo, u pozitivnu modnu izjavu i time i inspirirati druge. Stoga se često koristi konac koji se razlikuje od boje tkanine. Najbolje je prikladan dvostruki konac za šivanje, japanski sashiko konac, konac za vezenje ili krpanje koji se provuče u iglu za vezenje. Neki zagovaraju pčelinji vosak kako bi konac bio stabilniji. Opcionalno se u umjetničko djelo mogu integrirati zakrpe ili ostaci tkanine kao zakrpe. Gljiva za krpanje ili okvir za vezenje može olakšati stavljanje zakrpe, ali se tkanina može i sasvim jednostavno fiksirati pomoću gumene vrpce preko staklenke.

Kako je najbolje početi?

Prvo se treba razmisliti o motivu ili uzorku koji želite vesti. Tako se pomoćne linije mogu prethodno nacrtati krojačkom kredom. To mogu biti oblici poput srca, zvijezda, oblaka, ali i apstraktni uzorci od šarenog konca. Inspiracija se može pronaći npr. na Instagram računu @resi_slowfashion ili na mnogim objavama na Pinterestu pod ključnom riječi „visible mending“. Kao i kod svakog drugog ručnog rada, i ovdje vrijedi da vježba čini majstoricu - što više iskustva, to će rad uspjeti brže i ljepše.

Kako popravljeni komadi drže što duže?

Umjetničko djelo koje umjesto u muzeju završi u centrifugi mora naravno i ponešto izdržati. Načelno vrijedi da između ruba tkanine i šava mora biti najmanje pet milimetara razmaka, kratki šavovi su stabilniji od dugih, završeci konca moraju se fiksirati s čvorom, a zakrpe koje strše moraju se odrezati. Ako netko ima šivaću mašinu, prije ručnog rada može prvo sigurno fiksirati zakrpe. Osim toga, zakrpe i konac bi trebali moći izdržati iste temperature pranja kao i odjevni predmet. A ako se neka zakrpa odvoji? Znate kako je možete popraviti.

Koje tehnike postoje kod visible mending?

Najjednostavnija tehnika za početnike i početnice je predubod koji izgleda kao isprekidana linija i naizmjence prolazi iznad i ispod tkanine. „Kod odjeće od vune postoje tri osnovne tehnike pomoću kojih se mogu zakrpati rupe. Swiss darning je krpanje s očnim bodom, scotch darning je krpanje s petljastim ili ubodnim bodom i još postoji krpanje tkanjem.“, navode Serafina Spatt i Alina Saavedra Santis, osnivačice bečke marke Resi Slowfashion. Ništa ne razumijete? Ovdje možete pronaći inspiraciju za svoje vlastite odjevne predmete.

Tri primjera za visible mending

Easy, s ljubavlju prema detalju


Rupa u trapericama? Pomoću ove tehnike će od vidljivog nedostatka postati predivan detalj koji će uspjeti i početnicama šivanja.

Ovako krenite:
 1. Izradite šablonu srca od papira i izrežite je pomoću višenamjenskih škara (ne koristite škare za tkaninu!).
 2. Pomoću krojačke krede prenesite oblik srca na traper.
 3. Pomoću škara za tkaninu izrežite oblik srca od trapera.
 4. Šablonu srca stavite na čipkasti materijal i prenesite je na tkaninu s min. 1 cm dodatka za šavove.
 5. Pomoću škara za tkaninu odrežite oblik srca uklj. dodatak za šav.
 6. Traper okrenite na unutarnju stranu, rupu u obliku srca prekrijte čipkastom tkaninom i fiksirajte pribadačama.
 7. Čipkastu tkaninu čvrsto sašite na traper. Za to je na primjer prikladan jednostavan predbod ili zrnčani bod.
  Zrnčani bod ili zatvoreni stražnji bod je nastavak predboda, a rupe između isprekidanih linija bit će popunjene jednostrukim stražnjim bodom.
Savjet:
Ako Vam se šavovi na početku čine izazovni, jednostavno koristite tekstilne naljepnice ili koristite krojačke usluge.

Uzorak morske fantazije čija je izvedba srednje teška

Prilično poderane traperice: more i mali rak vješto će prekriti popravljeni poderani dio na trapericama. Ovaj unikat je u svakom slučaju više cool nego prvotne traperice!

Ovako krenite:
 1. Najbolje je da malog raka nacrtate na traperu pomoću krojačke krede.
 2. Nožice raka izvezite u jarkoj narančastoj ili crvenoj boji pomoću zrnčanog boda, a tijelo raka ispunite ravnim bodom.
  Za ravni bod bodove nižite gusto jedan pored drugog. Za dodatnu izdržljivost, najbolje je koristiti kratke bodove koji se isprepliću.
 3. More je naznačeno labavo postavljenim kratkim bodovima koji pokazuju otprilike u istom smjeru. Možete varirati između gušće i manje gušće izvedenih mjesta i koristiti različite tonove plave boje.

Za napredne: ukrasi s cvijećem i trešnjama


Traper već ima izbijeljena mjesta, a dosadna mrlja se ne može u potpunosti odstraniti? Pomoću veza od cvijeća i trešanja kreirat ćemo novi atraktivni motiv.

Ovako krenite:
 1. Latice i trešnje nacrtajte na traperu pomoću krojačke krede.
 2. Rubove motiva izvezite ravnim bodom, na primjer s bijelim koncem.
 3. Sami motivi mogu se ispuniti i ravnim bodom u drugoj boji, slično kao kod motiva raka. Alternativno se može dati naslutiti struktura mreže. Za to je dovoljan zrnčani bod koji se izvodi jednom vodoravno i jednom okomito (kao na slici). Tako se prije svega veći motivi mogu brže popuniti bojom bez da se za izradu ravnog boda izgube sati. Naizmjenično korištenje ravnog boda i strukture mreže ovom ukrasu u svakom slučaju pruža dužu izdržljivost.
Sada ste Vi na redu. Koji odjevni predmet u Vašem ormaru čeka da ga iznova otkrite, s mnogo ljubavi ukrasite i ponovno rado nosite?