Active Beauty
Bez stresa: ideje za spokojno vrijeme adventa

Mirno vrijeme

Bez stresa: ideje za spokojno vrijeme adventa

U posljednjim tjednima kalendarske godine novogodišnji stres se poprilično nakuplja. Mnogo stvari nalazi se na listi zadataka: bilo da je to nabava divnih poklona za najmilije, jelovnik za obiteljski ručak ili još jedno detaljno čišćenje stana - u žurbi često nemamo malih pauza za predah. A pritom bi baš one bile toliko važne za uživanje u spokojnom vremenu adventa. Pet ideja za ono što ćemo ove godine činiti drugačije.

Pet ideja za spokojno vrijeme adventa

1. Na vrijeme se početi radovati Božiću

Lijepo vrijeme adventa ne može početi dovoljno rano. U to raspoloženje ulazimo svečanim ukrašavanjem stana. Ne mora to biti stvarno veliki božićni kič, to ćemo sačuvati za Badnjak. Ali tu i tamo borova grančica, papirnata zvijezda na prozoru ili obješeni adventski kalendar pobrinut će se za sve veće iščekivanje velikog blagdana. U nekim obiteljima je čak i običaj kićenje božićnog drvca nekoliko dana prije blagdana.
 
Pečenje keksi je također neizostavni dio adventskog vremena. Najbolje je pustiti i božićnu glazbenu listu i možemo početi! A oni koji božićno pečenje povezuju samo sa stresom, napravite atmosferu s mirisom domaćeg ugođaja. Jer tek arome anisa, limuna i klinčića advent čine savršenim.
 

2. Uživati u malim trenucima za veći spokoj

Mnogi si uopće ne mogu zamisliti Božić bez stresa. Ali posvuda ima tih malih trenutaka koji pripadaju samo nama. Moramo samo više obratiti pozornost. Što pritom pomaže: ponovno otkrivanje unutarnjeg djeteta. Pao je prvi snijeg? Ne razmišljajte dugo, već lezite u taj bijeli plašt i napravite anđela od snijega. Zajamčeno osigurava dobro raspoloženje i zaboravljanje božićnog stresa na kratko vrijeme!

Ono što također usporava svakodnevicu, ne samo u spokojno vrijeme adventa: uzeti si svako jutro ili svaku večer pet minuta vremena za sebe kako bismo zapalili svijeću i meditirali ili popili šalicu čaja.
 

3. Traženje poklona učiniti posebnim

Last minute kupci znaju da pod pritiskom vremena na kraju kupe bilo kakav poklon koji možda uopće toliko dobro ne pristaje osobi koju darujemo. Rješenje može biti smanjivanje poplave darova - i to zahvaljujući međusobnom darivanju. Tako se nabavlja samo jedan dobro osmišljen poklon koji se može održivo zapakirati. Pregled svih naših ideja za poklone možete uostalom naći ovdje.
 
Za spokojno vrijeme adventa najbolje je poklone nabaviti u privatnoj trgovini ili na maloj tržnici ili ih možda samostalno izraditi ili ispeći. A oni koji radije žele izbjeći prenatrpane zone za kupovinu i shopping centre, kupuju izvan špica. Još jedna mogućnost: ugodno se smjestite uz šalicu čaja i vrlo jednostavno nabavite svoje poklone online, na primjer na dm.hr.
 

4. Svakog dana pomalo slavite Božić

Što bi Božić bio bez mnogo pjesama ili priča koje su pisane i komponirane za to posebno vrijeme u godini? Budite iskreni: koliko ih zapravo poznajemo? Svakog dana naučiti napamet kratku (ili dužu) adventsku pjesmu, pročitati čarobnu božićnu priču ili uvježbati novu pjesmu, posebno će obradovati djecu.
 
Ili ako želite biti kreativni i na primjer svaki dan zapisivati svoj božićni trenutak u bullet journal – u malim stihovima, crtežima, receptima ili fotografijama. Mogućnosti su raznolike i posve su prepuštene Vama.
 

5. Spokojno vrijeme adventa: životu dati nešto natrag

Ako se osvrnemo na skoro već gotovu godinu, nije nam uvijek lako biti zahvalan na stečenim iskustvima. To i ne moramo biti! Dovoljno je da stvari prihvatimo i obilježimo ih kvačicom u sebi. No, mnogi od nas upravo sada imaju potrebu nešto vratiti. Ili kroz financijsku donaciju dobrotvornoj organizaciji ili dobrovoljnim radom. Čak i u maloj mjeri, to je dobra ideja: kako bi bilo da umjesto popisa želja ove godine napišete zahvalu - sebi ili i drugima?