Active Beauty
Sectio bonding: tjelesni kontakt nakon carskog reza
Tekst: Anna-Maria Esch, Eva Pohn

Tjelesni kontakt

Sectio bonding: tjelesni kontakt nakon carskog reza

I odjednom je tu, ovo malo biće na koje se čekalo 40 tjedana. Sada bismo ga htjeli držati, mirisati, dati mu svoju blizinu. I uspostaviti vrlo važnu prekretnicu: bonding (engleska riječ za „vezu“). Ona opisuje prvi tjelesni kontakt između novorođenčeta i majke. Otkrivamo kako da bonding najbolje funkcionira nakon carskog reza, u stručnom jeziku pod nazivom „sectio bonding“.

Što se događa prilikom bondinga?

Prilikom bondinga se gola beba već u prvim minutama života stavlja na prsa majke. Ono osjeća kucanje njenog srca, toplinu i miris. Primalja Maria-Anna Göttlicher objašnjava: „Dojenčadi je mnogo lakše prilagoditi se vanjskom svijetu kroz bonding: manje plaču i njihova tjelesna temperatura kao i razina šećera u krvi se bolje reguliraju. Majka uz to profitira od povećanog oslobađanja oksitocina. Ovaj hormon pak potiče refleks izbacivanja mlijeka i pogoduje kontrakcijama maternica - što je od presudne važnosti za vraćanje maternice.“

Koliko dugo traje bonding?

Bonding se ne bi trebao shvatiti kao događaj za koji postoji samo određeni, kratki vremenski period. Bonding je proces za koji je potrebno vrijeme. On počinje s prvim susretom nakon poroda – zatim prilikom prvog intenzivnog maženja i kada se osjeti blizina kože uz kožu. Sljedeća prva godina života je za povezivanje roditelja i djeteta osjetljiva faza. U obitelji punoj ljubavi beba svaki dan uči da je zaštićena i da se ne mora ničega bojati. I točnije rečeno, veza ljubavi počinje već u trudnoći.

Kako funkcionira sectio bonding?

Mnoge se majke pitaju kako se brže može postići kontakt s kožom ako se rana od carskog reza prvo mora zašiti? „U idealnom slučaju proces bondinga počinje odmah u operacijskoj sali“, navodi primalja Maria-Anna Göttlicher. Dojenče se golo potrbuške stavlja poprečno na prsa majke. Glava mu je u smjeru bradavice. Primalja pokrije novorođenče s prethodno zagrijanim ručnicima. Neke klinike uz to koriste bonding top ili maramu za majke u koje se stavlja beba. Dok se mama i beba maze, zbrinjava se šav na trbuhu. „U naprednim klinikama se i prvi pregled novorođenčeta provodi direktno na prsima. U toj poziciji beba u idealnom slučaju sama započinje prve klasične korake bondinga: više se pokreće, povećava se stvaranje pljuvačke i često počinje sisati na vlastitoj šaci, prije nego otkrije bradavice“, navodi primalja.

Može li se bonding nadoknaditi?

Sectio bonding ne uspijeva uvijek kako želimo. Mnoge se majke koje su svoju bebu donijele na svijet carskim rezom bore s činjenicom da su možda propustile bonding. No, početak bondinga se može još nadoknaditi i kod kuće. Najbolje pomoću bonding kupke. Beba se kupa u toploj vodi u ugodnoj atmosferi. Nakon toga je majka mokru i golu stavlja na svoja gola prsa i pokrije je toplim prekrivačem. Dobro umotani, ovaj se trenutak dolaska može zajedno naknadno osjetiti. Bonding kupka može se po želji često ponoviti.