Active Beauty
Masaža u trudnoći: Važni savjeti za trudnice

Kako pomoću ovih 6 odgovora možete od toga profitirati.

Masaža u trudnoći: Važni savjeti za trudnice

Trudnoća može biti naporna. Stoga je još važnije: Da buduće majke pronađu vrijeme za sebe. Zašto masaža čini dobro tijekom trudnoće – i na što biste trebali paziti.

Svejedno je li to u prvim tjednima trudnoće ili s debelim bebi trbuhom: Protiv opuštajuće masaže u trudnoći ne može se nikada ništa negativno reći. „Baš naprotiv“, kaže primalja Petra Welskop, predsjednica Austrijskog udruženja primalja. „Ako si sami činimo dobro, time činimo dobro i bebi.“ Preduvjet za to je da žena pazi na nekoliko važnih detalja.

Masaža u trudnoći: 6 odgovora na goruća pitanja

1. Do kojeg mjeseca su dozvoljene masaže za trudnice?

Što se tiče masaže tijekom trudnoće, načelno ne postoje zabrane. Svejedno je li to u prvim tjednima trudnoće ili na kraju 3. tromjesečja. „Trudnice često svoje tijelo osjećaju na poseban način i mogu se pouzdati u taj osjećaj tijela. Ono što pruža dobar osjećaj, je i dobro“, kaže Welskop. teoretski je dakle masaža moguća u svakom trenutku trudnoće.

2. Koje su pozicije u masaži dobre za trudnice?

U prvim tjednima i mjesecima masaža može biti i potrbuške. Buduća majka može ugodno ležati i ne mora se bojati da će pritisak masera ili maserke preko leđa prejako djelovati na trbuh. Welskop pojašnjava: „Žene si mogu kao glavno pravilo zaista uvijek zapamtiti: Ako je njoj dobro i ugodno, ništa ne govori protiv masaže – čak niti u ležećem položaju.“

Kasnije doduše u nekom trenutku trbuh počinje smetati tako da položaj na trbuhu uopće više nije moguć. Ali i tada postoje sredstva i načini; poput specijalnih ležaljki koje imaju izrezani dio za trbuh – dakle rupu u ležaljci. Ili trudnica jednostavno može leći na bok. „Pomoću debelog jastuka za dojenje između nogu većina se žena osjeća posebno dobro“, tvrdi stručnjakinja.

3. Ublažavaju li masaže trudničke tegobe?

Masaže opuštaju mišiće, aktiviraju stanični metabolizam i jednostavno pružaju divan osjećaj. Budući da tijelo trudnice prolazi toliko mnogo promjena, takve blagodati su mu itekako potrebne. „trudnice mi spominju mnogo tegoba koje se mogu ublažiti pomoću masaža. Napetosti u vratu, teške noge i gležnjevi, bolne ruke, glavobolja ili čak mučnina mogu se ublažiti.“

4. Je li masaža dobra ili loša za bebu?

Beba može naravno osjetiti dodire po trbuhu. Masaža ostalih dijelova tijela nerođeno dijete ne osjeća neposredno, ali povoljno djeluje na bebu. „Beba u majčinom tijelu mnogo toga doživljava iz svog okruženja, a prije svega stanje svoje majke. Ono osjeća kada je majka napeta, kada nije dobro, a isto tako i suprotno, kada se majka aktivno opušta. Taj osjećaj ugode prelazi i na bebu“, kaže stručnjakinja. Masaža tijekom trudnoće ima dakle istovremeno dvostruki učinak: za sretnu majku i zadovoljnu bebu.

5. Potrebno je pripaziti kod masaže trbuha nestručnih osoba

Kod masaža postoji samo jedan tabu tijekom trudnoće: nestručni, intenzivni pritisak na trbuh. Nježni dodiri su sasvim u redu. „No, čvrsti pritisak ili ciljano dodirivanje bi ipak trebalo prepustiti samo primalji“, kaže Welskop. Što je trbuh veći, to se više šire trbušni mišići tako da se i izvana može napipati maternica. Kod pogrešnog ili presnažnog pritiskanja može se pak ugroziti beba i placenta.

6. Kako Vam Vaš suprug može pomoći prije i tijekom poroda

Postoje fizioterapeutkinje i maseri koji su se specijalizirali za masažu trudnica (troškove djelomično snosi čak i Zavod za zdravstveno osiguranje), ali buduća mama nije vezana samo za takve ponude. I normalni maseri mogu pružiti opuštanje. I: vlastita obitelj. Braća i sestre vole pažljivo milovati trbuh. A tata može nastaviti: stiskati stopala, masirati vrat, milovati ruke i raditi sve što pruža dobar osjećaj.

I tijekom poroda mogu kratke masaže ili jednostavno samo stiskanje mamine ruke učiniti mala čuda. „Pod uvjetom da to i žena želi. U konačnici trudnica najbolje zna što njoj i njenom djetetu čini dobro“., kaže Welskop.