Active Beauty
Pet savjeta za održivo kreativno izrađivanje predmeta s djecom na jesen
Tekst: Caroline Essl, Eva Pohn

Bez zadanih parametara

Pet savjeta za održivo kreativno izrađivanje predmeta s djecom na jesen

Roditelji su skloni tome da prilikom kreativne izrade predmeta s djecom zadaju konkretne smjernice. No, to ne mora biti tako - djeca pršte od kreativnosti i vole kada je mogu slobodno koristiti. Naš je prijedlog da se dobro odjenete i zaputite se u iduću šumu. Tu Vas čekaju raznorazne stvari koje se savršeno mogu uklopiti u Vaš „projekt“. Sakupljajte sve što bi Vam moglo poslužiti i promatrajte svoje mališane dok uživaju u realizaciji svojih ideja.

Kreativna izrada predmeta s djecom trenira osjetila, finu motoriku i kreativnost. Potonje se osobito potiče kada djecu pustite da se jednostavno bace na ‘posao’. Unaprijed osigurajte održive i prirodne materijale za kreativnu izradu. Stoga idite u prirodu i pretražite polja, livade i šume kako biste pronašli potencijalne materijale. Vidjet ćete kako Vama i Vašim malim umjetnicima neće dugo trebati da pronađete nešto. Osim toga, puno je zabavnije iskoristiti nešto što već postoji i uz veliku dozu dosjetljivosti i kreativnosti udahnuti takvim stvarima novi život, nego da kupujete već gotove materijale u specijaliziranim trgovinama.

Održiva i kreativna izrada predmeta s djecom: pet savjeta

Jeste li znali da biste prilikom kreativne izrade predmeta s djecom trebali biti štedljivi i s pohvalama, a ne samo uputama? Otkrivamo Vam kako na pravi način kreativno i održivo izrađivati predmete na jesen zajedno s djecom:

Savjet 1: Jednostavno pustite djecu da (sami) izrađuju kreacije

Iako je Vama iz doba dječjeg vrtića možda drukčije poznato, djeca kod kreativne izrade predmeta ne trebaju uvijek točne upute ili mamu i tatu koji će bdjeti uz njih. Slobodno na polici ostavite knjige s uputama i pustite mališane da sami isprobaju neke stvari. Na taj će se način usput poticati kreativnost i samostalnost. A tko kaže da žaba mora biti zelena ili kuća ne smije imati krila? Veselite se rezultatima koji bi Vas mogli iznenaditi!

Savjet 2: Pripremite kutiju s materijalima

Sakupljajte unaprijed zajedno s djecom prirodne materijale - bilo da su manje grane i grančice, listovi, kesteni, žirovi ili kamenje. Samo ih potrpajte u svoju kutiju! Tu naravno ne smiju nedostajati osnovne stvari kao što su papir, olovke, ljepilo i škare. Pored toga su popularne stvari poput kartona za jaja, plastike jogurta, role toaletnog papira ili gumbi - često one najbanalnije stvari kod djece izazovu posebno oduševljenje.

Savjet 3: Dopušteno je malo odstupiti od plana

Pozdravite se sa strogim rasporedom izrade-pospremanja-igranja. Zašto se djeca i tijekom izrade svojih kreacija ne bi malo poigrali? Tada bi se mogle pojaviti već i iduće ideje kako da se djelo još „poboljša“. Dobro je ako onda još niste pospremili materijale, nego su spremni na dohvat ruke.

Savjet 4: Poticaji da, očekivanja ne

Ako Vaše dijete žarko želi izraditi lisicu i gleda Vas s upitnicima na licu, naravno da mu tada smijete dati nekoliko savjeta. Bilo da djetetu pokažete sliku gotovog kartonskog tanjura u obliku glave lisice ili mu u grubim crtama objasnite što da napravi, važno je samo da nemate prevelika očekivanja po pitanju ishoda. Ako se lisica na kraju ipak pretvori u zeca ili nedefiniranu kreaturu, to je isto tako u redu.

Savjet 5: Vjerujte u djecu

Jasno je da oštre škare, superljepilo ili trajni flomaster nemaju što tražiti u dječjim rukama. Ali budućim malim umjetnicima biste trebali omogućiti dječje škare, ljepilo u stiku ili bojice. Jer što bi bila kreativna sloboda bez korisnog „alata“? Budite bez brige i slobodno vjerujte svome djetetu. Male nezgode mogu se dogoditi i prilikom igranja u vrtu i kod kreativnog izrađivanja predmeta – sve je to dio otkrivanja svijeta.

Dodatan savjet za kreativnu izradu:

U ovom videu pronađite uputu za izradu impresivnog zmaja od svilenkastog papira. Želimo Vam dobru zabavu prilikom izrade i puštanja u zrak!