Active Beauty
Shea maslac kao multitalent: njega za tijelo i kosu

Sve o maslacu

Shea maslac kao multitalent: njega za tijelo i kosu

Bez shea maslaca više se ne može zamisliti naša rutina njege kože. Prije svega dobro čini suhoj koži zimi. Shea maslac je sadržan u gotovo svakom maslacu za tijelo ili u bogatim kremama. No što je zapravo maslac za tijelo i od čega se dobiva i za što se ovaj prirodni multitalent može koristiti?

1. Što je shea maslac?

Shea maslac (ili karite maslac) dobiva se od jezgri plodova karite stabla koji su veličine kestena. Čak i kada se te jezgre nazivaju shea orasi, radi se zapravo o bobičastim plodovima. Ovo stablo raste južno od regije Sahel u Africi. Postiže starost do 300 godina i daje plodove tek nakon 20 godina. U Africi se karite maslac već stoljećima koristi kao krema i ljekovito sredstvo.

2. Kako nastaje shea maslac?

Shea orasi se do 50 posto sastoje od masti. Od te masti nastaje i maslac za tijelo. U tu se svrhu jezgre prvo prže i zatim se s vodom umiješaju u masu sličnu kaši. Nakon toga se ta kaša kuha kako bi se dobilo shea ulje. Hlađenjem od ulja nastaje općepoznati shea maslac. Ovisno o čistoći, on obogaćuje kakao maslac (prije svega u čokoladi) ili se koristi za kozmetičke proizvode.

3. Nerafinirani ili rafinirani: koja je razlika?

U nerafiniranom stanju shea maslac ima žućkastu boju i smatra se učinkovitijim jer sadrži još više prirodnih hranjivih tvari. Posebnost nerafiniranog shea maslaca sastoji se prije svega u tome što sadrži velik udio neosapunjivih sastavnih dijelova. Time se štiti vlastiti masni sloj kože, a shea maslac se brže upija bez da ostavlja masni film.
Radi transporta i trajanja često se rafinira. Tek u rafiniranom stanju dobiva bijelu boju. Prema boji se može dakle lako prepoznati radi li se o rafiniranom ili nerafiniranom maslacu za tijelo. Prednost rafiniranog shea maslaca je prije svega njegov neutralni miris odnosno bijela boja. Na taj se način može jednostavnije preraditi u kozmetičke proizvode.

Zašto je shea maslac dobar za kožu?

Karite maslac pun je vitamina (vitamin E, beta karoten) i minerala (natrij, kalij, magnezij, …). Dodatno sadrži različite kiseline poput oleinske kiseline koja pomaže zacjeljivanju rana ili linolne kiseline. Ona hidratizira i štiti kožu i osim toga djeluje protiv akni i pigmentnih mrlja. Hranjivi sastojci čine shea maslac izvanrednim proizvodom za njegu kože. On je štiti od utjecaja iz okoline, veže vlagu, regenerira stanice i kožu čini mekom.

Zahvaljujući tim svojstvima za njegu kože shea maslac prikladan je za svaki tip kože. Iz tog razloga posebno za suhu kožu maslac može biti prava blagodat. Često je stoga sadržan u sapunima, pilinzima i mlijeku za tijelo.

5. Za što/ protiv čega se može koristiti shea maslac ?

Područja primjene sežu i izvan "normalne" njege kože. Maslac za tijelo se zbog njegovih protuupalnih svojstava često koristi i kao ljekovito sredstvo:
  • kod kožnih problema poput neurodermitisa, ekcema ili alergija
  • za tretiranje ožiljaka
  • kod zacjeljivanja rana
  • kod opeklina od sunca
  • protiv peruti i ispucalih vrhova
  • kod reume, bolova u zglobovima i mišićima
  • kod oštećenih ruku i nogu
  • kod suhih usana

6. Kako shea maslac djeluje u kosi?

I za kosu je prikladan kao čudotvorno sredstvo. Maslac se može koristiti čisti ili pomiješan s drugim uljima (poput jojoba ulja) po dužini kose i na vrhovima. Nakon kratkog vremena djelovanja sasvim ga jednostavno isperite i već će kosa biti sjajnija i mekša. No, potrebno je svakako pripaziti na sljedeće: budući da je shea maslac biljna mast, ne bi se trebao nanositi direktno na tjeme i trebao bi se temeljito isprati kako bi se izbjegla masna kosa. Ako želite biti sigurni, ili ako imate problema s kosom koja se brzo masti, radije koristite šampone, regeneratore i ulja za kosu u kojima je sadržan shea maslac.
 

7. Je li shea maslac prikladan za konzumaciju?

Shea maslac se može konzumirati i čak je i zdrav jer sadrži mnogo hranjivih tvari. U našoj domaćoj kuhinji biljni maslac još nije toliko prisutan – ali se on tradicionalno koristi za kuhanje u Africi. Na njegov se okus potrebno naviknuti i uz to je znatno skuplji nego druge biljne masti. A ako ga želite koristiti za neko jelo, može se koristiti poput normalnog (veganskog) maslaca za prženje, pečenje ili za podmazivanje kalupa za kolače. Ali oprez: shea maslacu su često dodani sastojci iz kozmetike koji nisu prikladni za konzumaciju. Stoga obavezno pročitajte popis sastojaka prije nego što maslac koristite za kuhanje.
 

Obnavlja lomljivu i oštećenu kosu

alverde NATURKOSMETIK Repair regenerator od bioavokada i bio shea maslaca

Kupi sada u dm online shopu

 

Poboljšava elastičnost kože

Balea krema za tijelo sa shea maslacem i arganovim uljem

Kupi sada u dm online shopu


 

Zaglađuje i njeguje strukturu kose

BOTANIC THERAPY Šampon za suhu kosu - Coco Milk & Macadamia

Kupi sada u dm online shopu