Active Beauty
Veganska njega kose: to je čini toliko posebnom

Prirodno lijepa

Veganska njega kose: to je čini toliko posebnom

Postoje mnogobrojni razlozi zašto ljudi ne žele konzumirati životinjske proizvode: zbog zaštite okoliša ili kako bi se smanjila patnja životinja. Jasno je da u veganski način života spada odricanje od mesa i mliječnih proizvoda. Na proizvode za njegu sa sastojcima životinjskog podrijetla se možda ne misli. Pritom u međuvremenu postoji velika ponuda veganske njega za kosu u dm-u.

Šest činjenica o veganskoj njezi kose

Veganska njega kosa sve je omiljenija. Ove činjenice o veganskim proizvodima za njegu trebali biste znati.

1. Što čini vegansku njegu kose?

Kod veganske njege kose prvo se možda pitate ne moraju li šamponi, regeneratori i dr. proizvodi standardno biti bez životinjskih proizvoda. Odgovor glasi: ne. U mnogim proizvodima za njegu kose sadržani su sastojci životinjskog podrijetla. Primjerice keratin, koji se proizvodi od kopita ili perja, jača kosu. I protein svile je vrlo omiljen u njezi kose: on hidratizira kosu i daje joj svilenkasti sjaj. Protein svile se dobiva od vlakna čahure dudovog svilca i time nije veganski. Veganska njega kose svjesno ne koristi takve i ostale životinjske sastojke.

2. Kako djeluje veganska njega kose?

Neke životinjske komponente imaju doduše važne zadatke u njezi kose, ali postoji i dovoljno veganskih alternativa. Ovdje dajemo pregled najuobičajenijih:
  • Urea: Ovaj sastojak možda na prvu nema tako ugodan naziv jer se naime misli na sastojak urina. Ali bez straha, jer ono što se nekada dobivalo iz konjskog urina, dana se proizvodi sintetički. To znači da urea nije niti životinjskog niti biljnog podrijetla. Pažnja: To znači i da proizvodi s tim sastojkom ne spadaju u prirodnu kozmetiku! Urea kosi daje vlažnost, olakšava češljanje i smanjuje električni naboj.
  • Proteini: Zbog njihovih hidratizirajućih i osnažujućih djelovanja često se u veganskoj njezi kose koriste primjerice proteini zobi i soje.
  • Hladno prešana ulja: Kao što i sam naziv već govori, ovdje se prilikom prešanja sušenog biljnog sjemenja ne koristi toplina čime ostaju očuvane vrijedne hranjive tvari i vitamini. Raspon je širok, od ulja avokada do bademovog ulja. Ovisno o odabiru ulja, ono može spriječiti pucanje kose, hidratizirati i dati sjaj ili volumen.

3. Kako se prepoznaju veganski proizvodi za njegu kose ?

Sami sastojci često ne daju preglednu informaciju o tome je li proizvod veganski ili ne. Pomažu oznake poput „V-Label“ (europska oznaka za vegetarijanske i veganske proizvode) ili „Veganskog cvijeta“.

4. Provode li se kod veganskih proizvoda za njegu kose testiranja na životinjama?

Vegansko načelno ne znači bez testiranja na životinjama. To znači da i bi veganski proizvodi za njegu kose – odnosno pojedini njihovi sastojci - mogli biti testirani na životinjama. Ako želite biti sigurni, možete provjeriti postoji li oznaka Leaping-Bunny i Peta-Cruelty-Free. Ali i već spomenuti „Veganski cvijet“ pruža informaciju o tome jesu li za taj proizvod provedena testiranja na životinjama.

5. Razlikuje li se veganska njega kose u primjeni od uobičajene?

Veganska njega kose djeluje isto kao i proizvodi životinjskog podrijetla. I u načinu primjene nema razlika. Ako koristite prirodnu kozmetiku (pažnja, veganska njega kose ne znači da je to automatski i prirodna kozmetika!), može se činiti da se na početku potrebno priviknuti na primjenu. Često se ti proizvodi primjerice manje pjene, što nikako ne umanjuje njihovo djelovanje.

6. Koji veganski proizvodi za njegu kose postoje u dm-u?

U dm-u postoji velik broj veganskih proizvoda za njegu kose. Od veganskog šampona s hladno prešanim uljem od avokada, veganskog regeneratora s bademovim uljem i cvjetovima trešnje, veganske i revitalizirajuće maske za kosu bez parabena do veganskog spreja za volumen kose te veganskog šampona za suho pranje, svega ima. Stoga se isplati otvoriti oči prema veganskim alternativama.