Active Beauty
Njegovana kosa: 4 savjeta za zdravo vlasište

Čisto stvar glave

Njegovana kosa: 4 savjeta za zdravo vlasište

Ponekad kosa ne želi sjajiti. Tada ne pomaže niti savršeno usklađen šampon niti kura za njegu. Riješimo taj problem iz korijena. Zdravoj kosi je potrebno zdravo vlasište.

4 savjeta za zdravo vlasište

1. Ne zagrijavajte kosu!

Ako je moguće, fen, uvijač i peglu za kosu trebali biste često ostaviti u ladici jer isušuju vlasište. I previše tople vode uklanja vlagu i zaštitne lipide s vlasišta prilikom pranja. Generalno vrijedi izbjegavati prečesto pranje kose. Svakodnevno pranje kose može na vlasištu uzrokovati prepoznatljivu ili osjetnu neravnotežu i time ga odmastiti“, navodi bečka dermatologinja Verena Beck. A ukoliko kosa i ranije djeluje masno, šampon za suho pranje pomaže brzo i djelotvorno. „Kod korištenja šampona za suho pranje imajte u vidu da uvijek dobro počešljate kosu i pazite na sastojke“, savjetuje dermatologinja.
 
Kada vani postane toplije, dobro je nositi šešire za glavu. Sunce šteti vlasištu čak i osobama s punom kosom, a posebno svijetli tipovi kože i kose i ljudi sa svijetlim mrljama trebaju UV zaštitu za glavu. Stoga bi se u svakoj torbi za plažu trebali nalaziti i proizvodi za kosu s UV filtrom. Još bolja opcija su sprejevi za zaštitu od sunca koji ne zamašćuju i koji imaju znatno veće filtere.

 

2. Pravilno četkati glavu

Za pravilnu njegu je, naravno, neizostavna dobra četka za kosu. Kvalitetna četka neće samo raspetljati kosu, već će njegovati i vlasište. Dr. Beck ovdje preporučuje prirodne četke za kosu. „Kod raščešljavanja ne zaboravite vlasište. Jednostavno nježno masirajte vlasište kod svakog poteza četkom. Na taj način ćete po kosi ravnomjerno rasporediti stvoreni sebum. Sebum djeluje poput prirodnog balzama i kosi pruža sjaj te prokrvljuje vlasište.“
 
Važno: Četke ili češljeve redovno perite šamponom i uklonite kosu, odumrle stanice kože i ostatke.

3. Jelo s glavom

Neuravnotežena prehrana može negativno utjecati na vlasište i pogoršati postojeće probleme. Nagla dijeta može, na primjer, još tri mjeseca kasnije imati učinke na vlasište. A oni koji ne jedu meso, trebali bi pripaziti na dobru opskrbu hranjivim tvarima i prije svega nadomjestiti vitamin B12. Oni koji puno putuju ili zbog nedostatka vremena ne jedu uvijek pravilno, njih će od problema s kosom i vlasištem zaštititi dodaci prehrani s cinkom, bakrom, selenom i biotinom.

 

4. Bakina kućna pomagala

Jabučni ocat je multitalent jer on pomaže u reguliranju pH vrijednosti vlasišta i time protiv suhih odumrlih stanica kože. Ujedno smanjuje svrbež i dezinficirajuće djeluje protiv gljivica i bakterija. Osim toga, može usporiti naknadno zamašćivanje vlasišta i to na sljedeći način. Dvije žlice octa pomiješajte s jednom litrom čiste vode i nakon pranja umasirajte u kosu. Nakon toga isperite. Kiseli miris nestat će tijekom sušenja. Dermatologinja preporučuje i druge namirnice poput njegujućeg pranja s pivom ili hranjive maske od jaja.
 
Osim vanjskih utjecaja, neuravnotežene prehrane i hormonskih promjena, kronični i psihički stres može negativno  utjecati na zdravo vlasište. 
Uravnotežen životni stil važan je za zdravo vlasište jer i ono reagira na vanjske utjecaje.
 
Uz sve te male savjete i pomagala, vrijedi da kod naglih ili dugotrajnih te bolnih promjena vlasišta potražite pomoć u dermatološkoj klinici.