Active Beauty
Micele: 3 razloga zašto više ne možemo bez njih

Što su zapravo micele i zašto bismo ih trebali koristiti? Donosimo 5 uvjerljivih razloga.

Micele: 3 razloga zašto više ne možemo bez njih

Za njih se govori da privlače nečistoće poput magneta, a da pritom ne isušuju kožu: Danas postoji velik izbor proizvoda za skidanje šminke i čišćenje koji sadrže micele. Ali što su zapravo micele?

Micele su u biti sićušne molekule za čišćenje koje nastaju u trenutku kada supstance za pranje, takozvani tenzidi, dolaze u dodir s vodom. One posjeduju jezgru koja se otapa u masnoći i vanjsku površinu topivu u vodi te se tako savršeno nadopunjuju u svom djelovanju kod čišćenja lica. Jer dok dio koji „voli masnoće“ privlači nečistoće, ovojnica micele koja „voli vodu“ ih okružuje i odstranjuje s kože, a da pritom ne ostavlja nikakve tragove. Sapun, doduše, ima sličan učinak, ali je micelarna voda takozvani „upgrade“ sapuna. Naime, sićušne čestice micelarnih tenzida iznimno dobro odstranjuju masnoću i učinkovito čiste i bez trljanja. Zvuči sve skupa kao puno kemije? Bez brige, ove minijaturne nanočestice su apsolutno bezopasne za zdravlje.

Postoje stoga dobri razlozi zašto bismo trebali koristiti micelarnu vodu u našoj rutini za njegu ljepote i kod skidanja šminke s očiju.

Zašto micele: 3 dobra razloga koja idu u prilog

  1. Nježno skidanje šminke za svaki tip kože

Micelarna voda poput one iz dm-a ne sadrži alkohol niti ulja čime se ne remeti prirodni zaštitni kiseli sloj kože. Osjećaj napetosti i suhoće kože poslije čišćenja je s time stvar prošlosti. Proizvodi s micelama zbog toga su vrlo dobro podnošljivi i prikladni čak i za suhu i osjetljivu kožu.

Savjet: Nanijeti na blazinicu i kratko pritisnuti na kožu kako bi micelarna voda mogla djelovati.

  1. Tri proizvoda u jednom

Temeljito čišćenje i njega u jednom? Jedno obećanje koje se često može čuti u industriji ljepote. Za micele se govori da u svom načinu djelovanja mogu objediniti odmah tri proizvoda: dubinsko čišćenje pora, tonik za lice i hidratantna njega. Micelarna voda se zbog svoje blage formule može koristiti na očima, primjerice kod vodootporne šminke, i na usnama. Plus: Prilikom skidanja šminke nije potrebno nikakvo trljanje.

Savjet: Šminku je najbolje odstraniti onako kako se i nanosi: prvo s očiju, zatim s usana i za kraj s lica.

  1. Dubinsko čišćenje pora bez tragova

Lagana formulacija duboko prodire u pore, a da ih pritom ne začepljuje. Uz to micele doslovno privlače nečistoće i zaista ne ostavljaju nikakve tragove šminke ili proizvoda na koži. Nije potrebno ni naknadno umivanje lica. Još jedan pozitivan efekt: Minerali iz vode iz slavine poput kamenca ne isušuju (osjetljivu) kožu.