Active Beauty
Kolumna: Što kažete na … istinsko dobro jutro?

Mora li doista svaki dan započeti sa žurbom oko obiteljskog stola.

Kolumna: Što kažete na … istinsko dobro jutro?

„Dobro jutro!“, uvijek glasi dobro poznata rečenica. Što znači: Trebalo bi biti vrijeme za njegu, nekoliko vježbi istezanja ili jednostavno za ugodnu pripremu na dan koji je pred nama. Nedavno sam ustanovila: Naša jutra gotovo nikada nisu bila lijepa i rijetko dobra. Dvoje djece skakutalo je – s jednom nogom u hlačama, i s četkicom za zube u ruci – kroz stan u potrazi za: ravnalom/čarapama/bilježnicom iz matematike/učeničkom iskaznicom i kartom za prijevoz jer je danas na redu i izlet. Gdje je uopće nestala torba?

Ako nam se posrećilo da smo uspjeli na vrijeme odbaciti sve tamo gdje su trebali biti, veselilo bi nas da smo u međuvremenu barem imali ideju da i sami nešto odjenemo. Ne bi bio prvi put da smo igrali mama-taksi u pidžami.

Ali kako zaista stvoriti kvalitetno vrijeme ujutro pri ustajanju, u svakodnevici? Na reklamama ih možemo vidjeti, te obitelji koje s osmijehom i opušteno sjede za obiteljskim stolom? Krenula sam analizirati. Kaos ujutro definitivno se nastavljao na onaj od prethodne večeri. Dakle, važno je bilo pripremanje za sutrašnji dan. Moj zaključak: Trebala bih ranije ustajati i već biti u čizmama spremna kada bi drugi tek ustajali jer tada se više ne bih trebala brinuti o sebi.

Jako sam se nasmijala na sve to – jer nikada ne bih izdržala tako. Ali ipak smo uveli jednu malu, važnu novost: Pretposljednjih petnaest minuta prije spavanja pravimo se kao da moramo ustajati. I gle, odjednom svima padne na pamet što još trebaju potražiti ili obaviti. Posljednjih petnaest minuta zatim je rezervirano za razgovor i zajedništvo.

Zadnjih nekoliko dana naša su jutra iznenađujuće mirna. I da danas jedno dijete nije drugome polilo kakao preko košulje koja je prethodnu večer pripremljena, sve bi čak prošlo bez i jednog vriska.

Heidi List je slobodna autorica i menadžerica za kulturne aktivnosti. Ova majka dvoje djece između ostalog objavljuje u časopisima Falter, Wiener i Der Standard te je član uredništva late-night emisije ORF-a „Willkommen Österreich“ s Dirkom Stermannom i Christophom Grissemannom.