Active Beauty
Dosadno mi je! 8 savjeta za djecu tijekom ljeta

S naših osam savjeta protiv dosade djeca će opet pronaći nešto što će ih zaokupirati.

Dosadno mi je! 8 savjeta za djecu tijekom ljeta

Za mnogo djece jako sporo prolaze vrući ljetni dani. Ubrzo nakon početka praznika već se počinje širiti dosada. I Vi promatrate kako Vam se djeca dosađuju, umjesto da se zabavljaju? Nema veze, reći će nam danski obiteljski terapeut Jesper Juul: Prema njemu je dosada „ključ prema unutarnjoj ravnoteži“. Jer konstantno obasipanje vanjskim podražajima – primjerice putem mobitela, igraće konzole, edukativnih i zabavnih programa – zahtijeva protutežu.  

Zbog toga taj „dosadni trenutak“ postaje izvorom snage, uvjereno tvrdi njemački odgojni stručnjak Jan Uwe Rogge. Jer to vrijeme pripada isključivo djetetu – uključujući chillanje i sanjarenje po danu. Međutim, ako neko dijete nikako da pronađe izlaz iz te dosade, roditelji ga mogu bez dodatne skrbničke brige pratiti na način da dijete samo pronađe nove ideje za provoditi vrijeme, savjetuje švicarski psiholog Simon Grunauer.

 

8 ideja protiv previše dosade – za djecu od tri do osam godina

  1. Splish-Splash: Zabava uz hladno osvježenje

Zbog situacije s koronavirusom ove godine prije svega privlače domaća jezera, ribnjaci i potoci – primjerice za regate s brodicama od kore drveta, izgradnju brana i divlje borbe s vodenim bombama. Kooperativnija varijanta bi bila: balone napuniti vodom, pažljivo dobaciti i uhvatiti. Pritom razmak postepeno povećavati – dok … ne pljusne! Ili: što veću plastičnu ceradu položiti nizbrdo i zaliti vodom – i gotov je freestyle vodeni tobogan. S prskajućim crijevom za vodu k tome se mogu crtati super uzorci po zraku koji će odlično ispasti na fotografijama.

  1. Avantura u svakodnevici: dopustiti pomaganje

Mališani se odmah osjećaju puno odraslijima kada smiju pomagati pri obavljanju popisa za kupovinu. I kod proizvodnje šarenih kocki leda će rado svi sudjelovati tako što će voćne sokove i šareno bobičasto voće prema vlastitim željama kombinirati i njima puniti posude za kocke leda.

  1. Redizajn dječje sobe

Kako bi dječja soba ponovo postala uzbudljivije mjesto, često je dovoljno zajedno pomaknuti po neki komad namještaja ili izgraditi „špilju za stanovanje“ u kojoj ponekad smijete i raditi piknik ili spavati. Ili što kažete na lak za ploču za pisanje kao novu boju za zidove? Onda se djeca mogu zabavljati crtajući s kredom koja se ponovo briše.

  1. Odlazak u prirodu – uz dozu kreativnosti

Doma imate djecu koja nisu baš obožavatelji šetnji? Onda im jednom najavite noćnu šetnju uz baterijske lampe ili čak baklje i piknik pod zvijezdama – po danu je često ionako prevruće. Većinu djece privući će i uređenje krajolika: aranžmanima slika napravljenih od grančica, kamenja, lišća, cvjetova i šiški. Ili lica za stabla? Za to se prirodni materijali uzmu kao nos, usta i oči te se jednostavno s malo glinaste zemlje „nalijepe“ na debla.

  1. Kišno vrijeme? Vrijeme za maskiranje!

Jednom kada ljeto pokaže svoju ne tako sunčanu stranu, učinite sve da jednostavno smijehom otjerate oblake. Za to izvadite sve ono što imate kod kuće od kostima za maškare i opremu. Navucite neki kostim, našminkajte se i glumite kazališnu predstavu – što luđe to bolje. Možda se tako i sunce opet nasmiješi s neba.

  1. Vrijeme za eksperimentiranje

Onim nešto starijima ljeto pruža priliku da prione velikim „projektima“. Možda postoji neka kutija za eksperimente ili mađioničarske trikove koja već dugo vremena čeka da je se istraži. I za visoku umjetnost hoda na štulama, vožnje monocikla ili igre diabola sada bi bilo dovoljno vremena – a možda se nas kao roditelje iznenadi kakvom cirkuskom predstavom …

  1. Živuće slike s grafitima od mahovine

Onaj tko želi ostaviti trag za sobom, može se kroz igru okušati u grafitima od mahovine: Nekoliko šačica mahovine izmiksajte sa 700 ml vode, 2 žličice gela za vodu i 120 ml mlaćenice. Tom smjesom nacrtati željeni motiv na veliku dasku, svakih nekoliko dana prskajući vodom navlažiti i promatrati razvoj 3D slike ili sve zabilježiti ubrzanim videosnimkama.

  1. Sjećaš li se? Izradite knjigu uspomena

Trajnu uspomenu djeca mogu stvoriti s prazničkim spomenarom koji će ispuniti fotografijama, razglednicama i ulaznicama, bilješkama, crtežima ili sušenim biljkama. Mlađa djeca mogu također izraditi svoj spomenar za koji će jednostavno uzeti jednu kutiju za cipele u kojoj će skupljati puževe kućice, kamenja i druga blaga.