Active Beauty
Biljne boje za kosu: Kako koristimo kanu & Co?

Na što trebate paziti prilikom bojenja kose biljnom bojom? Pitali smo stručnjakinju.

Biljne boje za kosu: Kako koristimo kanu & Co?

Naši preci su, još prije 3000 godina, voljeli dati svojoj kosi uzbudljiv svjetlucavi sjaj s “izvornom biljnom bojom kose” kanom. Pa čak i danas postoji mnogo razloga za uljepšavanje kose prirodnim bojama. Stručnjakinja Renate Harrer objašnjava kada bismo trebali koristiti prirodnu kozmetiku za bojenje kose kod kuće i što trebamo uzeti u obzir.

Obojite kosu biljnim ekstraktom: na što obratiti pažnju?

Gospođo Harrer, što je točno biljna boja za kosu?

Biljna boja za kosu potpuno se temelji na prirodi. Miješa se samo toplom vodom. Ne sadrži amonijak ili druge kemijske komponente. Za razliku od kemijske boje, prava biljna boja za kosu ne uključuje razvijače boje.

A što razlikuje biljnu boju za kosu od konvencionalne?

Biljna boja za kosu obavija se oko strukture kose, dok konvencionalne boje razbijaju strukturu kose – i stoga su trajnije. Razlog: prirodna boja djeluje bez kemikalija i vrlo je lijepa za sjaj, ali ako želimo intenzivnu promjenu boje, moramo koristiti konvencionalnu boju.

Zašto izabrati biljne boje za kosu: jesu li zdravije za vlasište i kosu?

Da, naravno da su zdravije za vlasište i kosu jer u njima nema kemijskih tvari, ali je zbog toga i manja pokrivnost i izbor boja.

Je li biljna boja za kosu prikladna za alergičare?

Biljna boja za kosu općenito je prikladna za alergičare, osim ako ste alergični na određene tvari, poput kane. U principu, može se javiti alergijska reakcija kao i na bilo koji proizvod, ali to je, naravno, vrlo rijetko.

Izraz biljna boja za kosu nameće pitanje: je li to zaista veganska boja?

Da, sve koje poznajem su veganske. Ali sada postoji tako širok spektar biljnih boja za kosu te ne mogu isključiti da možda postoje i neke koje nisu.

Konkretno: koje su razlike u uporabi ako usporedimo s kemijskim bojama?

  • Prilikom miješanja: biljna boja za kosu mrvljivija je i teže se miješa od kemijske. Miješa se s toplom vodom.
  • Kod nanošenja: biljnu boju teže je i nanositi jer je gusta pasta.
  • Za vrijeme djelovanja: boja za kosu na biljnoj osnovi mora djelovati duže. Ovisno o željenoj boji i intenzitetu, između 45 minuta i sat vremena. Kosa se obično umota papirnatim ručnicima koji pomažu da se stvori toplina. S konvencionalnom bojom za kosu to nije potrebno.

Što moramo uzeti u obzir kod odabira biljne boje kako bismo postigli željeni rezultat?

Vrlo je važno polazište. Moramo paziti na to koliko bijele kose imamo, koji nam je prirodni ton kose i koju nijansu odabrati za svoju prirodnu boju kose ili sadašnju boju kose. Ako ste prirodno brineta i odlučite se za crvenu boju, rezultat nikada neće biti tako intenzivan kao da ste plavuša.

Također, treba napomenuti da trajne boje na biljnoj bazi ne traju baš dugo i obično se lako ispiru s vremenom. Trajnost nije dobra kao kod kemijske boje.

Može li se za koloraciju biljnom bojom koristiti bilo koji ton boja?

Moguće boje, koje su pogodne za biljnu koloraciju, su prije svega tople boje. Hladni tonovi boja poput sive, plave ili ljubičaste uopće ne postoje. Biljne boje uglavnom su u rasponu bakra, a smeđi, crveni i zlatni tonovi također se mogu dobiti prirodnim bojama za kosu. Nažalost, plava boja kose nije moguća. Samo ako ste prirodno plavuša, možete dobiti sjaj biljnom bojom za kosu. Ali ne možete dobiti svjetliju boju. Prirodni proizvod za posvjetljivanje kose još ne postoji.

Što je sa sijedom kosom?

Za nas frizere ne postoji sijeda kosa. Kosa postaje sijeda tek kad je dijelom prepuna pigmenata, a dijelom ih više nema. Zato mi frizeri govorimo o bijeloj kosi i prava biljna boja za kosu samo je prikriva, ali ne i pokriva. To znači da boja prekriva kosu kao da se stavlja samo preko nje. Dakle, više ne izgleda oštro bijelo, već je samo prebojeno, a nije obojeno. Ako želimo da bude pokriveno, moramo se poslužiti kemijom.

Ako imamo kemijski obojenu kosu i želimo se prebaciti na prirodne boje, što moramo uzeti u obzir? Možemo li kosu samo obojiti preko te boje?

Ovisno o tome što želite postići, ne može se generalizirati. U principu, ništa ne može poći po zlu ako uzmete u obzir ono što sam već nabrojala. Onda se lako možete prebaciti na biljnu boju kose. Ali, bitno je što biste trebali uzeti u obzir pri prelasku s biljne na kemijsku boju: ako ste obojeni biljnom bojom za kosu, a zatim je odlučite kemijski izbjeljivati, moguće je da kao rezultat dobijete zelenu boju kose. U tom slučaju morali biste raditi s komplementarnom bojom. Stoga, treba uživati ​​s oprezom.

Što treba uzeti u obzir pri kupnji? Kako kupci mogu prepoznati da je zaista riječ o čistoj biljnoj boji?

Važno je da kupci znaju: biljna boja za kosu praškasta je i dodavanjem tople vode postaje čvrsta i kompaktna masa. Veliki je znak ako se dvije tvari moraju pomiješati, umjesto dodavanja samo tople vode. Dakle, čim se druga tekućina ili krema mora pomiješati s biljnom bojom, u njoj se nalazi nešto sintetičko. Tada to nije prava biljna boja za kosu.