Active Beauty
Gasitelji žeđi: naša 3 omiljena gasitelja žeđi ove sezone
Tekst: Petra Harms

U zdravlje!

Gasitelji žeđi: naša 3 omiljena gasitelja žeđi ove sezone

Vjerojatno vam je poznato pravilo: svaki dan treba popiti 1,5 - 2 litre tekućine. Ako tražite promjenu od preporučene negazirane vode i nezaslađenog čaja, možete začiniti svoju rutinu pijenja s ova tri sredstva za gašenje žeđi. Živjeli - i ne zaboravite: čaša je uvijek do pola puna!

Gasitelji žeđi: tri osvježavajuća napitka

Sorbet – perzijska limunada

Sastojci za 2 litre limunade

  • 2 Bio limuna, korica i ocijeđen sok
  • 2 cm svježeg đumbira
  • 5 jušnih žlica sirupa od datulja
  • 2 jušne žlice vode s narančinim cvijetom
  • ​2 l mineralne vode (negazirane ili gazirane)

Priprema

Dodajte limunovu koricu i sok u bokal. Narežite đumbir, umiješajte sirup od datulja i vodicu od narančinog cvijeta i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim napunite mineralnom vodom.
Dodatno: vodu s cvijetom naranče zamijenite sirupom od ruže za slađi okus. Dolijte 300 ml soka od naranče i 1,3 l mineralne vode.



Ledeni čaj od malina

Sastojci za 2 litre ledenog čaja

  • 3 vrećice čaja od crvenog voća ili hibiskusa (npr. čaj od šumskog voća iz dmBio)
  • 2 organska limuna
  • 5 žlica sirupa od bazge (po ukusu)
  • 200 g malina (smrznutih)
  • ​1 litra gazirane mineralne vode

Priprema ledenog čaja od maline

Vrećicu čaja prelijte s 0,7 litara kipuće vode i ostavite da stoji oko 7 minuta. Dobro ohladiti. Jedan limun narežite, drugi iscijedite i pomiješajte sa sirupom od bazge. Maline odmrznite i lagano izgnječite vilicom. Stavite sve u bokal, napunite hladnim čajem i mineralnom vodom.
Dodatno: dodajte malo pakiranje kokosove vode (npr. iz dmBio) za egzotičan okus.


Spritzer od jabuke i verbene

Sastojci za 2 litre spritzera

  • 7 žlica nasjeckane, suhe verbene
  • 0,7 l svijetlog soka od jabuke
  • 100 ml soka od rano branog grožđa
  • 1 kisela jabuka (npr. granny smith)
  • 3 grančice matičnjaka ili metvice
  • ​200 ml piva od đumbira (limunada od đumbira)

Priprema

Verbenu preliti 1 litrom kipuće vode i ostaviti da odstoji 5 minuta. Procijedite i ohladite. Pomiješajte hladnu verbenu u bokalu sa sokom od jabuke i sokom od rano branog grožđa. Jabuku narežite na četvrtine, izvadite jezgru te usitnite. Dodajte u bokal zajedno s grančicama začinskog bilja i dolijte pivom od đumbira.
Dodatno: za kiselkastu verziju upotrijebite 4 žličice jabučnog octa i malo javorovog sirupa.