Crumble od šljiva za pripremu kod kuće

Desert crumble potječe iz Velike Britanije i nastao je tijekom Drugog svjetskog rata kao rezultat prehrambenih restrikcija – kombinacija voća i prhkih mrvica od tijesta. Danas je crumble omiljeni desert koji se priprema s raznim vrstama voća.

Što vam je potrebno:

  • 750 g svježih šljiva
  • 1 paketić bourbon vanilije
  • prstohvat mljevenog kardamoma
  • 150 g glatkog brašna (tip 405)
  • 100 g šećera
  • 100 g hladnog maslaca (narezanog na komadiće)
  • 20 g zobenih pahuljica
  • ½ žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • 1 žlica šećera u prahu
  • malo maslaca za premazivanje posude
  • sladoled od vanilije za posluživanje

Priprema:

1. Zagrijavanje pećnice i priprema voća

Zagrijte pećnicu na 180 °C (ventilatorska pećnica). Namastite vatrostalnu posudu s dovoljno maslaca. Operite šljive, izvadite koštice i prepolovite ih. Stavite ih u veliku zdjelu, dodajte bourbon vaniliju i kardamom te dobro promiješajte. Ostavite sa strane.

2. Priprema mrvica (crumble)

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, hladni maslac narezan na komadiće, zobene pahuljice, cimet i prstohvat soli. Rukama umijesite smjesu dok ne dobijete mrvice.

3. Slaganje i pečenje

Šljive rasporedite u prethodno namašćenu posudu. Prekrijte ih pripremljenim mrvicama i dodatno ih prstima lagano razmrvite. Pecite na srednjoj razini pećnice oko 25–30 minuta, dok crumble ne poprimi zlatno-smeđu boju.

4. Posluživanje

Gotov crumble pospite šećerom u prahu i poslužite ga topao uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Savjet: ovaj desert možete pripremiti i s drugim voćem poput jabuka, krušaka ili bobičastog voća – rezultat će uvijek biti ukusan!