Crumble od šljiva: recept kao bakin
Crumble od šljiva za pripremu kod kuće
Desert crumble potječe iz Velike Britanije i nastao je tijekom Drugog svjetskog rata kao rezultat prehrambenih restrikcija – kombinacija voća i prhkih mrvica od tijesta. Danas je crumble omiljeni desert koji se priprema s raznim vrstama voća.
Što vam je potrebno:
- 750 g svježih šljiva
- 1 paketić bourbon vanilije
- prstohvat mljevenog kardamoma
- 150 g glatkog brašna (tip 405)
- 100 g šećera
- 100 g hladnog maslaca (narezanog na komadiće)
- 20 g zobenih pahuljica
- ½ žličice cimeta
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera u prahu
- malo maslaca za premazivanje posude
- sladoled od vanilije za posluživanje
Priprema:
1. Zagrijavanje pećnice i priprema voća
Zagrijte pećnicu na 180 °C (ventilatorska pećnica). Namastite vatrostalnu posudu s dovoljno maslaca. Operite šljive, izvadite koštice i prepolovite ih. Stavite ih u veliku zdjelu, dodajte bourbon vaniliju i kardamom te dobro promiješajte. Ostavite sa strane.
2. Priprema mrvica (crumble)
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, hladni maslac narezan na komadiće, zobene pahuljice, cimet i prstohvat soli. Rukama umijesite smjesu dok ne dobijete mrvice.
3. Slaganje i pečenje
Šljive rasporedite u prethodno namašćenu posudu. Prekrijte ih pripremljenim mrvicama i dodatno ih prstima lagano razmrvite. Pecite na srednjoj razini pećnice oko 25–30 minuta, dok crumble ne poprimi zlatno-smeđu boju.
4. Posluživanje
Gotov crumble pospite šećerom u prahu i poslužite ga topao uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Savjet: ovaj desert možete pripremiti i s drugim voćem poput jabuka, krušaka ili bobičastog voća – rezultat će uvijek biti ukusan!