Božićni kolač na drugačiji način: bezglutenski muffini s okusom božićnog kolača
Božićni kolač (Christstollen) istinski je klasik u božićnoj pekarnici i nezamjenjiv je tijekom adventa. Ako vam je možda dosadio, onda svakako isprobajte naš recept za bezglutenske muffine s okusom božićnog kolača.
Odakle potječe božićni kolač (Christstollen)?
Ova tradicionalna slastica potječe iz Njemačke, točnije iz Dresdena, gdje se u 15. stoljeću smatrala posnom hranom. Crkva je tada zabranila upotrebu maslaca i mlijeka pa je kruh bio prilično bezukusan, izrađen samo od brašna, vode i kvasca. Danas je ova slatka poslastica s grožđicama i orašastim plodovima neizostavan dio adventa i nezaobilazna na tradicionalnim božićnim stolovima.
Recept za bezglutenske muffine s okusom božićnog kolača:
Sastojci za 24 muffina:
- 200 g omekšanog maslaca
- 180 g šećera
- 2 paketića vanilin šećera
- prstohvat soli
- 3 jajeta
- 300 g svježeg sira (npr. posnog sira)
- 350 g bezglutenskog brašna (npr. rižinog brašna)
- 3 žličice praška za pecivo
- prstohvat muškatnog oraščića
- prstohvat cimeta
- prstohvat kardamoma
- 50 g grožđica
- 30 g kandirane narančine kore
Za dekoraciju:
- 50 g otopljenog maslaca
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
1. Pomiješajte sastojke
Zagrijte pećnicu na 170 °C. Omekšani maslac zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli izmiksajte ručnim mikserom dok smjesa ne postane kremasta. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, a nakon toga umiješajte svježi sir. Dodajte brašno, prašak za pecivo, muškatni oraščić, cimet i kardamom te sve dobro promiješajte. Grožđice i kandiranu narančinu koru nasjeckajte i umiješajte u tijesto.
2. Rasporedite u manje porcije
Tijesto rasporedite u kalup za muffine obložen papirnatim košaricama, koristeći žlicu za sladoled kako biste dobili jednake porcije. Pecite u pećnici 25-30 minuta.
3. Dekorirajte
Još tople muffine premažite otopljenim maslacem i ostavite da se ohlade. Nakon što se ohlade, ponovno ih premažite tekućim maslacem i obilno pospite šećerom u prahu. Vaš božićni kolač u obliku muffina je spreman!