Active Beauty
Božićno DIY-ukrašavanje: 5 održivih ideja za originalno slavlje

DIY-božićno ukrašavanje

Božićno DIY-ukrašavanje: 5 održivih ideja za originalno slavlje

Ove godine se kod blagdanskog ukrašavanja oslanjamo na prirodne sastojke i recikliranje: ne samo lijepi nego i vrlo individualni božićni DIY-ukrasi mogu se napraviti od starog drveta, papira i ostalih svakodnevnih ostataka. Tako također provodimo prekrasno kvalitetno vrijeme s obitelji i prijateljima. Od toga uistinu i ne može biti bolje, zar ne?

Napravite održive božićne ukrase: možete to učiniti s ovim priborom

1. Božićno drvce od grana

Nasreću, izvrsna alternativa rezanju božićnih drvaca su zasađena drvca koja možete imati i sljedećih godina. Dodatno, drvce možete i iznajmiti ako takva usluga postoji u vašem gradu.

Dekorativna, i vrlo osobna, alternativa bilo bi drvce koje biste sami izradili od otpadnih drvenih grana. Ovisno o željenoj veličini, potrebne su vam grane različitih duljina koje se mogu slagati po veličini i koje su izbušene na krajevima ili omotane i spojene jutenom uzicom. Drvce se vješa o čavao i pričvršćuje za zid. Ako želite, vrh možete ukrasiti dekorativnim elementom (na primjer kartonskom zvijezdom).

Savjet: ukrasne zvijezde sačinjene od grana (osobito će izgledati elegantno kada su omotane nizom lampica) također su vrlo efektan i bezvremenski zimski dekorativni element za dom.

2. Origami umjetnosti od komadića papira

Nasreću, sada se koriste papirnata, a ne samo plastična pakiranja. No takav pristup stvara i mnogo otpada koji treba zbrinuti, a ako ga iskoristite za izradu lijepih ukrasa tijekom božićne sezone, onda ga čak ne trebate ni zbrinjavati. Zvjezdice za božićno drvce, ukrasni anđeli za stol. Ili male jelke. Postoji mnoštvo uputa za učinkovitu i svestranu izradu, na primjer na YouTubeu.

3. Božićni anđeli od kartona za jaja

Od kartona za jaja mogu se stvoriti i prekrasni detalji koji se mogu koristiti i kada prođe blagdansko razdoblje. To su, na primjer, anđelčići koji se mogu okačiti na svečani stol, na policu ili na prozorsku dasku.

Da biste to učinili, uklonite sužene cilindre koji štite jaja od lomljenja i okrenite ih tako da široka strana bude okrenuta prema dolje. Krila se mogu napraviti od biskvita ili papira. Za glavu koristite ili male kuglice za božićno drvce ili ukrasne (svjetlucave) perle. Ako želite, anđele možete na kraju poprskati lakom u boji.

4. Dekorativne zvijezde od sladoleda ili drvenih štapića

Često ostanu nakon vjenčanja ili drugih ljetnih proslava. Tijekom božićne sezone od štapića za sladoled ili drvenih štapića možete izraditi zaista prekrasne motive. Zvijezde su popularan motiv:

  • pripremite ukupno osam štapića za središnji dio
  • potom zalijepite dva štapića na jednom kraju i neka se pritom preklapaju za oko 1 cm. Nakon što se ljepilo osuši (vruće ljepilo dat će najbolji rezultat), oblikujte zvijezdu tako da je prekrižite i zalijepite po sredini.
  • za vanjske vrhove zvijezde uvijek pričvrstite dva štapića okrenuta prema vanjskoj strani srednjeg dijela kao neku vrstu krova.
  • na kraju, pojedinačne štapiće možete obojiti, poprskati ili prekriti mahovinom. I to je to!

5. DIY stakleni izvori svjetla

Nakon što ste imali prste u džemu i pojeli ste kisele krastavce, pun će biti ne samo vaš trbuh nego i spremište u kojem ste nagomilali prazne staklenke. Umjesto da ih bacate u otpadno staklo, od njih možete napraviti pojedinačne držače za čajne svijeće.

Oslikane, našpricane, ukrašene borovima ili čipkastim vrpcama, svjetlucave ili jednostavno ispunjene pijeskom – kreativnosti nema granica. Ako tražite malo više inspiracije, sigurno ćete je pronaći na društvenim mrežama (TikTok, Instagram, Pinterest)!