Active Beauty
Želja za zelenilom: sedam ideja za vrtlarenje s djecom
Tekst: Claudia Wallner, Nina Horcher

Doživjeti prirodu

Želja za zelenilom: sedam ideja za vrtlarenje s djecom

Vrtlarenje s djecom pruža mnogo mogućnosti za razonodu, kreativan rad i za učenje. Što Vam je za to potrebno? Osim malo opreme prije svega mašte i nešto strpljenja. Jer dijete koje stiče svoja prva iskustva kao mini vrtlar, želi saditi i najradije bi odmah bralo plodove. Stručnjak iz AckerRacker daje savjete o tome kako da svoje dijete oduševite povrćem i sl. biljkama.

Vrtlarenje s djecom: ovako možete početi

1. Probudite želju za istraživanjem

Djeca najjednostavnije uče nove stvari kroz igru i sa svojom urođenom znatiželjom. Stoga se vrtlarenje s djecom ne bi trebalo smatrati poslom, već pustolovinom u prirodi. Na početku vrtlarenja otkrijte: koje cvijeće ovdje raste? Koje životinje jedu lišće? Kako se zovu bobice na grmovima?

A što pomaže da mališani ostanu zainteresirani? Jer takva gredica s povrćem neće biti spremna za berbu od danas na sutra. „Provodite s njima promatranja: što se u međuvremenu dogodilo? Vrtlarenje s djecom je više doživljavanje prirodnih procesa nego bogata berba“, glasi savjet Daniela Klasa, regionalnog menadžera u Acker Austrija. U okviru obrazovnog programa „AckerRacker“ djeca uče u vrtićima i školama koje sudjeluju u programu kako posaditi vlastito povrće.

2. Odabir izdašnih biljaka (za grickanje)

Zajedno razmislite: koje povrće i koje bilje Vaše dijete jede posebno rado? Ima li omiljen cvijet? Koje sorte se posebno lako održavaju i opraštaju i male „greške“? Izvrstan sporedni učinak kod sadnje povrća s djecom: ono što se samostalno uzgoji i ubere najbolje prija i uvjerit će čak izbirljivu djecu koja inače preziru zelenilo na tanjuru.

Posebno prikladno za nestrpljive vrtlare: vrtna grbica i rotkvica su vrlo brzo zrele za berbu. Indijski dragušac također uspijeva vrlo brzo, njegovo se cvijeće može jesti i krasi salatu na stolu. Ako posadite različite sorte, povećavate šansu za bogatu berbu - i to ujedno smanjuje rizik od napada štetočina. Neke biljke iz susjednih gredica si čak međusobno pomažu u rastu, kao što su rotkvica i korabica ili rajčica i bosiljak. Savjet: ako sijete sorte koje daju sjeme, od toga možete dobiti sjeme za sljedeću sezonu vrtlarenja i ne morate svake godine kupovati novo sjeme. Ove sorte povrća uz to daju posebno mnogo hrane za domaće insekte kada cvatu.

Za vrtlarenje s djecom nije nužno potrebno mnogo mjesta, mnoge sorte uspijevaju i na balkonu: „Bosiljak, endivija, rukola gorušica, salata glavatica, lisnata salata, voskasti grah, niski grah mahunar, blitva i raštika optimalni su za balkonski uzgoj - oni stanu u standardne balkonske kutije i jednostavne posude kapaciteta najmanje deset litara“, preporuča Daniel Klas. Povrće najbolje uspijeva na balkonima koji su okrenuti prema istoku i zapadu, balkoni prema sjeveru obično su previše sjenoviti. Obavezno osigurajte sjenu na balkonima okrenutima prema jugu i obilno zalijevajte!

3. Izradite vlastitu gredicu

Djeca vole sama biti aktivna. „Kada djeca dožive da im je dopušteno da u vrtu imaju pravo odlučivati i da se mogu sama brinuti za biljke, tada se osjećaju učinkovitima – što je ogromna motivacija“, navodi Daniel Klas. Stoga biste svojoj djeci trebali dati vlastito područje. Ovako možete zajedno izraditi vlastitu gredicu u vrtu ili kupiti vlastitu posudu za cvijeće za balkon. Dozvolite svojoj djeci da sama istražuju i govore.

Rado mogu postati kreativna: tko kaže da gredica mora uvijek biti pravokutna? Možete je izraditi i u obliku srca, zvijezde ili kruga. Lijepi ukrasi po rubu od šarenih kamenčića, bajkovitih figurica ili malih komada drva također se mogu prepustiti najmlađima.

Ovako će vrtlarenje s djecom biti zabavno

4. Vodite brigu o održivosti

Ne samo zbog okoliša, već i zbog vlastitog zdravlja i zdravlja djece, trebalo bi se kod vrtlarenja s djecom izbjegavati kemijska sredstva za zaštitu biljaka i gnojiva. Mnoga gnojiva se mogu i samostalno izraditi. Tako je prikladan talog od kave: on je bogat fosforom, kalijem, dušikom i ostalim mineralnim tvarima. Umjesto da ga bacite u smeće, radije ga skupljajte i koristite kao prirodno gnojivo tako da ga povremeno pomiješate u zemlju za cvijeće ili u vodu za zalijevanje. Usitnjene ljuske od jaja vodu za zalijevanje čine vapnenastijom - što biljkama olakšava uzimanje drugih hranjivih tvari. Međutim: ne trebaju sve biljke mnogo gnojiva. Začinsko bilje preferira malo hranjivih tvari. Biljke kojima je potrebno mnogo hranjivih tvari poput rajčica ili bundeva pak vole veće količine hranjivih tvari.

Korištenje zemlje bez treseta je za ekološki svjesne vrtlare također samorazumljivo. Jer treset nastaje u močvarama i pohranjuje ogromne količine CO2 koji je štetan za klimu. Kada se treset razgrađuje, oslobađa se CO2 i uz to se uništavaju vrijedna staništa.

5. Predajte odgovornost u skladu s dobi

Mlađa djeca mogu preuzeti male zadatke kao što je zalijevanje bilja, skupljanje plodova ili polaganje sjemenskih traka u gredici. Starija djeca školske dobi mogu pomoću kod sadnje mladih biljaka, pripremi gredice i grabljanju lišća. To je zabavno i malim pomagačima daje samopouzdanje.

U skladu s dobi djece trebala bi biti i oprema za vrtlarenje s djecom. Bez brige, ne morate izdvojiti mnogo novaca. Igračke za pijesak dovoljne su barem za početak za malu djecu. Za zalijevanje mogu uzeti dječju kanticu za zalijevanje: ona nije tako teška i djeca je mogu podići. Starija djeca mogu već dobiti svoj vlastiti vrtlarski alat.

6. Vrtlarenje s drugima

Vrtlarenje s djecom je posebno zabavno kada smiju sudjelovati prijatelji ili djeca iz susjedstva. Stoga zajedno razmislite o tome tko još ima želju za vrtlarenjem. Možda poznajete nekog tko nema vlastiti vrt? Ili se sami pridružite zajedničkom vrtu gdje se mogu upoznati druge obitelji i ljubitelji vrta.

„Manja djeca još trebaju pomoć odraslih ili starije djece koja će im pokazati kako se to radi“, navodi Daniel Klas iz iskustva s AckerRacker projektima u školama i vrtićima. „Starija iskusnija djeca se većinom već samostalno organiziraju - posebno ako rade zajedno u timovima.“

7. Izrada šarene dekoracije za vrt

Cvjetići, voće i bilje su posađeni. I što sada? Vrijeme do trenutka berbe možete ispuniti zajedno s Vašim vrijednim pomagačima u vrtu tako što ćete samostalno izraditi dekorativne predmete. Obojite kamenje za gredicu ili izradite vjetrenjaču. Izgradite hotel za insekte ili zaklon za ježeve. Promatranje posuda s hranom za ptice raduje gotovo svu djecu.