Noćni valunzi: što ih uzrokuje

Prema njemačkom društvu za menopauzu, kod osam od deset žena javljaju se tegobe prouzročene klimakterijem. Na kvalitetu života u značajnoj mjeri mogu utjecati iznenadno znojenje i valunzi. Javljaju se danju, ali i noću, pa izazivaju poremećaje spavanja. Noćni valunzi češće se javljaju na početku menopauze.

Neugodne promjene tjelesne temperature uzrokuju hormoni jer žensko tijelo u ovoj fazi proizvodi manje ženskih spolnih hormona. Razina estrogena brzo opada osobito noću. Luči ga hipotalamus koji je zadužen za regulaciju tjelesne temperature u mozgu. Istovremeno, krvne žile se šire, pojačava se osjećaj topline u prsima, na dekolteu, vratu i licu, što izaziva jako znojenje nakon kojeg slijedi faza smrzavanja.

Naleti vrućine noću često su popraćeni lupanjem srca i osjećajem pritiska u glavi. Zato je noćno znojenje tijekom klimakterija tipično za ovu turbulentnu fazu života. Nadalje, i bolesti mogu biti uzrok jakog noćnog znojenja. Ako niste sigurni što ga uzrokuje, trebali biste o simptomima razgovarati s liječnikom.

Noćni valunzi: što pomaže protiv naglog znojenja?

Savjet 1: izmjeničnim tuširanjem trenirajte regulaciju temperature u organizmu

Jutarnje izmjenično tuširanje topom i hladnom vodom iziskuje malo truda, ali je dobar način za vježbanje regulacije tjelesne topline (studija o Kneippovim tretmanima simptoma menopauze može se pronaći ovdje). Važno je da voda bude što hladnija jer će tek u tom slučaju osvježavajuće tuširanje biti učinkovit temperaturni podražaj.
Evo što napraviti. Tretman započnite tuširanjem toplom vodom. Kada osjetite da vam se mišići opuštaju, a krvne žile šire, pređite na hladnu vodu. Prođite mlazom hladne vode od desnog stopala niz vanjsku stranu bedara do kukova, a zatim niz nogu s unutarnje strane. Postupak ponovite na lijevoj nozi. Zatim prijeđite na ruke na kojima sve činite na isti način. Tek na kraju na red dolaze gornji dio tijela, lice i eventualno glava. Kada završite, ponovno se nagradite toplom vodom. Cijeli postupak možete ponoviti jednom ili više puta. Izmjenično tuširanje uvijek završite hladnom vodom.
Savjet: ako vam je hladno tuširanje cijelog tijela prevelik izazov, metodu možete primijeniti samo na nogama. Tijekom dana pustite da vam topla i hladna voda naizmjenice teku po podlaktici i nadlaktici.

Savjet 2: trenirajte sport

Pomaže li znojenje protiv - znojenja? Da! Studije pokazuju da je manja vjerojatnost da će žene koje se bave atletikom, patiti od noćnih valunga tijekom klimakterija. Tjelesnim naporom jačamo cirkulaciju, srce, krvne žile i mišiće. Redovito znojenje tijekom vježbanja također uravnotežuje regulaciju temperature u mozgu. Rad termoregulatora tako postaje pouzdaniji.
Pozitivna nuspojava: sportom istovremeno rješavamo problem s viškom kilograma - a poželjna težina uravnotežuje sve tjelesne funkcije. Studije pokazuju da je viši indeks tjelesne mase povezan s češćim izbijanjem valunga.

Savjet 3: optimizirajte uvjete u kojima spavate

Nakon iznenadnog znojenja, većina žena često teško može ponovno zaspati, pa noćni valunzi mogu prouzročiti poremećaj sna. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste osigurali ugodnu klimu za spavanje: spavaća soba ne smije biti toplija od 16 do 18 °C. Korisno je držati prozor otvorenim ili redovito provjetravati prostoriju u kojoj se spava.

Noćno znojenje posebno je neugodno ako nosite odjeću za spavanje od sintetičkih tkanina. Prozračni prirodni materijali kao što su pamuk, svila i lan ili moderna mikrovlakna imaju učinak hlađenja tijela. Ovi tekstili ne akumuliraju toplinu i omogućuju bolju cirkulaciju topline tijela. Također biste trebali izbjegavati predebele deke. Bolje je uzeti nekoliko tankih deka - par slojeva možete odgrnuti kad krene nalet topline, pa se opet pokriti.

Neugodna posljedica noćnih valunga su poremećaji spavanja. Nakon što se pidžama natopi znojem, povratak na spavanje više ne dolazi u obzir. Naš savjet: odložite rezervnu spavaćicu pokraj kreveta tako da se, bez puno truda, možete presvući u suho.