Active Beauty
Naučite uspješno rolati uz ova tri savjeta!

Popularan sport

Naučite uspješno rolati uz ova tri savjeta!

Ovaj retro sport napokon se vratio u modu. Dok rolamo koristimo puno mišića i usput vježbamo ravnotežu. K tome, rolanje je jako zabavno! Ovog ljeta rolanje će biti ekstremno popularan sport! Od profesionalaca za rolanje doznali smo najbolje praktične savjete za početnike - za sve koji ne uspijevaju sami naučiti rolati, ali bi to željeli.

Kako svladati rolanje: uz ova tri savjeta svatko može postati profesionalac na rolama

  1. Koji položaj je pravilan? Osnovni položaj u rolanju preuzmite od skijaša jer je vrlo sličan: koljena uvijek blago savijte i neka vam leđa budu ravna. Zabranjeno je stajati uspravno jer je u tom položaju iznimno lako pasti prema unatrag.
  2. Kako kočiti dok rolamo? I ovdje možemo učiti od iskusnih skijaša pa, kao i oni, zakočite, blago savijte noge kao da idete u čučanj, istovremeno usmjerite obje noge jednu prema drugoj, dok su pete okrenute prema van. Dakle, zauzmite tipičan položaj za plug. Kada dobro uvježbate ovaj manevar, pokušajte zauzeti položaj pluga samo jednom nogom, a drugu nastavite držati ravno. Nerijetko se kočenje lakše izvodi jednom nogom.
  3. Kako se zaštiti od padova? Pad se događa brzo i može biti jako bolan ako koristite pogrešnu tehniku padanja. Stoga je osobito važno od samoga početka naučiti kako pravilno padati. Ako izgubite ravnotežu, pokušajte odmah čučnuti i nagnuti se prema naprijed ako možete: prvo koljenima, zatim laktovima i na kraju rukama.

Pet prednosti rolanja

  1. Osnovna oprema brzo se nabavlja. Uz role, osnovnu opremu čine: kaciga, štitnici za laktove, koljena i ruke. Rabljenu opremu možete nabaviti jeftinije i povoljno putem interneta ili u krugu poznanika koji se također bave ovom sportskom aktivnošću.
  2. Prikladno za ležeran ili intenzivan trening. Izuzev mišića stražnjice i nogu, pri rolanju koristimo i ruke te središnji dio tijela. Ovisno o nagibu terena, brzini i duljini treninga, rolanje može biti intenzivna sportska aktivnost ili opušteno, uravnoteženo kretanje.
  3. Trenira ravnotežu, koordinaciju i pokretljivost. Pri rolanju intenzivno se uvježbavaju koordinacijske sposobnosti. Zbog toga se u početku možete osjećati pomalo nesigurno dok rolate.
  4. Pošteđuje zglobove i leđa. Zbog klizećih pokreta, ne vršite snažan pritisak na leđa i zglobove.
  5. Prakticira se samostalno i u društvu. Nemate se volje sami rolati? U tom slučaju uvijek možete pozvati nekoga da vam bude ugodno društvo za rolanje te se tako pobrinuti za to da redovito trenirate.

Svladajte rolanje uza savjet profesionalaca

Nerado učite sami i ugodnije se osjećate kada ste u nekom društvu? Onda svakako trebate probati roller derby. Ovaj full contact sport na rolama dolazi iz SAD-a te spaja brzinu, timski duh i izazovne situacije u igri. Više informacija potražite na internetu i probajte sami oformiti svoj tim.