Active Beauty
Herpes: 4 pitanja za stručnjakinju

Brza pomoć kod herpesa na usnama

Herpes: 4 pitanja za stručnjakinju

Prvo zateže i svrbi samo malo i odjednom je tu: herpes. Pojasnit ćemo kako nastaje i što možemo učiniti protiv toga. I otkrit ćemo razliku između herpesa i akne na usni.
Dobra vijest je: Herpes se može liječiti. Postoji mnogo učinkovitih metoda pomoću kojih se liječe bolni i ružni mjehurići na usni. I kada konačno nestanu, ne ostavljaju dugoročne štete ili čak ožiljke. No: „Kada je virus herpesa jednom u tijelu, uvijek iznova se mogu pojaviti mjehurići herpesa“, kaže dermatologinja Verena Beck.
 

Herpes: 4 pitanja za stručnjakinju

Od kreme do kućnih sredstava pacijentice i pacijenti koji pate od herpesa često su već mnogo toga isprobali. Bečka dermatologinja zna što zaista pomaže i što ne bismo trebali koristiti. 

 

Kako zapravo nastaje herpes?

Herpes nastaje infekcijom s virusom herpesa. To se može dogoditi kontaktnom ili kapljičnom infekcijom ili jednostavno direktnim kontaktom s mjehurićima. Često se već i u djetinjstvu zarazimo time. Činjenica jest: Kada je virus jednom u tijelu, može se uvijek iznosa reaktivirati. „To se većinom događa kada reagira imunološki sustav. Na primjer kod stresa, zbog UV svjetla ili općenito kod bolesti“, kaže stručnjakinja.  

Prvo bocka i zateže, zatim nastaju mjehurići, pucaju i ponovno se posuše nakon nekog vremena. Nakon otprilike sedam dana bi herpes trebao biti izliječen. Izbjeći herpes nakon prve infekcije s virusom herpesa gotovo je nemoguće. 

Kako se brzo mogu riješiti herpesa?

„Naravno da postoji mogućnost da se ništa ne učini i da se pričeka“, kaže dermatologinja. Ali ona savjetuje da se probaju raspoloživa sredstva protiv herpesa jer ne djeluje sve jednako dobro kod svake pacijentice ili svakog pacijenta. Kod nekih pomaže krema koja se nanosi izvana, djelomično i kortizon koji sprječava upalu ili proizvod s cinkom koji suši herpes.  

„Kod vrlo tvrdokornih herpesa trebali biste koristiti proizvode za oralnu primjenu. Tako će na primjer aminokiselina lizin ojačati imunološki sustav. Postoje i drugi oralni blokatori virusa koje međutim mora prepisati liječnik specijalista.“ 
 

Herpes: Pomažu li kućna sredstva?  

Poznato kućno sredstvo protiv herpesa je uobičajena pasta za zube. Unatoč isušujućem djelovanju naša stručnjakinja to međutim ne preporuča. Sadržana eterična ulja mogu, kao i kod primjene ulja čajevca, zaista biti bolna. Krema koja sadrži cink je ipak prikladnija. Ona suši herpes i ujedno ga liječi. Med, idealno manuka med, također je dobro kućno sredstvo kod herpesa. Tekuće zlato poznato je po svom dezinfekcijskom učinku; no ne pomaže u sušenju herpesa.
 

Kako ću prepoznati razliku između herpesa i akne na usni?

Ne predstavlja svaki mjehurić na rubu usne herpes. Verena Beck: „Već prema nastalim simptomima herpes se može razlikovati od akne jer se tipično bockanje i zatezanje ne događaju kod akne.“ Osim toga, sama usna nema lojne žlijezde, tako da akna može nastati samo uz rub usne, ali nikada na samoj usni.   

Savjet: Kod prištića oko ili na usni potražite savjet kozmetičarke ili kozmetičara ili dermatologinje i dermatologa.