Active Beauty
Vodič o puderima Sve što trebate znati

Tekući, kremasti ili u prahu: Koji puder iz dm-a najbolje odgovara Vašem tipu kože.

Vodič o puderima Sve što trebate znati

Često kažemo šminka, ali zapravo mislimo na puder. Sigurno je samo: Podloga je baza za ujednačen ten. Bilo da je tekući ili kremasti, za suhu ili masnu kožu: U našem vodiču o puderima otkrivamo sve što trebate znati.

Tko je u potrazi za odgovarajućim puderom u dm-u, prije svega će se orijentirati prema boji, svojstvima i moći prekrivanja. Ovisno o tome, koliko jako želimo prekriti neravnine i crvenila i stvoriti dojam kože bez pora. Pritom podloga prije svega mora odgovarati našem tipu kože. Jer mješovita, masna i suha koža načelno imaju različite potrebe.

Kako u džungli make-upa od BB krema do kremastog pudera u dm-u možete pronaći odgovarajući proizvod? Dajemo Vam orijentaciju i otkrivamo koji će proizvodi pomoći svakom tipu kože u postizanju savršenog tena.

Pravi puder za svaki tip kože

Jednostavno isprobavati sve dok ne pronađete odgovarajući puder? To će možda biti zabavno samo s neosjetljivom, normalnom kožom. Ako je koža mjestimice suha, masna ili je sklona nečistoćama, rezultat može biti stvarno frustrirajući kod beskonačnog izbora proizvoda. No, ne brinite: S našim vodičem točno ćete znati što tražite.

Puder za suhu kožu

BB krema: U najboljem slučaju će kremasti puder ujedno i njegovati suhu kožu te joj pružati hidrataciju. Ako to nije slučaj, onda nastupaju BB kreme. One su u pravilu bogatije od CC krema te se mogu shvatiti kao tonirana hidratantna njega s nešto većom moći prekrivanja. Ako želite nešto jaču moć prekrivanja, BB kremu možete koristiti kao podlogu za kremasti puder – naravno nakon obavljene njege kože.

Kremasti puder: Kod suhe kože prije svega postoji jedno pravilo: Što dalje od proizvoda u prahu. Jer oni još više ističu suha mjesta na koži, umjesto da ih prekrivaju. Kremasti puder tako i u zimskim mjesecima donosi rješenje za suhu kožu. Kremaste teksture dovoljno dobro prekrivaju da sakriju iritacije kože i crvenila, a da ne isušuju dodatno kožu.

Puder za masnu ili mješovitu kožu

Nemasni puder: U početku je sve dobro, ali na kraju dana Vam šminka doslovno klizi s lica? Ako naginjete masnijoj koži, trebali biste odabrati puder koji Vašu kožu dodatno ne zamašćuje. Jer time će ne samo šminka sjajiti, nego se mogu začepiti i pore i dovesti do nečistoća na koži. Stoga se preporučuju formulacije bez masnoća koje ne začepljuju pore.

Puder u prahu: Matirajuća šminka u obliku pudera u prahu, takozvani puder u kamenu, često je dobro rješenje kod masne ili mješovite kože. On prekriva crvenila mješovite kože i matira mjesta koja se brzo zamaste, poput T-zone.

Puder za nečistu, osjetljivu kožu

CC krema: CC stoji za Colour ili Complexion Correcting (korekcija boje ili tena), a time je već i otkriveno, zašto su CC kreme dobre za nečistu kožu. One su laganije od tekućeg pudera, ali bolje prekrivaju crvenila i prištiće od BB kreme, te se stoga često preporučaju i za osjetljivu kožu. Važno: BB i CC kreme ne nadoknađuju njegu kože.

Puder bez parfema: Ako ste skloni nečistoćama i iritacijama kože, onda ih u pravilu želite prekriti. To će iznimno dobro uspjeti korištenjem kremastog pudera jer ima visoku moć prekrivanja. No, ova šminka ne bi trebala začepiti pore jer se upravo time pogoduje nastanku mitesera i prištića. Stoga obratite pažnju na formulaciju bez parfema.

Puder za normalnu kožu

Tekući puder: Normalna koža je uravnotežena i samo povremeno pokazuje određene nedostatke. Zato je za ovaj tip kože dovoljan tekući puder s laganom moći prekrivanja. Ako preferirate prirodan izgled, možete se odlučiti za toniranu dnevnu njegu i samo na pojedina mjesta nanijeti tekući puder.

 

Pravilno nanošenje pudera: S kistom ili bez kista

Koliko god bile različite formulacije i konzistencije pudera, toliko su raznolike i mogućnosti za njihovo nanošenje. U pravilu je pored vrste šminke uglavnom bitno, što više preferirate koristiti. I ne zaboravite na redovito čišćenje!

Prstima: Tekući ili kremasti puder možete nanijeti prstima. Najbolje je krenuti s nosom i prstima razmazati prema van.

S kistom: Pored pudera u kamenu se i tekući i kremasti puder može nanijeti posebnim, nešto većim kistom za šminkanje. I tu vrijedi: Radite kružnim pokretima iznutra prema van. Nemojte zaboraviti: Redovito čišćenje kista!

Spužvica za puder: Ova spužvica u obliku jaja je također prikladna za nanošenje tekuće šminke. Nanesite nekoliko kapi po licu i okruglom stranom spužvice ravnomjerno i nježno pritiskajte po koži i stopite s licem. Zašiljena strana dobra je za preciznije nanošenje na određenim mjestima, primjerice oko nosa.

 

Pravilna boja: orijentacijska pomoć

Postoje deseci različitih nijansi, a neki od njih će Vam pristajati. Kako biste doznali koje su to sve, najbolje je da puder prije kupnje testirate na rubu donje vilice. Tada ćete odmah vidjeti je li određena nijansa daje neprimjetan prijelaz s lica na vrat. Savjet: Ako se dvoumite, radije odaberite nešto tamniju nijansu jer kod presvijetlog tona će koža izgledati jako blijedo.