Active Beauty
Vođenje žurnala: Bolja verzija pisanja dnevnika?

Uz koje metode svatko može profitirati od vođenja žurnala.

Vođenje žurnala: Bolja verzija pisanja dnevnika?

Iako ograničenje kretanja zbog koronavirusa nije bilo nešto što bismo si ikada poželjeli: Ono nas je dovelo do toga da se opet više pozabavimo samima sebi. Što i dalje pomaže u aktivnom uživanju svega pozitivnog? Vođenje žurnala.

Pritom mirne trenutke možemo iskoristiti da poslušamo svoj unutarnji osjećaj i napravimo reviziju. Koje novogodišnje odluke i želje još čekaju da ih se pobudi? I kako da ih ispunimo i budemo sretniji? Ako vjerujemo fanovima vođenja žurnala, odgovore možemo pronaći između redaka. Pomoći Vam mogu i ove strategije za sreću.

Razlika između vođenja žurnala i pisanja dnevnika? Nije sasvim jednostavno razgraničiti to dvoje. Ugrubo rečeno, vođenje žurnala je strukturirani način pisanja dnevnika. Jer tu se ne reflektira samo dan, nego se najčešće slijedi neki konstruktivan pristup. To se može prepoznati i po obliku predformatiranih žurnala: Od 6-minutnog dnevnika do dnevnika sreće postoji gotovo sve što bi srce poželjelo. Istovremeno postoje i metode vođenja žurnala koje sliče pisanju dnevnika: Takozvane Jutarnje stranice, primjerice, ali o tome uskoro više. No, načelno je kod vođenja žurnala uvijek važan pozitivan razvoj osobnosti.

Zašto vođenje žurnala čini sretnim?

Osobe koje se sjednu i zapišu ono na čemu su zahvalne, može prema pozitivnoj psihologiji poboljšati svoje opće stanje. Ako to u početku teško pada, onda mogu pomoći žurnali (zahvalnosti) s unaprijed napisanim pitanjima. S vremenom ta vrsta vođenja žurnala smanjuje razinu stresa time što promiče pozitivan stav.

Možda Vam je danas kava bila posebno ukusna ili je Vaša omiljena pjesma bila na radiju? Najbolje je da te stvari zapišete prije spavanja. Onda se bolje sjećamo pozitivnih stvari, što prema nekim studijama može poboljšati i san.

Tko redovito piše, ne poboljšava samo svoj način pisanja – i sposobnost jezičnog izražavanja se potiče. Do tog su saznanja došli istraživači u sklopu jedne studije na Stanfordu. Razlog tome: Pisanje pomaže u pronalasku rješenja za probleme koja se potom mogu iskoristiti i kao govorni argumenti.

4 metode vođenja žurnala koje možete isprobati

Jutarnje stranice

Jutarnje stranice jedna su od najpoznatijih i najpopularnijih metoda vođenja žurnala. Kod nje se ujutro poslije ustajanja na tri stranice veličine A4 intuitivno zapiše što Vam sve padne na pamet. Ta vrsta vođenja žurnala trebala bi pomoći u razbijanju vlastitih uzoraka razmišljanja i blokada.

Žurnal zahvalnosti

I ova je vježba široko rasprostranjena i dolazi, kao što je već spomenuto, iz pozitivne psihologije. Za to svaki dan zapišite – najbolje prije odlaska na spavanje – tri (male) stvari na kojima ste zahvalni. To mogu biti i neke lijepe situacije u kojima ste se našli.

Tri dobre stvari

Ako želite ići u dubinu, možete proširiti žurnal zahvalnosti i dodatno zapisati kako ste se osjećali u tom trenutku i kako je došlo do tih pozitivnih situacija.

Vježba najbolje moguće verzije sebe

Ovdje se redovito posvećujete vlastitim željama. Ako četiri dana uzmete po 20 minuta vremena da zapišete svoje ciljeve i planove, poboljšat ćete svoje zadovoljstvo. I to je znanstveno dokazano. Fokus bi pritom isključivo trebao biti na pozitivnim stvarima.