Savršeni mali zalogajčići.
Vesele rolice
Sastojci za dvije osobe
- 80 g tjestenine od riže
- 125 g tofua
- papar
- 4 jušne žlice umaka od soje
- 1 mrkva
- 1 mali krastavac
- 1 mango
- ½ svežnja korijandra
- ½ avokada
- 1 crveni kupus
- sol
- ½ čajne žlice kokosova šećera
- 2 jušne žlice octa
- 2 jušne žlice sezamova ulja
- ½ čili papričice
- 2 jušne žlice ribljeg umaka
- 8 kom. rižinog papira
- 8 čajnih žlica majoneze
- 2 šaka klica mungo graha
- 2 jušne žlice crnog sezama.
Savjet: uvijek je važno punjenje položiti po dužini kako sastojci ne bi probijali rižin papir.
Priprema
1. u posudi prokuhati vodu pa dodati tjesteninu i kuhati 5 minuta dok ne omekša. Tofu narezati na šnite debljine 3 mm. Popapriti i marinirati u polovici umaka od soje.
2. za to vrijeme oprati mrkvu, oguliti i narezati na tanke trake. Oprati krastavac i narezati ga na tanke trake. Oguliti mango i narezati na 3 mm debele trake. Oprati korijandar, protresti da se osuši pa otrgnuti listove i pola količine sitno narezati i dodati u malu zdjelu. Ostatak listića ostaviti sa strane. Avokado narezati na pola, izvaditi košticu, oguliti pa srčiku narezati na tanke trake. Tanko narezati crveni kupus. Trakice mrkve dodati u zdjelu te marinirati u soli, šećeru i octu. Ostatak sastojaka posoliti.
3. zagrijati ulje u tavi pa naglo ispeći tofu. Ocijediti tjesteninu. Oprati čili za pripremu umaka pa prepoloviti po dužini, odstraniti koštice i sitno nasjeći. Ribu i ostatak umaka od soje dodati u zdjelu s korijandrom. Dodati i čili te sve dobro pomiješati.
4. pripremati rolice od rižina papira jednu za drugom. U tavu dodati malo mlake vode i pustiti papir na oko 10 do 15 sekundi da omekša (ne bi trebao suviše omekšati). Položiti na čistu površinu (ravan tanjur) i za svaku rolicu po dužini rasporediti oko 20 g tjestenine (slagati kao da slažete wrap-sendvič). Po ukusu začiniti majonezom te preko tjestenine dodati malo trakica mrkve, krastavaca, kupusa, avokada, tofua, manga, klica mungo graha kao i listića korijandra.
5. papir prvo s gornje i donje strane nježno preklopiti preko sastojka. Potom saviti s lijeve strane i pravilno zarolati udesno. Krajeve rolica odrezati. Rolice uspravno poredati u posudu, otvorenog kraja okrenutog prema gore, ukrasiti crnim sezamom i poslužiti.
Savjet: ako želite vegansku varijantu, izostavite riblji umak i majonezu. Rolice možete ponijeti u ured.