Active Beauty
Stilizirajte kosu bez vrućeg zraka

Poštedite kosu vrućeg zraka i unatoč tomu je dobro stilizirajte.

Stilizirajte kosu bez vrućeg zraka

Čarobni uvojci bez uvijača, sleek look bez pegle za kosu? Moguće ih je postići, a pritom ćete očuvati zdrav izgled svoje kose. Pokazat ćemo vam kako.

Baš kao što je slučaj s mnogim stvarima u životu, želimo imati upravo ono što nemamo pa tako osobe koje imaju valovitu kosu, žele radije da je ona ravna, a osobe koje imaju ravnu kosu, sanjaju o gustim uvojcima. Kako bismo se približili svojim predodžbama idealnoga izgleda, posežemo za peglama za kosu ili električnim uvijačima.

No postoji jedan problem: redovitim stiliziranjem kose izlaganjem visokim temperaturama, trajno je oštećujemo. Unatoč proizvodima za zaštitu od visokih temperatura kako i proizvodima za njegu, svaki proces ravnanja kose pravi je izazov za kosu jer vrućina, bez obzira je li njezin izvor sušilo ili pegla za kosu, izravno šteti strukturi dlake. Neki tipovi kose u nekome trenutku jednostavno popuštaju i pa vlasi postaju lomljive i suhe, a onda je kasno za lijepe, svilenkaste pramenove. Zato dobro dozirajte vruće tretmane ili ih jednostavno izostavite.

Styling kose uz izostanak tretmana vrućeg zraka: evo kako funkcionira

Sleek look bez pegle za kosu, uvojci bez uvijača – nikakav problem. No treba imati na umu kako styling počinje njegom. Ako želite imati velike uvojke, nećete moći izbjeći uporabu vrućeg zraka i kemijskih sredstava, a za sve druge vrijedi sistem probavanja.

Sve počinje njegom. Najbolja su priprema šamponi, regeneratori koji se ne ispiru, ulja i serumi koji kosu čine glatkom i hidratiziraju je. Koristimo šampon i regenerator s učinkom zaglađivanja, ali to još uvijek nije dovoljno da bi se postigao sleek look, premda će navedeni proizvodi ukrotiti nemirnu strukturu kose i postići savršenu bazu za glatku kosu.

Obilno četkanje. Ovom tehnikom postiže se ujednačen i uredan izgled kose, a najbolje je koristiti tip četke za dugu kosu, paddle brush. Riječ je o širokim četkama koje su osobito nježne, zahvaljujući integriranim jastučićima za zrak. Kosa se nježno češlja već u procesu sušenja kako bi se otpetljali svi čvorići, a pramenovi bili zaglađeni. Neki kosu češljaju dok se sasvim ne osuši, no to je naporno i iziskuje puno vremena.

Kura zaglađivanja. Nakon pranja nanosi se fluid koji zaglađuje kosu ili specijalna kura za kosu. Posebno su prikladni proizvodi s formulom anti-frizz. Posebni losioni za kosu ili pjene za stiliziranje utječu na strukturu kose tako što obavijaju svaku pojedinačnu vlas. Najbolje djelovanje postižu serum ili sprej za glatku kosu.

Uvijanjem do ravne kose. Uvojcima možete postići da vaša kosa postane zaglađena. Premda prethodna rečenica zvuči paradoksalno, praksa se pokazala djelotvornom. Da bi se postigao efekt zaglađene kose, još vlažnu, prosušenu kosu uvijte na XL-uvijače. Što su uvijači veći, učinak će  biti bolji.  Pojedinačne pramenove čvrsto pritisnite uza uvijače i pričvrstite ukosnicom.  Važno je da se kosa uvijek okreće u istom smjeru. Tako postižete naglašen učinak zaglađene kose. Potom ostavite kosu dva do tri sata da se osuši, izvadite uvijače i uredno se počešljajte.  Uvojke možete razvući prema unutra ili prema van.

Hladni zrak. Ako nemate vremena za cijelu tu akciju uvijanja kose, imate još i mogućnost zaglađivanja kose hladnim zrakom sušila za kosu. Premda i taj postupak traje određeno vrijeme, znatno manje oštećuje kosu od djelovanja vrućine.  Pritom je najbolje fenirati kosu okruglom četkom, pramen po pramen.