Active Beauty
Smuđ iz pećnice s tjesteninom od tikvica, borovnicama i šparogama

Neobična kombinacija, ukusno jelo.

Smuđ iz pećnice s tjesteninom od tikvica, borovnicama i šparogama

Smuđ iz pećnice s tjesteninom od tikvica, borovnicama i šparogama

Zander aus dem Ofen auf SalatSastojci za dvije osobe

  • 2 tikvice
  • 4 zelene šparoge
  • 3 jušne žlice maslinova ulja + malo za premazivanje kalupa
  • 100 g borovnica
  • 100 g sojinih sjemenki
  • sol
  • papar
  • 2 filea smuđa
  • 1 čajna žlica maslaca
  • 2 limuna
  • 1/2 svežnja kopra
  • 1/2 svežnja metvice
  • 2 jušne žlice pistacija

Priprema:
1. pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C pomoću funkcije prisilnog kruženja zraka (200 °C donje/gornje zagrijavanje). Odrezati krajeve tikvica pa ih spiralnim ili običnim nožem narezati na tanke trake.
2. kalup za pečenje premazati s malo ulja pa ravnomjerno rasporediti tjesteninu od tikvica. Oprati šparoge, odstraniti zadebljane krajeve pa oguliti posebnim nožem za šparoge. U tavi zagrijati 1 jušnu žlicu ulja pa šparoge peći 4 – 5 minuta. Kad se zapeku sa svih strana, dodati u tjesteninu od tikvica. Oprati borovnice i sa sojinim sjemenkama dodati u tjesteninu. Pokapati s 2 jušne žlice ulja te začiniti solju i paprom. Povrće staviti u prethodno zagrijanu pećnicu i peći 10 – 15 minuta.
3. paralelno poslagati filete smuđa na kalup prethodno obložen papirom za pečenje te začiniti solju i paprom. Rasporediti po površini komadiće maslaca te sve pokapati jušnom žlicom ulja. Limun narezati na kriške pa ih poredati po ribi. Tako pirjati u prethodno zagrijanoj pećnici 15 – 20 minuta.
4. u međuvremenu oprati kopar, malo protresti kako bi se osušio te sitno narezati. Također sitno narezati listiće metvice i pistacije.
5. izvaditi ribu i povrće iz pećnice, aranžirati na tanjuru, ukrasiti metvicom, koprom i sjeckanim pistacijom te poslužiti.

Kada je o okusima riječ, već smo spremni za proljeće. Svježe šparoge mogu se naći u trgovinama, a superfood borovnice mogu se koristiti i zamrznute.