Active Beauty
Savršena šminka: 1×1 kistova za šminkanje

S ovim alatima uspjet će savršena šminka.

Savršena šminka: 1×1 kistova za šminkanje

Kistovi za šminkanje pomažu u preciznom nanošenju podloge, rumenila i dr. proizvoda. Ali koji kist je pravi i koliko ih zapravo trebam za cijeli look?          

Bez kista nema savršene šminke s pravim sjajem. Ono što zvuči tako jednostavno, u praksi se pokazalo kao pravi izazov: U dm-u postoji veliki izbor kistova – koji da kupim? I koji kist za šminku je prikladan? No bez brige, sastavili smo ultimativni vodič za kistove. U njemu se nalaze glavna pravila za odabir i korištenje pravog kista za šminku.

 

Sve što moramo znati o kistovima za šminku 

Kistovi od prirodne ili umjetne dlake?

Načelno kod kistova za šminku razlikujemo kistove s prirodnom dlakom ili sintetičkom dlakom. Što se tiče prianjanja materijala i podatnosti obje su vrste u međuvremenu visoko razvijene.

 • Kistovi s prirodnom dlakom bi se trebali koristiti samo za pudraste proizvode (poput sjenila i rumenila) jer se u suprotnom dlačice lijepe i kist postaje neupotrebljiv.
 • Kistovi sa sintetičkom dlakom mogu se koristiti i za pudraste i za kremaste proizvode (poput korektora ili podloge). Mnogi inovativni i održivi proizvodi za ljepotu nude iz čisto etičkih razloga sve više ili gotovo isključivo kistove za šminkanje sa sintetičkom dlakom. Prednost: ti kistovi su više higijenski i prikladni su i za alergičare. Osim toga veganska i kvalitetna, mikrofina umjetna dlaka kao što je kod kistova za šminkanje marke ebelin professional pruža divno mekan osjećaj. Sintetička dlaka i duže zadržava svoj prvotni oblik, ima glatku površinu i „upija“ nepotrebnu šminku.

Koliko kistova zaista trebam za kompletan look?           

Broj kistova koji se koriste je naravno stvar ukusa. I teško je reći točan broj. Ali: „cijelo šminkanje samo s jednim kistom ne funkcionira“, kaže stručnjakinja Sommerlath. Njen savjet: Čvrsto povezani kistovi čine točne rubove, a meko povezani kistovi stvaraju lijepe fine prijelaze. Svoj kist odaberite prema željenom rezultatu.

I ne zaboravite: I veličina kista je važna jer za cijelo lice treba veći kist nego samo za šminkanje kapka.

Kist 1×1: ovaj kist trebate

 1. Za lice:
 • Kistovi za podlogu: Kistovi za podlogu osiguravaju ujednačen ten. Ovdje je prije svega važno prosječno čvrsto povezivanje. Jer ako je povezivanje prečvrsto, može se dogoditi da se podloga namaže samo preko kože, a da mekani kistovi nepotrebno „progutaju“ mnogo proizvoda.
 • Kistovi za korektor: S nešto manjim kistovima za korektor možete ciljano prekriti zatamnjena mjesta ispod očiju, nečistoće i crvenila. Dlake kistova su kompaktno povezane kako bi se s njima moglo ciljano točno raditi.
 • Kistovi za puder: Fine pigmente pudera najbolje možete raspodijeliti s vrlo mekim kistom za puder jer se podloga ispod njega treba fiksirati i ne smije se pomaknuti.
 • Kistovi za konturiranje: Idealan kist za konturiranje je srednje čvrsto povezan tako da se može dobro konturirati, ali unatoč tome postići čvrste prijelaze. Pomoću skošenog oblika mogu se naglasiti jagodične kosti, a ostala mjesta poput nosa ili brade našminkati uže ili manje.
 1. Za obraze:
 • Kistovi za rumenilo: Za prirodan završetak kist za rumenilo bi trebao biti vrlo mekan. Što je kist čvršće povezan, to intenzivnije izgleda boja na obrazima. Svejedno je li kist okrugao ili lagano ukošen, to je stvar ukusa, ali je okrugli kist u pravilu finiji, skošeni je savršen da se pomoću rumenila koš malo konturira.
 • Kistovi za highlighter: Kako bi se highlightovi stavili na pravo mjesto, kist ne bi trebao biti prevelik i imati previše šiljat vrh – tako se proizvod može nanijeti posebno precizno. Za mekša naglašavanja prikladan je lepezasti kist.
 1. Za područje oko očiju:
 • Kistovi za sjenilo: Kist za zasjenjivanje apsolutno je obvezan za žene koje nose sjenilo jer samo pomoću njega se mogu postići besprijekorni prijelazi boja. Ovdje vrijedi pravilo: što duže zasjenjujete, to je završetak ljepši.
 • Kistovi za olovku za oči: Što je vrh kista za olovku za oči finiji i uži, to se jednostavnije može doći do vijenca trepavica i povući crta na kapku.
 • Kistovi za obrve: Tko koristi puder za obrve, potreban mu je odgovarajući kist. Trebao bi biti ravno skošen kako bi se obrve mogle optički podebljati. Vrh omogućava posebno točnu obradu.
 1. Za usne:
 • Kistovi za usne: Pomoću kista za usne može se precizno nanijeti boja koja drži duže jer pigmenti boje dospijevaju i u fine bore na usnama. Za točno nanošenje trebao bi biti čvrsto povezan.

Pažnja, prištić! Kao što je sa čišćenjem ostalih alata za ljepotu tako je i higijena kistova važna. Načelno stoga vrijedi: Ako se kistovi za šminkanje koriste svakodnevno, trebalo bi ih oprati jednom tjedno, a u najboljem slučaju i između korištenja obrisati dezinfekcijskom maramicom.

Za pranje postoje specijalna sredstva za čišćenje ili se koristi šampon za bebe – nikada ne koristite sredstvo za pranje jer će ono isušiti kako sintetičku dlaku, tako i prirodnu dlaku. Savjet: Kod pranja nemojte presnažno trljati kistove i odložite ih da se osuše, no još je bolje: objesite ih s dlakama prema dolje. Ako se ne pazi na to, kod svakog čišćenja će vlaga ući prema iza i može odvojiti ljepilo – a kist će izgubiti svoje dlake.